MENU
klinika

Rreziqet

Pse fëmijëve nuk duhet t’iu jepen antibiotikë pa mbushur dy vjeç?

25.11.2020 - 17:05

Fëmijëve që u jepen antibiotikë para ditëlindjes së tyre të dytë mund të kenë një rrezik të rritur për gjendje kronike si alergjitë dhe mbipesha, sugjeron një studim i ri.

Efekti i ilaçeve në “mikrobiomën” – triliona mikrobe të dobishme që jetojnë në trupin e njeriut – mund të luajë një rol në shëndetin e ardhshëm të foshnjës, thanë studiuesit e Klinikës Mayo.

Studimi analizoi të dhëna nga më shumë se 14,500 fëmijë. Rreth 70% e këtyre fëmijëve u janë dhënë antibiotikë para moshës 2. Ata fëmijë kishin më shumë të ngjarë të kishin sëmundje të shumta ose gjendje më vonë gjatë fëmijërisë, zbuloi studimi.

Përdorimi i hershëm i antibiotikëve rriti rrezikun e astmës, rinitit alergjik, çështjeve të peshës dhe mbipeshes, alergjive ushqimore, çrregullimit të hiperaktivitetit me deficit të vëmendjes, sëmundjes celiake (mëlcisë) dhe dermatitit atopik, zbuluan studiuesit.

Llojet dhe frekuenca e sëmundjes varet nga mosha, lloji i antibiotikut, doza dhe numri i dozave. Gjithashtu kishte dallime midis djemve dhe vajzave.

Sepsis diagnosis challenge leads to overuse of antibiotic - Child Health  Research Centre - University of Queensland

Megjithëse antibiotikët mund të kenë vetëm një efekt kalues në mikrobiomë, ato gjithashtu mund të kenë pasoja afatgjata, teorizoi ekipi i Klinikës Mayo. Sidoqoftë, studiuesit vunë në dukje se studimi nuk mund të tregojë një lidhje të drejtpërdrejtë shkak-pasojë.

“Ne duam të theksojmë se ky studim tregon shoqërimin, jo shkaktarin e këtyre kushteve”, tha Nathan LeBrasseur, një studiues në Mayo’s Kogod Center on Aging. “Këto gjetje ofrojnë mundësinë për të synuar kërkime në të ardhmen për të përcaktuar qasje më të besueshme dhe më të sigurta për kohën, dozimin dhe llojet e antibiotikëve për fëmijët në këtë grup moshë.”

Megjithëse të dhënat tregojnë një rritje në disa nga kushtet e fëmijërisë të gjetura në studim, ekspertët nuk janë të sigurt pse. Përveç çështjes së baktereve rezistente ndaj ilaçeve, antibiotikët janë supozuar të sigurt nga shumica e pediatërve, vërejnë studiuesit.

Raporti u botua më 16 nëntor në revistën Mayo Clinic Proceedings.