MENU
klinika

Shkaqet

A është normale që foshnjat të pështyjnë gjak?

13.12.2020 - 15:55

Bebet që ushqehen me gji zakonisht pështyjnë lëng të hollë qumështi, ndërsa foshnjat e ushqyera me qumësht formulë pështyn materialin që duket pak më i trashë. Pështytja përmes gojës dhe hundës është mjaft e zakonshme tek foshnjat. Por nëse fëmija pështyn gjak të ndezur ose ngjyrë kafe së bashku me lëngun e qumështit, mund të shkaktojë një alarm.

Sidoqoftë, pështymja e gjakut nga foshnjat nuk duhet të tregojë gjithmonë një shqetësim mjekësor. Varet nëse ka vija gjaku apo gjak të çiltër të kuq. Nëse foshnja është e lumtur dhe aktive, nuk ka gjasa që një gjendje themelore mjekësore të jetë një arsye që ata të pështyjnë gjak. Në çdo rast, një kontroll i plotë nga një pediatër mund të japë siguri.

Në këtë postim, do ju tregojmë për shkaqet normale të pështytjes së gjakut tek foshnjat dhe kur është serioze.

A është normale që foshnjat të pështyjnë gjak?

Derdhja e gjakut është padyshim një shqetësim tek foshnjat, qofshin ato të sapolindura apo jo. Foshnjat e porsalindura mund të pështyjnë lëng të kuq ose me ngjyrë rozë mund të vijnë nga gjaku i nënës i gëlltitur gjatë lindjes. Kjo ndodh në ditët e para pas lindjes. Për foshnjat më të mëdha në gji, gjaku i pështyrë mund të jetë për shkak të gëlltitjes së gjakut të nënës nga thithat e plasaritura dhe të lënduara. Por, në të dyja rastet kjo është mungesë gjaku.

Shkaqet

Mund të ketë disa arsye pse foshnja pështyn gjak. Ashpërsia e tij mund të ndryshojë gjithashtu nga foshnja në foshnjë.

1. Thithat e plasaritura dhe të lënduara

Në shumicën e foshnjave që ushqehen me gji, gjaku që foshnja pështyn është zakonisht nga nëna dhe jo nga sistemi i trupit të foshnjës . Mund të ndodhë nëse keni thithka të lënduara ose të çara. Është e zakonshme për nënat që ushqejnë me gji, veçanërisht ato që sapo kanë filluar ,të përjetojnë acarim në thithat për shkak të tërheqjes dhe presionit, ose për shkak të ekspozimit të lëkurës në pështymë. Mund të bëhet aq keq sa lëkura çahet dhe rrjedh gjak. Ajo qetësohet me shërimin e thithkave. Shumicën e kohës, një foshnjë e shëndetshme me gji që pështyn pak gjak e ka gëlltitur atë nga thitha e lënduar e nënës. Gjaku irriton barkun dhe del me pështymën. Nëse nuk shihni ndonjë çarje, përpiquni të shtrydhni pak qumësht dhe kontrolloni nëse lëshon një nuancë gjaku. Gjithmonë kontrolloni thithat për çarje.

Nëse vëzhgoni gjak në qumështin e gjirit ose në thithë, i ofroni fëmijës pak ujë me sheqer ose ujë të thjeshtë pasi të ushqehet, në mënyrë që gjaku të pastrohet nga barku i tyre. Ndaloni ushqyerjen përmes thithkës së plasaritur për disa ditë derisa të shërohet. Gjaku që kalon me qumështin e gjirit gjithashtu do të përzihet me ushqimin në zorrë dhe mund të shihni gjak edhe në jashtëqitjen e foshnjës.

Nëse nuk gjeni gjak nga thitha, ose nëse foshnja ushqehet me formulë dhe përsëri mund të vëreni që pështyn gjakun, fëmija duhet të dërgohet menjëherë tek mjeku.

2. Gëlltiti gjak gjatë lindjes

Nëse fëmija thith gjak pak pas lindjes, nuk ka asgjë për t’u shqetësuar. Mund të jetë gjaku amë-fetal që mund të ketë gëlltitur gjatë lindjes .Gjaku zakonisht bie pas një ose dy ditësh, por nëse vazhdon të vijë, këshillohuni me një mjek.

3. Pështyn me forcë

Në raste të rralla, foshnja mund të pështyjë me forcë, duke shkaktuar një carje të vogël në enën e gjakut të pranishme në ezofag. Nuk është asgjë shqetësuese përsëri, pasi kalon shpejt me kohën.

4.Ezofagiti

Është një inflamacion që dëmton indet në ezofag, tubin muskulor që sjell ushqim nga goja në stomak Kjo ndodh ndonjëherë kur foshnjës i jepen ilaçe, të tilla si anti-inflamator ose antibiotikë, duke shkaktuar gastrit.

Kur duhet të shkoni tek mjeku?

Nëse asnjë nga shkaqet e mësipërme nuk janë arsyet që foshnja të pështyjë gjak, dhe nëse vazhdon ta bëje , duhet ta çoni tek një pediatër.

Nëse fëmija ka simptoma të tilla si të vjella jeshile, ethe ose letargji, ngurrim për të ushqyer, duhet të kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor. Përhapja e gjakut për shkak të çështjeve gastrointestinale mund të jetë një shenjë e një shqetësimi kryesor themelor mjekësor.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN