MENU
klinika

Ja ç'duhet të dini

Si ndikon grupi i gjakut në shtatzëni?

09.11.2020 - 16:25

Çdo person ka një grup gjaku, (O, A, B, ose AB) dhe një faktor Rh, qoftë pozitiv ose negativ.

Lloji i gjakut dhe faktori Rh thjesht nënkuptojnë që gjaku i një personi ka disa karakteristika specifike. Lloji i gjakut gjendet si proteina në qelizat e kuqe të gjakut dhe në lëngjet e trupit.

Faktori Rh është një proteinë që gjendet në mbulesën e qelizave të kuqe të gjakut.

Nëse proteina e faktorit Rh është e pranishme në qeliza, personi është Rh-pozitiv. Nëse nuk ka proteinë të faktorit Rh, personi është Rh-negativ.

Më poshtë janë kombinimet e mundshme të llojeve të gjakut me faktorët Rh:

Llojet e gjakut pozitiv Rh:

A +, B +, 0+ dhe AB +

Llojet negative të gjakut Rh:

A-, B-, 0- dhe AB-

Faktorët Rh përcaktohen gjenetikisht. Një foshnjë mund të ketë grupin e gjakut dhe faktorin Rh të secilit prind, ose një kombinim të të dy prindërve. Faktorët Rh ndjekin një model të zakonshëm të trashëgimisë gjenetike.

Gjeni Rh-pozitiv është dominant (më i fortë) dhe madje edhe kur çiftëzohet me një gjen Rh-negativ, gjen pozitiv merr përsipër.

  • Nëse një person ka gjenet + +, faktori Rh në gjak do të jetë pozitiv.
  • Nëse një person ka gjenet + -, faktori Rh do të jetë gjithashtu pozitiv.
  • Nëse një person ka gjenet – -, faktori Rh do të jetë negativ.

Një foshnjë merr një gjen nga babai dhe një nga nëna.

Nëse gjenet e faktorit Rh të një babai janë + +, dhe nëna janë + +, foshnja do të ketë një + nga babai dhe një + gjen nga nëna. Foshnja do të jetë:

+ + Rh pozitiv

Nëse gjenet e faktorit Rh të një babai janë + +, dhe nëna janë – -, foshnja do të ketë një + nga babai dhe një – gjen nga nëna. Foshnja do të jetë:

+ – Rh pozitiv

Nëse gjenet e babait janë + – Rh pozitivë dhe nëna janë + – Rh pozitive, foshnja mund të jetë:

+ + Rh pozitiv

+ – Rh pozitiv

– – Rh negativ

Nëse gjenet e babait janë – – dhe nëna janë + -, foshnja mund të jetë:

+ – Rh pozitiv

– – Rh negativ

Nëse gjenet e babait janë – – dhe nëna janë – -, foshnja do të jetë:

– – Rh negativ

Problemet me faktorin Rh ndodhin kur faktori Rh i nënës është negativ dhe foshnja është pozitive. Ndonjëherë, një papajtueshmëri mund të ndodhë kur nëna është grupi i gjakut O dhe foshnja është ose A ose B.

A mund të ndikojnë llojet e gjakut në shtatzëni?

Grupi i gjakut i një gruaje mund të ndikojë në shanset e saj për të mbetur shtatzënë, kanë zbuluar shkencëtarët. Ato me grupin e gjakut O mund të luftojnë për t’u ngjizur për shkak të një numri më të ulët të vezëve dhe cilësisë më të dobët të vezëve, ndërsa ata me grupin e gjakut A duket se janë më pjellorë.

A ka rëndësi grupi i gjakut të babait në shtatzëni?

Lloji i gjakut dhe faktori Rh i një gruaje shtatzënë dhe babait të foshnjës mund të ndikojë në atë grup gjaku që ka foshnja. Kjo gjithashtu do të ndikojë në antitrupat që trupi i nënës bën si një përgjigje imune ndaj lëndës së huaj në trupin e saj si bakteret, spermatozoidet dhe madje edhe një embrion.

A mund të shkaktojë abort grupi im i gjakut?

Të qenurit Rh-negativ në vetvete nuk shkakton abort spontan ose humbje të shtatzënisë.