MENU
klinika

Studimi

Vaksina kineze COVID-19 duket e sigurt dhe efektive!

25.11.2020 - 17:14

Një vaksinë kineze COVID-19 duket të jetë e sigurt dhe efektive, sugjerojnë rezultatet e hershme të provës, por një ekspert thotë se gjetjet duhet të konsiderohen me kujdes.

Vaksina CoronaVac bazohet në virusin e paaktivizuar SARS-CoV-2. Është testuar në një provë klinike faza 1/2 që përfshinte më shumë se 700 vullnetarë të shëndetshëm, moshat 18-59 vjeç, të cilët u rekrutuan në Kinë midis 16 prillit dhe 5 majit.

Vaksina duket të jetë e sigurt dhe e tolerueshme mirë në të gjitha dozat e testuara, raportuan studiuesit. Efekti anësor më i zakonshëm i raportuar ishte dhimbja në vendin e injeksionit.

Edhe në dozën më të ulët të testuar (3 mikrogramë), pjesëmarrësit patën përgjigje të forta të antitrupave brenda dy javësh nga doza e dytë dhe e fundit. Të shtënat u dhanë me 14 ditë diferencë.

Megjithëse nivelet e antitrupave të shkaktuar nga vaksina ishin më të ulëta se ato në pacientët e koronavirusit të rikuperuar, studiuesit thanë se ata ende besojnë se vaksina mund të sigurojë mbrojtje nga virusi.

Ata vunë në dukje se objektivi kryesor i provës ishte të vlerësonte reagimin imunitar dhe sigurinë e vaksinës. Nuk ishte krijuar për të vlerësuar se sa efektive është vaksina në parandalimin e infeksionit me SARS-CoV-2.

Gjetjet u botuan më 17 nëntor në revistën Lancet Infektive Sëmundjeve.

Pasi morën parasysh efektet anësore dhe faktorë të tjerë, studiuesit përcaktuan se një dozë prej 3 mcg shkaktoi përgjigjen më të lartë të antitrupave. Kjo do të hetohet më tej në provat e fazës 3 që po zhvillohen tani.

“Gjetjet tona tregojnë se CoronaVac është i aftë të induktojë një përgjigje të shpejtë të antitrupave brenda katër javësh nga imunizimi duke dhënë dy doza të vaksinës në një interval prej 14 ditësh. Ne besojmë se kjo e bën vaksinën të përshtatshme për përdorim emergjent gjatë pandemisë”, tha bashkë-drejtuesi i autorit Fengcai Zhu i Qendrës Krahinore Jiangsu për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve në Nanjing, Kinë.

“Në planin afatgjatë, kur rreziku i COVID-19 është më i ulët, gjetjet tona sugjerojnë që dhënia e dy dozave me një interval prej një muaji, në vend se me një interval dy-javor, mund të jetë më e përshtatshme për të nxitur përgjigje imune më të fortë dhe potencialisht më të gjatë.

Sidoqoftë, nevojiten studime të mëtejshme për të kontrolluar se sa gjatë mbetet përgjigjja e antitrupave pas ose orarit të vaksinimit, “tha Zhu në një njoftim për shtyp të një reviste.

CoronaVac është një nga 48 kandidatët për vaksina COVID-19 tani në prova klinike.

Naor Bar-Zeev, një profesor i asociuar në Divizionin e Epidemiologjisë dhe Kontrollit të Sëmundjeve Globale në Universitetin Johns Hopkins në Baltimore, shkroi një editorial që shoqëronte gjetjet.

“Ashtu si të gjitha provat e fazës 2, rezultatet duhet të interpretohen me kujdes derisa të publikohen rezultatet e fazës 3,” shkroi ai.

“Por edhe atëherë, pas përfundimit të provës në fazën 3 dhe pas licencimit, ne duhet të jemi të kujdesshëm në cdo aspekt.”