MENU
klinika

Nga The Economist

A rrezikohet sistemin bankar nga monedhat dixhitale?

08.12.2020 - 09:42

Imagjinoni është viti 2035 dhe një krizë financiare po ndizet. Kredia po thahet, çmimet e aksioneve të bankave duken si shpatet e skive dhe çdo raport i lajmeve përmban tregtarë të djersitur në mëngë këmishash që tërheqin jakat e tyre. Ju hyni në aplikacionin tuaj bankar dhe shikoni me padurim kursimet tuaja. Ju mund t’i transferoni në një bankë tjetër, por asnjë nuk duket i sigurt. Karburanti i një banke tradicionale të drejtuar nga tërheqja e kartëmonedhave fizike edhe nëse do të kishte ndonjë degë, do të ishte tragjikisht e kalueshme. Për fat të mirë, ekziston një rrugë e re shpëtimi. Me një prekje të një butoni, ju mund të zhvendosni fondet tuaja në një monedhë dixhitale të bankës qendrore (CBDC), një dyqan virtual me vlerë të lëshuar nga qeveria që është plotësisht i sigurt.

Ky është një skenar që shqetëson ekonomistët që punojnë në cbdcs (nga të cilët ka shumë, një sondazh në fillim të vitit zbuloi se më shumë se 80% e bankave qendrore ishin duke studiuar këtë temë). Ka shumë përparësi të mundshme ndaj monedhave dixhitale të mbështetura publikisht. Ato mund t’i bëjnë pagesat më të lehta. Ata mund të “demokratizojnë” paratë e bankës qendrore, pjesën e bilancit të bankës qendrore të cilën, ndryshe nga paraja fizike, vetëm bankat mund të kenë qasje tani. Dhe ato do të zvogëlonin rrezikun që kriptomonedhat të zëvendësonin tenderin qeveritar, bitcoin ka qenë në lot kohët e fundit dhe monedha dixhitale e Facebook, e cila më 1 dhjetor ndryshoi emrin e saj nga “Libra” në “Diem”, thuhet se do të nisë në janar. Por a nuk do të lehtësonin cbdc-të edhe rrezikshmërinë e ikjes nga bankat në kohë stresi?

Jo vetëm në një krizë që cbdcs mund të konkurrojë me bankat. Ato do të ishin aktive tërheqëse për t’u mbajtur në kohë normale, veçanërisht nëse, si paratë e sotme të bankës qendrore, ato do të ishin një mjet i politikës monetare dhe për këtë arsye do të paguheshin interesa (duke supozuar që normat janë përsëri pozitive përsëri në 2035). Kështu, bankat tregtare mund të tërhiqen nga depozitat me të cilat ato sot financojnë huazimin e tyre. Mos-ndërmjetësimi i sistemit bankar mund të bëjë të pamundur magjinë financiare që lejon familjet të bashkojnë huazimin e hipotekës me datë të gjatë me depozitat e ripagueshme të menjëhershme.

Arkitektët e rinj të cbdcs po kërkojnë mënyra për ta zgjidhur problemin. Një opsion, i cili është sugjeruar nga studiuesit në Bankën e Anglisë dhe Bankën Qendrore Evropiane, është kufizimi i shumës që mund të mbahet në cbdc. Një ide tjetër, e theksuar në një letër të kohëve të fundit nga Sarah Allen e Nismës për Cryptocurrency dhe Kontratat, një grup kërkimor, dhe 12 bashkëautorë, është të mbështetemi te bankat për të menaxhuar zotërimet e publikut të cbdcs, ashtu si shumë njerëz mbështeten te ” portofolet ”për të mbajtur kriptovalutën e tyre (megjithëse nëse publiku nuk mund të mbante direkt cbdc, nuk do të ishte një përmirësim i parave ekzistuese të bankës qendrore)

Problemi i përçarjes së bankave mund të shmanget me një inxhinieri të zgjuar. Por do të ishte e mençur të shqyrtohej nëse ka nevojë edhe për shmangie në radhë të parë. Për ata që dëshirojnë të argëtojnë ide futuriste, cbdcs mund të ofrojnë një mundësi për të rimenduar sistemin financiar nga themeli.

