MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

Kam nivel të lartë të kalciumit në gjak, si trajtohet?

10.12.2020 - 11:25

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacienti: Kam nivel të lartë të kalciumit në gjak, si trajtohet?

Mjeku: Hiperkalcemia është një çrregullim i zakonshëm në pacientët me kancer, që ndodh në afërsisht 20-30% të rasteve, veçanërisht në ambientet e shtrimit në spital. Kanceret më të zakonshëm që shoqërohen me hiperkalcemi janë kanceri i gjirit dhe mushkërive dhe mieloma e shumëfishtë. Pacientët me hiperkalcemi nga malinjiteti kanë një prognozë të dobët.
Hiperkalcemia mund të ndodhë nga tre mekanizma: metastaza osteolitike me çlirim lokal të citokinave (përfshirë faktorët aktivizues të osteoklasteve); sekretimi i tumorit të proteinave të lidhura me hormonin paratiroide (PTHrP) dhe prodhimi i tumorit të 1,25-dihidroksitaminës D (kalcitriol) . Kalciumi në serum është i lidhur me proteinat. Si rezultat, përqendrimet totale të kalciumit në serum në pacientët me ndryshime në nivelet e albuminave në serum mund të mos pasqyrojnë saktësisht përqendrimin fiziologjik të kalciumit.

Vlerat normale janë ndërmjet 8.5 dhe 10.5 mg / dl (2.2–2.6 mmol / l).
Hiperkalcemia mund të shoqërohet me një spektër të gjerë manifestimesh klinike, nga pak ose aspak simptoma te pacientët me hiperkalcemi të lehtë kronike deri te çrregullimet e rënda dhe koma. Shkalla e hiperkalcemisë, së bashku me shkallën e rritjes së përqendrimit të kalciumit në serum, shpesh përcakton simptomat dhe urgjencën e terapisë .

Trajtimi:

Masat kryesore fillestare për trajtimin e hiperkalcemisë përfshijnë hidratimin e trupit dhe administrimin e kalcitoninës dhe një bisfosfonat. Ndonjëherë, përdorimi i glukokortikoideve mund të jetë i dobishëm .

-Pacientët me hiperkalcemi asimptomatike (kalcium <12 mg / dl) nuk kërkojnë trajtim të menjëhershëm. Pacientët mund të këshillohen për faktorët që mund të përkeqësojnë hiperkalceminë .

-Pacientët asimptomatikë ose simptomë të butë me nivele kalciumi midis 12 dhe 14 mg / dl kërkojnë hidratim të trupit, me një shpejtësi fillestare prej 200 ml / orë me kontroll të urinës dhe prednisone mund të shtohet në një dozë prej 40 mg / ditë. Ndonjëherë, diuretikët mund të përdoren kur pacientët kanë edemë. Bisfosfonatet konsiderohen vetëm nëse pacientët kanë metastaza në kocka .

-Pacientët me hiperkalcemi simptomatike dhe / ose nivel kalciumi më të madh se 14 mg / dl kërkojnë terapi më agresive. Zgjerimi i vëllimit me kripë izotonike për të ruajtur prodhimin e urinës në 100 ml / orë dhe 4 mg acid zoledronic gjatë 15 min është trajtimi më efektiv . . Diuretikët e anses rekomandohen vetëm nëse ka insuficiencë renale ose insuficiencë kardiake. Kalcitonina (4 UI / kg) mund të jetë e dobishme nëse nuk ka ndryshim në nivelet e kalciumit pas 24–48 orëve të para. Dializa është e rezervuar për hiperkalcemi të rëndë me nivele kalciumi më të mëdha se 18 mg / dl.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN