MENU
klinika

Nga Project Syndicate

Bota duhet të kuptojë sfidën e rindërtimit

10.12.2020 - 13:29

Bota nuk është ende e alarmuar sa duhet nga pandemia COVID-19 që ka shkatërruar ekonominë globale. Ne ndjekim numrin ditor të infeksioneve dhe viktimave. Por ne jemi të pavëmendshëm ndaj humbjeve të vendeve të punës dhe jetëve të kaluara, veçanërisht në botën në zhvillim, ku pandemia mezi ka marrë një përgjigje të shëndetit publik.

Ndikimi i pandemisë në ekonomitë kryesore ka qenë deri më tani katër herë më i keq se ai i krizës financiare globale të vitit 2008. Në tremujorin e dytë të vitit 2020, PBB-ja e SHBA ra me 9.1% krahasuar me tre muajt e mëparshëm, duke zvogëluar tkurrjen tremujore 2% në të njëjtën periudhë në 2009. Ekonomia e zonës euro doli edhe më keq, duke u tkurrur me 11.8%. Ndërkohë, shumë vendeve në zhvillim, u janë zhdukur seksione të tëra të ekonomive, si në një luftë. Prandaj, planifikimi, investimi dhe rindërtimi kërkon një mendim të pasluftës.

Për të qenë të sigurt, qeveritë e G20 kanë shpenzuar një dajak prej $ 7.6 trilionë (dhe duke llogaritur) në stimul fiskal dhe bankat kryesore qendrore po nxjerrin para për të ringjallur ekonominë globale. Rezerva Federale e SHBA po shpenzon 2.3 trilionë dollarë për të mbështetur bizneset dhe tregjet financiare, duke tejkaluar paketën e saj të shpëtimit të vitit 2008 prej 700 miliardë dollarësh. Këto masa janë sigurimi i një linje shpëtimi për shumë njerëz, nga punonjësit e pushuar të restoranteve deri te pronarët e bizneseve të vogla, të cilët tani kanë qasje në programet e sigurimit të papunësisë dhe të sigurimeve shoqërore.

Sot, lirimi i politikave në ekonomitë e përparuara po bën që monedhat e vendeve në zhvillim të vlerësohen, duke rezultuar në një humbje të konkurrencës së eksportit dhe investimeve të huaja, inflacionit dhe destabilizimit ekonomik. Vendet e varfëra kryesisht mbështeten në ekonomitë informale, eksportet e mallrave, turizmin dhe remitancat, të gjitha këto janë goditur rëndë nga pandemia. Së bashku me rënien e çmimeve të naftës, paketat stimuluese të ekonomive të përparuara kanë lënë vendet si Ekuadori dhe Nigeria të përplasen për mbijetesën ekonomike.

Politikat e vendeve të pasura gjithashtu kontribuojnë në rritjen e çmimeve të ushqimeve në vendet e varfra. Ndërsa raftet e supermarketeve në botën e zhvilluar janë të pajisura plotësisht me ushqime të përballueshme, gati 700 milion njerëz në të gjithë botën ishin tashmë të uritur kronikisht para pandemisë dhe më shumë se 130 milion tani mund të bashkohen në radhët e tyre si rezultat i COVID-19. Në vende të tilla si Uganda, çmimi i ushqimeve bazë është rritur me 15% që nga marsi. Njerëzit raportojnë se konsumojnë më pak vakte, më pak të larmishëm dhe më pak të shëndetshëm, një recetë për sëmundjen në të ardhmen.

Njerëzit e varfër në vendet me të ardhura të ulëta zakonisht nuk mund të punojnë nga shtëpia dhe nëse nuk punojnë, ata nuk hanë. Titulli jo shumë sekret nga pjesët e mëdha të botës në zhvillim është se ndikimi ekonomik i koronavirusit është shumë më shkatërrues sesa vetë virusi.

Merrni parasysh se vetëm në gjashtë muaj, pandemia ka fshirë një dekadë përparimi në uljen e varfërisë. Midis 1990 dhe 2017, numri i njerëzve jashtëzakonisht të varfër në të gjithë botën ra nga gati dy miliardë në 689 milion. Por për shkak të COVID-19, gjithsej po rritet përsëri për herë të parë që nga viti 1998. Mbi 140 milion njerëz mund të bien në varfëri ekstreme këtë vit, me Azinë e Jugut dhe Afrikën rajonet më të goditura.

Vetëm 3% e asaj që vendet e G20 kanë shpenzuar deri më sot për paketat e tyre stimuluese COVID-19 do të ishin të mjaftueshme për të ndaluar këta skenarë të zymtë. Një taksë vullnetare e njëhershme e paguar nga vendet e G20 që mblodhi 230 miliardë dollarë mund të përmirësojë infrastrukturën dhe teknologjinë e komunikimit në mënyrë që të ushqejë të uriturit rurale. Për shembull, një investim vjetor prej 10 miliardë dollarësh për dhjetë vjet për të ndërtuar rrugë dhe ambiente magazinimi më të mira mund të zvogëlojë humbjen e ushqimit për 34 milion njerëz. Në mënyrë të ngjashme, një investim prej 26 miliardë dollarësh mund të rrisë aksesin në telefonat celularë për gati 30 milion banorë rurale, duke u mundësuar atyre që të rrisin të ardhurat e tyre duke hyrë në informacion mbi çmimet e të korrave dhe parashikimet e motit.

Ndihma e huaj është një investim i mençur, por vullneti politik aktualisht është në mungesë. Shtetet e Bashkuara, donatori më i madh i programeve globale të shëndetit dhe zhvillimit, po derdhin dhjetëra miliarda dollarë në kompanitë e ilaçeve për të siguruar një vaksinë COVID-19 vetëm për qytetarët e saj, edhe kur vendet e tjera bashkojnë forcat për të zgjeruar hyrjen globale të vaksinave. Mbretëria e Bashkuar shkurtoi buxhetin e saj të ndihmës me 2.9 miliardë £ (3.9 miliardë dollarë) këtë vit dhe ka bashkuar agjencinë e saj të zhvillimit me zyrën e saj të jashtme. Qasje të tilla janë dritëshkurtër.

Në vitin 2003, në të kundërt, Presidenti i SHBA George W. Bush nisi Planin e Emergjencës së Presidentit për Ndihmën e AIDS-it për të siguruar ilaçe antiretrovirale për njerëzit që jetojnë me HIV / AIDS në Afrikë. Me një skedë prej 85 miliardë dollarësh, programi deri më tani ka shpëtuar rreth 18 milion jetë. Për më tepër, ajo ka forcuar infrastrukturën e përgjithshme shëndetësore në vende si Botsvana, e cila pa dyshim po e ndihmon atë vend të luftojë COVID-19 tani.

Në mënyrë të ngjashme, ekonomia globale lulëzoi pas Luftës së Dytë Botërore sepse SHBA.ringjallën Evropën Perëndimore të shkatërruar nga lufta me Planin Marshall. Sot përballemi me një skenar të krahasueshëm. Çdo ndërhyrje politike duhet ta trajtojë luftën kundër COVID-19 si një luftë dhe ekonomitë më të goditura si zonat e konfliktit. Bota duhet të kuptojë shkallën e plotë të rrënojave dhe sfidën e rindërtimit.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Project Syndicate

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN