MENU
klinika

Risia

Ndërhyrjet në bark dhe kurriz s’do të jenë më njësoj!

26.11.2020 - 17:41

Lëvizja e thjeshtë mund të rrisë rezultatet e dhimbjes së shpinës.

Një qasje e re që mund të revolucionarizojë kirurgjinë  kurrizore duke hequr nevojën për të ndërhyrë si  në kurriz edhe në bark gjatë operacionit – duket përmirëson në mënyrë dramatike rezultatet.

Teknika e re – e quajtur Kirurgjia Lumbare e Pozicionit të Vetëm (SPLS) – lejon kirurgët të përfundojnë të gjithë operacionin e bashkimit të shtyllës kurrizore ndërsa pacienti shtrihet në anën. Studiuesit vëzhguan 244 pacientë (mosha mesatare: 61) të cilët e kishin këtë procedurë midis 2012 dhe 2019.

Bashkimi kurrizor përdoret për të trajtuar kushtet degjenerative ose të lidhura me deformimin kurrizor, duke përfshirë stenozën kurrizore, skoliozën dhe spondilolistezën.

Rezultatet ishin pozitive në shumë nivele, thonë hetuesit. Krahasuar me 153 pacientë që kishin operacione standarde, pacientët me SPLS humbën më pak gjak gjatë operacionit dhe rreziku i tyre për bllokim të zorrëve pas operacionit gjithashtu ra, raportuan studiuesit. Koha totale e operacionit u zvogëlua me dy të tretat dhe qëndrimi në spital pas operacionit u shkurtua në gjysmë.

“Kirurgjia e “shkrirjes” së shtyllës kurrizore është një mundësi trajtimi për raste të rënda të ndryshimeve të moshës në shtyllën kurrizore”, tha autori i studimit Dr. Kimberly Ashayeri, një mjek i neurokirurgjisë në NYU Langone Health në Neë York City. “Qëllimi është të përmirësojmë shtrirjen e shtyllës kurrizore, të lehtësojmë presionin mbi nervat nga disqet ose materiali tjetër”.

Kirurgjia, vuri në dukje ai, përfshin “vendosjen e vidave të lidhura me shufra në kockat e shtyllës kurrizore në mënyrë që të mbajnë kockat në vend me një renditje të mirë. Shpesh, përveç shufrave dhe vidave, kirurgët do të duhet të heqin diskun dhe ta zëvendësojnë atë me një ndarës

Tradicionalisht, operacioni kryhet në dy pjesë, tha Ashayeri. Pacienti shtrihet në anën e pasme ose anash ndërsa kirurgët vendosin distancën. Pastaj, pacienti kthehet me bark për vendosjen e shufrave dhe vidave.

Por metoda e rrokullisjes është më e gjatë se SPLS, përfshin më shumë anestezi, më shumë humbje të gjakut dhe një rrezik në rritje për bllokimet e zorrëve pas operacionit.

SPLS “lejon kirurgët të punojnë në të dy pjesët e procedurës në të njëjtën kohë”, tha Ashayeri.

How To Prevent Dumping Syndrome After Gastric Bypass Surgery | Olde Del Mar  Surgical

Kjo e zvogëlon kohën e operacionit nga rreth pesë orë në rreth 90 minuta, duke zvogëluar anestezinë, humbjen e gjakut dhe ndoshta dhimbjen pas operacionit, kështu që do të duhen më pak qetësues. Shkalla e bashkimit është gjithashtu më e lartë.

Megjithëse gjetjet sugjerojnë që SPLS është i sigurt, efektiv dhe ka përparësi në pacientët e duhur, studimet pasuese më të gjata janë të nevojshme para se të shpallet standardi i ri i kujdesit, tha Ashayeri.

Në atë front, dy ekspertë të cilët nuk ishin të përfshirë në studim reaguan me kujdes ndaj gjetjeve.

“Unë mendoj se duhet të bëhet shumë më shumë punë para se SPLS të konsiderohet standardi i ri i kujdesit”, tha Dr. Andreë Schoenfeld, një profesor i asociuar i kirurgjisë ortopedike në Shkollën Mjekësore të Harvardit në Boston.

Schoenfeld vuri në dukje se jo të gjithë spitalet janë aq të kompletuar për të përqafuar këtë qasje të re. Ekziston një kurbë mësimi për këto operacione, tha ai, dhe është e rëndësishme të kesh kirurgë me përvojë, teknikë të radiologjisë, infermierë dhe staf mbështetës në sallën e operacionit.

“Rezultatet mund të jenë shumë të ndryshme në mjedise të tjera klinike, ku ka më pak përvojë,” tha Schoenfeld.

Plus, jo çdo pacient me fuzion kurrizor do të ketë nevojë – ose edhe të jetë i përshtatshëm – për këtë qasje, tha Dr. Daniel Park, një kirurg ortopedik i shtyllës kurrizore në Spitalin Ëilliam Beaumont në Royal Oak, Mich.

Disa do të ecin po aq mirë me një shkrirje vertikale minimale invazive ose kirurgji tradicionale, tha ai.

“Shkrirja minimale invazive që bëhet me një person të shtrirë me bark është ndoshta akoma po aq e suksesshme sa kjo metodë”, tha Park. Dhe qasja SPLS ndoshta nuk do të jetë e përshtatshme për disa pacientë.

“Ky nuk është një standard i ri i kujdesit,” tha ai. Në vend të kësaj, studimi tregon se qasja SPLS është e sigurt dhe mund të bëhet dhe vendos një mundësi shtesë “në metodat e kirurgut”, shtoi Park.

Gjetjet u botuan së fundmi në internet në The Spine Journal.