MENU
klinika

Mësojini

Këta përbërës në ushqime i bëjnë keq trurit!

04.12.2020 - 12:34

Metabolitet nga ushqimi mund të ndikojnë në rrezikun e goditjes në tru.

Nivelet e disa molekulave të vogla të quajtura metabolite në trup mund të ndikojnë në rrezikun e goditjes në tru, sugjeron një analizë e re.

Metabolitet vijnë nga ushqimi që njerëzit hanë dhe ato shkaktojnë procese kimike brenda trupave dhe mikrobeve. Një analizë e studimeve të botuara më parë zbuloi se nivelet e 10 prej tyre janë të lidhura me rrezikun e goditjes në tru.

Këto përfshijnë lipide, acide yndyrore, aminoacide dhe karbohidrate. Nivelet e metabolitëve mund të ndryshojnë në përgjigje të faktorëve të tillë si sëmundja, gjenetika ose mjedisi dhe janë tregues të shëndetit të përgjithshëm, vunë në dukje studiuesit.

Për goditje në tru duke qenë një shkak kryesor i vdekjes dhe paaftësi serioze afatgjatë në të gjithë botën, studiuesit po kërkojnë mënyra të reja për të identifikuar pacientët me rrezik të lartë, për të përcaktuar shkaqet e goditjes në tru dhe për të zhvilluar strategji parandalimi,” tha studiuesja Dr. Dina Vojinovic, nga Erasmus Universiteti Medical Center në Roterdam, Hollandë. “Për analizën tonë, ne kemi ekzaminuar një seri të madhe të metabolitëve për të fituar njohuri të reja në ndryshimet metabolike që mund të ndodhin duke çuar në një goditje në tru.

Për studimin, ekipi i Vojinoviç shqyrtoi shtatë studime, të cilat përfshinë gati 39,000 njerëz. Në përgjithësi, gati 1,800 njerëz pësuan një goditje në tru gjatë dy deri në 10 vjet ndjekje.

Në studimin, botuar në internet në 2 Dhjetor në revistën Neurology, studiuesit gjetën se 10 metabolite ishin të lidhur me rrezikun e goditjes në tru.

Histidina e aminoacideve ishte ajo që lidhej më shumë me rrezikun më të ulët të goditjes. Histidina vjen nga mishi, vezët, qumështet dhe drithërat. Është  një aminoacid thelbësor që ndihmon në ruajtjen e jetës dhe lidhej me një rrezik më të ulët të goditjes në tru.

“Histidina mund të shndërrohet në histamine, e cila është treguar se ka një efekt të fortë në zgjerimin e enëve të gjakut,” shpjegoi Vojinoviç në një njoftim për shtyp të një reviste. “Ai gjithashtu funksionon si një neurotransmetues në tru dhe është treguar në disa studime për të ulur presionin e gjakut dhe inflamacionin, kështu që kjo gjetje nuk është për t’u habitur.”

Me çdo rritje të devijimit standard në nivelet e histidinës, njerëzit kishin një rrezik 10% më të ulët të goditjes në tru, zbuluan studiuesit.

Ata gjithashtu zbuluan se kolesterolin me densitet të lartë lipoproteinik, HDL dhe HDL2 – kolesterolin “e mirë” – ishin të lidhur me një rrezik më të ulët të goditjes në tru.

Kolesteroli i lipoproteinës me dendësi të ulët, ose kolesteroli “i keq” dhe trigliceridet ishin të lidhur me një rrezik më të lartë të goditjes në tru.

Metaboliti piruvat, i cili bëhet kur qelizat prishin sheqerin, gjithashtu rriti rrezikun e goditjes në tru. Me çdo rritje të devijimit standard në piruvat, rreziku për goditje në tru u rrit 13%, zbuluan studiuesit.

“Piruvati është kritik për furnizimin me energji të një qelize dhe është treguar në studimet e mëparshme për të ulur inflamacionin, ndërsa në të kundërt, gjithashtu rrit rrezikun e një personi për sëmundje kardiovaskulare, kështu që nevojiten më shumë kërkime,” tha Vojinovic.

“Analiza jonë ofron njohuri të reja se si rreziku i goditjes në tru mund të ndikohet në nivelin molekular.”