MENU
klinika

Mënyra më e mirë për qarkullimin e gjakut

Stërvitje të gjata pa pushim apo ushtrime me pushim ndërmjet?

28.11.2020 - 15:54

Ushtrimet e shpejta të stërvitjes mund të ndihmojnë zemrat e diabetikëve.

Seancat e shpeshta dhe të shkurtra të ushtrimeve mund të jenë më të mira për enët e gjakut të pacientëve me diabet sesa stërvitje më të gjata dhe më pak, dhe kjo mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve të zemrës, sipas një studimi të ri.

Njerëzit me diabet të tipit 2 janë në rrezik të rritur për sëmundje të zemrës dhe funksion të reduktuar të enëve të gjakut , vunë në dukje autorët e studimit. Matja e funksionit vaskular shpesh përdoret për të përcaktuar rrezikun e sëmundjes së zemrës.

Kërkime të tjera kanë treguar se kalimi i më pak kohë ulur dhe ushtrimet ulin rrezikun e sëmundjes së zemrës tek të gjithë njerëzit, jo vetëm tek ata me diabet.

Por me “përparimin e shpejtë të teknologjive në vendet e punës, transportin dhe argëtimin në shtëpi, ekzistojnë më pak mundësi për aktivitete të rastësishme, duke krijuar shumë kontekste të jetës së përditshme që janë të favorshme për uljen e zgjatur”, sipas raportit të botuar në internet së fundmi në Revistën Amerikane të Fiziologjisë-Zemra dhe Fiziologjia e Qarkullimit të gjakut.

Frances Taylor, një kandidate për doktoraturë në stërvitje dhe shkencë sportive në Universitetin Katolik Australian në Melburn, drejtoi studimin.

Ekipi i Taylor krahasoi se si fluksi i gjakut dhe zgjerimi i enëve të gjakut në të rriturit mbipeshë me diabet të tipit 2 iu përgjigjën seancave më të shkurtra, më të shpeshta ose më të gjata dhe më pak të shpeshta.

Në një provë, pjesëmarrësit u ulën për tetë orë pa bërë asnjë pushim ushtrimi. Në një provë të dytë, ata bënë pushime duke bërë tre minuta ushtrime që përfshinin mbledhje, ngritje këmbësh dhe ngritje të legenit çdo 30 minuta. Në një provë të tretë, ata bënin gjashtë minuta pushime ushtrimore çdo orë.

Krahasuar me uljen e pandërprerë, funksioni i enëve të gjakut kishte tendencë të përmirësohej me të dy qasjet e ushtrimeve më pushim, por u përmirësua ndjeshëm më shumë me ushtrime çdo 30 minuta, zbuloi studimi.

Gjetja sugjeron që frekuenca e ndërprerjes së aktivitetit mund të jetë më e rëndësishme sesa sa ajo zgjat, thanë studiuesit në një njoftim për shtyp të një reviste.

Për shkak se funksioni i enëve të gjakut përkeqësohet ndërsa përparon diabeti tip 2, është e mundur që ndërprerje më të shpeshta të uljes janë të nevojshme për të ruajtur rrjedhjen e gjakut në këmbë, raportoi ekipi i Taylor.

“Gjetjet tona sugjerojnë që pushimet më të shpeshta dhe më të shkurtra mund të jenë më të dobishme sesa pushimet më të gjata, më pak të shpeshta për përmirësimin e funksionit vaskular në ata me [diabet tip 2]”, përfunduan ata.