MENU
klinika

Studimi

Si ndikojnë ushqimet e përpunuara tek zemra?

26.11.2020 - 17:37

Nëse mendoni se adoleshentët kanë ngrënë shumë ushqim jo të shëndetshëm – me siguri keni të drejtë.

Adoleshentët marrin rreth dy të tretat e kalorive të tyre nga ushqimi ultra i përpunuar dhe sa më shumë që hanë, aq më keq shënojnë në masa të rëndësishme të shëndetit të zemrës, thotë një studim i ri.

Nutricionistët filluan të përdorin termin “ushqim ultra i përpunuar” rreth një dekadë më parë. Studimi përdori një sistem klasifikimi diete të quajtur NOVA që e përmbledh atë si “meze, pije, vakte të gatshme dhe shumë produkte të tjera të krijuara kryesisht ose tërësisht nga substancat e nxjerra nga ushqimet ose që rrjedhin nga përbërësit e ushqimit me pak ose aspak ushqim të paprekur”.

Ekspertët thonë se jo të gjitha ushqimet e përpunuara janë të pashëndetshme. Disa ende mund të kenë vlera ushqyese.

Kategoria e ushqimit ultra të përpunuar përfshin patate të skuqura, biskota, karamele, pije freskuese dhe produkte të gatshme për ngrohje si pica, supë e çastit, hot dog dhe copa pule.

“Ushqimet ultra të përpunuara janë zakonisht të larta në sheqer, natrium (dhe) yndyrna trans dhe të ngopura, janë të dendura në energji dhe janë të ulëta në fibra dhe mikroelemente”, tha studiuesi kryesor Dr. Zefeng Zhang, një epidemiolog në Qendrat për Kontrollin e Sëmundjeve dhe Parandalimi në Atlanta. Një dietë me natrium të lartë shoqërohet me presion të lartë të gjakut. Ngrënia e yndyrnave trans dhe yndyrave të ngopura është shoqëruar me rritjen e rrezikut për sëmundjet e zemrës.

Zhang drejtoi kërkimin e raportuar vitin e kaluar që tregon se të rriturit marrin më shumë se gjysmën e kalorive  ditore totale nga ushqimet ultra të përpunuara, me një rënie përkatëse në shëndetin e zemrës. Studimi u përqendrua tek adoleshentët.

Studiuesit vëzhguan 5,565 njerëz të moshës 12 deri 19 vjeç duke marrë pjesë në një sondazh të madh kombëtar. Dieta e tyre u krahasua me mënyrën se si ata ecën në një listë të kategorive të shëndetit të zemrës të njohura si Shoqata Amerikane e Zemrës. Ai përfshin matje të peshës, presionit të lartë të gjakut, diabetit dhe më shumë.

zemra
zemra

Rezultatet treguan se adoleshentët hanë edhe më shumë ushqim ultra të përpunuar sesa të rriturit: gati 66% e kalorive të tyre vinin nga ushqime të tilla, krahasuar me rreth 55% për të rriturit.

Zgjedhjet e adoleshentëve lidheshin me shëndetin më të keq të zemrës. Për çdo rritje prej 5% të numrit të kalorive që ata merrnin nga ushqimi ultra i përpunuar çdo ditë, rezultati i tyre në një shkallë 12-pikëshe të shëndetit të zemrës ra me 0.13 pikë.

E thënë një mënyrë tjetër, tha Zhang, “konsumi më i lartë i ushqimeve ultra të përpunuara mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare për një kohë të gjatë midis adoleshentëve”.

Kërkimi, i prezantuar këtë muaj në konferencën virtuale të Sesioneve Shkencore të AHA-së, konsiderohet paraprak derisa të botohet në një ditar të vlerësuar nga kolegët.

Dr. Amanda Marma Perak, një asistente profesore e pediatrisë dhe mjekësisë parandaluese në Shkollën e Mjekësisë Feinberg në Universitetin Northëestern të Çikagos, tha se gjetjet ishin mbresëlënëse – adoleshentët konsumuan 42% deri 88% të kalorive të tyre nga ushqimi ultra i përpunuar.

“Kjo lë shumë pak hapësirë për të gjitha ushqimet e shëndetshme që sigurojnë lëndë ushqyese që adoleshentët u duhen vërtet – perime dhe fasule, fruta, drithëra, mish dhe peshk të papërpunuar dhe qumësht dhe kos i thjeshtë me yndyrë të ulët”, tha Perak, e cila nuk ishte e përfshirë në studim.

Një pjesë e problemit, tha Zhang, është se është e lehtë për këdo që të teprojë me ushqime që janë krijuar për të qenë të shijshëm. “Njerëzit mund të hanë më shumë nga këto ushqime, edhe kur nuk janë më të uritur. Për më tepër, meqenëse ushqimeve ultra të përpunuara shpesh u mungojnë fibra, këto ushqime mund të mos i bëjnë njerëzit të ndihen aq të ngopur sa ushqimet më pak të përpunuara.”

Alternativat e shëndetshme mund të jenë akoma të përshtatshme, por edhe të shijshme. Për shembull, në vend të një shishe pije të paketuar, një adoleshent mund të zgjidhte arra të pakripura dhe një copë frut të plotë si një meze të lehtë.

Prindërit mund të ndihmojnë duke përfshirë fëmijët herët në përgatitjen e vakteve. “Ndihmojini ata të mësojnë se si të përdorin ushqime të vërteta për të bërë vakte të thjeshta që mund të hani së bashku si familje dhe sigurohuni që ju si prindër po hani ushqim të vërtetë dhe po modeloni atë për fëmijët tuaj”.

Mbani ushqime të shëndetshme në dorë që adoleshentët të kapin lehtësisht, tha ajo, dhe “nëse familja do të ketë ëmbëlsirë, atëherë bëjeni vetë nga përbërësit e vërtetë të ushqimit.”

Por përgjegjësia për problemin nuk duhet të bjerë vetëm tek adoleshentët dhe prindërit e tyre, tha Perak.

“Ne si shoqëri duhet të bëjmë më mirë duke e bërë zgjedhjen e shëndetshme zgjedhjen e lehtë, zgjedhjen e përballueshme dhe të arritshme pa marrë parasysh se ku jetoni,” tha ajo. “Dhe ne duhet të bëjmë më të mirën për mbrojtjen e fëmijëve tanë të prekshëm nga tregtimi i rëndë i ushqimit ultra të përpunuar.”