Disa dokumente kërkimore, siç përmblidhen nga Francesca Carapella dhe Jean Flemming i Rezervës Federale në një përmbledhje të kohëve të fundit, argumentojnë që bankat qendrore mund të ruajnë transformimin e maturitetit duke rirenditur zinxhirin e financimit. Sot, familjet depozitojnë para në banka, të cilat parkojnë fonde në bankën qendrore. Nëse njerëzit preferojnë cbdc-të, sidoqoftë, banka qendrore mund të transferojë fondet e tyre bankave duke u dhënë hua atyre me normën e saj të interesit. “Emetimi i cbdc thjesht do të bënte të qartë garancinë e nënkuptuar të huadhënësit të mundësisë së fundit të bankës qendrore”, shkruajnë Markus Brunnermeier nga Universiteti Princeton dhe Dirk Niepelt i Study Center Gerzensee në një punim në 2019. E qartë dhe, ndoshta, në përdorim të vazhdueshëm .

Më shumë hua për bankën qendrore mund të tingëllojë si një zgjerim i pajustifikuar i qeverisë. Por tregu i sotëm i depozitave vështirë se është i ligjshëm. Nuk është sikur familjet të inspektojnë librat e huave të bankave përpara se t’i besojnë ato me para, ata mbështeten në prapavijën e sigurimit të depozitave të ofruara nga qeveria. Dhe depozitat gjithnjë e më shumë përqendrohen në bankat e mëdha. (Në fakt, një dokument pune i kohëve të fundit nga studiuesit e Bankës së Kanadasë zbulon se, duke rritur konkurrencën për depozitat, një cbdc mund të rrisë huadhënien bankare dhe PBB-në.)

Problemi i vërtetë me financimin e bankave qendrore të bankave është rreziku i mospagimit. Për të shmangur zgjedhjen e fituesve, politikëbërësit ndoshta do të duhet të financojnë çdo institucion që mund të sigurojë kolateral të kënaqshëm. Përcaktimi se cilat hua dhe aktive të tjera kualifikohen është punë e pakëndshme. Por bankat qendrore tashmë bëjnë vlerësime të tilla në kohë krizash. Kuptimi që ata do të pranojnë vetëm asete me cilësi të lartë, plus kërkesat minimale të kapitalit për të mbrojtur kreditorët, supozohet të parandalojë rrezikun moral.

Carpe diem

Një ide tjetër është që bankat të financojnë veten e tyre me shumë më shumë kapital, sesa të mbështeten në depozita. Kjo do t’i bënte ata të dukeshin më shumë si fondet e sotme të përbashkëta ose automjete të tjera investimi pa leverdi. Kjo është pikërisht ajo që ekonomistët si John Cochrane i Universitetit Stanford dhe Laurence Kotlikoff i Universitetit të Bostonit kanë mbështetur prej kohësh, që huadhënësit duhet të heqin varësinë e tyre nga burimet e shpejtë të financimit dhe që fondet e familjeve duhet të parkohen në asete plotësisht të sigurta. Për Z. Cochrane, cbdcs janë një mundësi për të ndjekur një bankë të tillë.

Të kesh frikë nga mos-ndërmjetësimi në duart e cbdcs do të thotë të besosh se bankat e ngushta do të vuanin nga uria dhe se sistemi i sotëm i “rezervës fraksionale” duhet të ruhet. Por bankat nuk janë të nevojshme që huadhënia dhe huamarrja të ndodhin, në Amerikë një pjesë e lartë e kësaj veprimtarie zhvillohet në tregjet e kapitalit. Nëse kredia bankare duhet të mbahet rrjedhëse, qeveritë mund ta subvencionojnë atë drejtpërdrejt, duke e bërë të qartë atë që errëson arkitektura e sotme. Më mirë se të shtypësh inovacionet e dobishme teknologjike.

Bërja e qartë e subvencioneve, sidoqoftë, nuk është gjithmonë e përshtatshme për përfituesit, ose për rregullatorët, mbështetja e dukshme tërheq më shumë zhurmë publike. Rreziku i vërtetë i cbdcs për sistemin financiar mund të jetë që ato të përshpejtojnë një lloj të ri drejtimi: mbi idenë që bankat duhet të ekzistojnë fare.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga The Economist

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Euroskepticizëm apo eurorealizëm?

“Ballkanizimi” i Evropës