MENU
klinika

Kur situata është serioze

A janë shqetësuese rrahjet e ngadalta të zemrës?

28.12.2020 - 14:11

Kam lexuar që një rrahje normale e zemrës në pushim është midis 60 dhe 100 rrahje në minutë. Rrahjet e mia shkojnë rreth 45 deri në 48. A duhet të shqetësohem?

Unë kam qenë vrapues për 42 vjet dhe kam pasur gjithmonë aktivitet të rregullt fizik.

Nëse nuk ndiheni të lodhur, marramendje ose të dobët, zakonisht nuk ka asnjë arsye për shqetësim, veçanërisht sepse tingëllon sikur të jeni në gjendje të mirë fizike.

Njerëzit që merren me aktivitete sportive dhe njerëzit e tjerë që ushtrojnë shumë shpesh kanë rrahje zemre më të ulëta se mesatarja, ndonjëherë edhe nën 40 rrahje në minutë. Ushtrimi forcon muskulin e zemrës, duke e bërë të mundur që të pompojë një vëllim më të madh të gjakut me çdo rrahje zemre. Më shumë oksigjen shpërndahet në muskuj, kështu që zemra duhet të rrahë më pak herë sesa do të bënte te një person më pak i aftë gjatë pushimit.

Në përgjithësi, një rrahje e zemrës më e ngadaltë në pushim (ose një puls i ulët) është më e mirë se një rrahje e shpejtë.

Një rrahje e lartë e zemrës në pushim ka qenë e lidhur me aterosklerozën, vdekjen e papritur dhe një rrezik në rritje të vdekjes nga sëmundjet kardiovaskulare.

Tek njerëzit që nuk janë fizikisht aktivë, një rrahje zemre në pushim nën 60 është nganjëherë një shenjë e një problemi elektrik me zemrën, një nivel i ulët i tiroides (hipotiroidizëm), ose dëmtim nga një sulm në zemër ose sëmundje të zemrës.

A është mirë një rrahje zemre gjatë pushimit rreth 50 për minutë ?

Diapazoni normal është midis 50 dhe 100 rrahje në minutë. Nëse rrahjet e zemrës gjatë pushimit janë mbi 100, quhet takikardi; nën 60, dhe quhet bradikardi. Gjithnjë e më shumë, ekspertët vendosin një rrahje zemre ideale për pushim me 50 deri 70 rrahje në minutë.

A nënkuptojnë  rrahjet e ngadalta të zemrës arteriet e bllokuara?

Ekspertët po zbulojnë sërish se ritmet më të shpejta të zemrës në pushim janë të lidhura me zhvillimin e arterieve koronare të bllokuara nga kolesteroli, dhimbje gjoksi dhe jetë më të shkurtër. Kjo vëmendje e re është shkaktuar pjesërisht nga ilaçet e reja që ngadalësojnë rrahjet e zemrës. Ju nuk duhet ” dhe nuk duhet “” të prisni që këto të ndodhin.

Simptomat e zakonshme të një rrahje të ngadaltë të zemrës përfshijnë: lodhje. marramendje, marrje mendsh, të fikët ose gati të fikët dhe shpesh konfuzion.