MENU
klinika

Kur gjendja bëhet serioze?

Alergjia nga ilaçet/ Si të veproni

24.11.2020 - 18:02

Reaksionet e padëshirueshme akute ose subakute të lëkurës ndaj një ilaçi ose ilaçi përfshijnë shpërthime ose efekte negative të ilaçeve që një pacient është duke përdorur.

Ekzistojnë shumë lloje të shpërthimit të ilaçeve, të cilat variojnë nga një skuqje klinikisht e butë dhe e pavërejtur deri te një reagim i rëndë anësor i lëkurës (SCAR) që mund të jetë i rrezikshëm për jetën.

Shpërthimet më të zakonshme të ilaçeve janë:

 • Shpërthimi morbilliform ose ekzantematik i ilaçeve (skuqjet e lëkurës)
 • Urtikaria dhe / ose angioedema (e cila rrallë çon në anafilaksi) (acarim i lëkurës)
 • SCARs janë të rralla:
 • Sindromi i mbindjeshmërisë së ilaçeve
 • Sindroma Stevens – Johnson / nekroliza toksike epidermale (SJS / TEN).

Ka shumë reagime të tjera të padëshirueshme kutane duke përfshirë:

 • Sëmundja e serumit (urtikarie, ethe)
 • Vaskuliti i mbindjeshmërisë (mavijosje e lëkurës)
 • Shpërthimi i fiksuar i ilaçeve (pllaka të vetme ose të shumta me flluska të përsëritura)
 • Fotosensibiliteti i shkaktuar nga ilaçet: fototoksiciteti (djegia e ekzagjeruar nga dielli) ose fotoalergjia (ekzema në vendet e ekspozuara ndaj diellit)
 • Një shpërthim ilaçi ndonjëherë, në mënyrë të panevojshme, quhet shpërthim i lëkurës.

Ilaci gjithashtu mund të shkaktojë:

 • Pigmentimi i lëkurës i shkaktuar nga ilaçet
 • Një problem i lëkurës që zakonisht nuk shkaktohet nga një ilaç (p.sh. psoriaza e shkaktuar nga litiumi, ekzema e shkaktuar nga retinoidet)
 • Dermatiti sistematik i kontaktit
 • Dermatiti alergjik i kontaktit dhe dermatiti fotokontakt
 • Rënia e flokëve ose rritja e tyre (hipertrikoza)
 • Distrofia ose pigmentimi i thonjve.

Klasa të caktuara të barnave kanë spektrin e tyre të reagimeve, veçanërisht:

 • Hormone të tilla si antiandrogjenët
 • ilace të kimioterapisë
 • Antikoagulantë
 • Kortikosteroidet aktuale dhe sistemike
 • Biologjikë
 • Frenuesit e kalsineurinës
 • Frenuesit e rritjes epidermale dhe terapitë e synuara të kancerit.

Kush mund të prekët nga këto shpërthime të ilaceve?

 • Mesatarisht, rreth 2% e recetave për një ilaç të ri çojnë në një shpërthim të ilaçeve.
 • Reaksionet alergjike ndaj disa ilaçeve janë më të zakonshme tek femrat sesa tek meshkujt.
 • Ka faktorë gjenetikë që i predispozojnë njerëzit për shpërthime të ilaçeve. Këto mund të përfshijnë ndryshime në metabolizmin e ilaçeve.
 • Infeksionet dhe sëmundjet virale themelore mund të ndikojnë në reagimet.
 • Reagimi i mëparshëm i ilaceve alergjike ose intoleranca ndaj ilaçeve rrit rrezikun e reagimit ndaj një ilaçi tjetër. Sa më shumë ilaçe të përshkruara, aq më shumë gjasa për alergji.
 • Reagimet e kryqëzuara mund të ndodhin në lidhje me ndjeshmërinë e mëparshme ndaj ilaçeve të ndryshme, kremrave kundër diellit, kozmetikës, ushqimeve ose pickimeve të insekteve.
 • Duhet të theksohet se disa simptomat i atribuohen në mënyrë të gabuar një ilaçi për shkak të një shkaku tjetër.

Çfarë i shkakton shpërthimet e ilaçeve?

Ka disa shkaqe të shpërthimeve të ilaçeve:

 • Alergji e vërtetë: kjo është për shkak të një mekanizmi imunologjik
 • Reaksionet e menjëhershme ndodhin brenda një ore nga ekspozimi ndaj ilaçit dhe ndërmjetësohen nga antitrupat IgE (urtikaria, anafilaksia).
 • Reaksionet e vonuara ndodhin midis 6 orëve dhe disa javëve të ekspozimit të parë ndaj ilaçit. Ato mund të ndërmjetësohen nga antitrupat IgG, kompleksi imunitar ose qelizat T citotoksike.
 • Reaksione të parashikueshme të shpjegueshme nga farmakologjia
 • Intolerancë ndaj ilaçeve (p.sh., reagime të lidhura me dozën)
 • Pseudoallergjia (dmth., Një reaksion urtikarial supozohet të jetë një alergji, por në fakt është për shkak të lirimit të drejtpërdrejtë të ndërmjetësve të qelizave direk nga ilaçi .

Cilat janë tiparet klinike të shpërthimeve të ilaçeve?

Simptoma shtesë sistemike që shoqërojnë shpërthimin e ilaçeve mund të përfshijnë:

 1. Ethe
 2. Përfshirja e organeve të tjera (në SCAR).

Komplikimet e shpërthimeve të ilaçeve

Atribuimi i pasaktë i shpërthimit të ilaçit mund ta privojë pacientin nga një ilaç i dobishëm ose të çojë në përsëritje kur ilaçi merret në një datë të mëvonshme.

Cili është trajtimi për shpërthimet e ilaçeve?