MENU
klinika

Hulumtimi

Nivelet e larta të plumbit në gjak shkaktojnë probleme me trurin!

21.11.2020 - 15:49

Të rriturit e moshës së mesme të cilët kanë  nivele të larta të plumbit në gjak ,gjatë fëmijërisë kanë pasur ndryshime të strukturës së trurit, tregon studimi i ri.

Për studimin, studiuesit analizuan të dhënat e ekspozimit ndaj plumbit në fëmijëri në mbi 564 pjesëmarrës në një studim afatgjatë të njerëzve që kanë lindur në të njëjtin qytet në Zelandën e Re në 1972 dhe 1973.

Pjesëmarrësit u rritën gjatë epokës së pikut të benzinës me plumb (fundi i viteve 1960 deri në fund të viteve 1980) dhe pothuajse të gjithë ishin të ekspozuar ndaj niveleve më të larta të plumbit sesa ato që lejohen tani.

Skanimet me MRI të kryera mbi pjesëmarrësit në moshën 45 vjeç treguan se ata me ekspozim të lartë me plumb në moshën 11 vjeç kishin ndryshime të vogla por të rëndësishme në trurin e tyre.

Për çdo 5 mikrogramë për decilitër më shumë plumb në gjak kur ishin fëmijë, pjesëmarrësit humbën mesatarisht 2 pikë IQ deri në moshën 45 vjeç, zbuluan hetuesit.

Këta pjesëmarrës të studimit gjithashtu kishin rreth 1 centimetër katror më pak sipërfaqe kortikale dhe 0.1 centimetër kub më pak vëllim në hipokampus, një pjesë e trurit e përfshirë në kujtesë, të mësuarit dhe emocione.

Pain Points: The Anatomy of Headaches and Migraines | Augusta Health

Përveç kësaj, njerëzit me ekspozimet më të larta të plumbit në fëmijëri gjithashtu kishin deficite strukturore në integritetin e materies së bardhë të trurit të tyre, e cila merret me komunikimin midis rajoneve të trurit.

Ndërsa vetë pjesëmarrësit në studim thanë se nuk kishin humbje të aftësive mendore, njerëzit e afërt me ta e kundërshtuan atë, duke treguar probleme të vogla me kujtesën dhe vëmendjen, të tilla si hutimi  ose zhvendosja e sendeve, sipas raportit të botuar në internet në 17 nëntor në Journal e Shoqatës Amerikane të Mjekëve.

“Ne zbulojmë se ka deficite dhe ndryshime në strukturën e përgjithshme të trurit që janë të dukshme dekada pas ekspozimit,” tha bashkëautori i studimit Aaron Reuben, një kandidat për doktoraturë në Universitetin Duke, në Durham, N.C.

“Dhe kjo është e rëndësishme sepse na ndihmon të kuptojmë që njerëzit nuk duket se shërohen plotësisht nga ekspozimi ndaj plumbit në fëmijëri dhe në fakt mund të përjetojnë probleme më të mëdha me kalimin e kohës,” shpjegoi Reuben në një njoftim për shtyp të universitetit.

Bashkë-autori i studimit dhe kandidati për doktoraturë Duke, Maxëell Elliott shtoi, “Të gjitha masat tona të trurit u zgjodhën bazuar në lidhjet e mëparshme me rënie dhe njohje të lidhura me moshën. Zona e kortikalit ka një nga marrëdhëniet më të forta me funksionimin njohës.”