MENU
klinika

Nga Al Jazeera/ Paralajmërimi i FMN për Europën

“Një rimëkëmbje ekonomike më e ngadaltë se sa pritej”

23.12.2020 - 13:24

Zona e euros rrezikon të shohë një rimëkëmbje më të ngadaltë ekonomike në 2021 sesa pritej më parë dhe mund të ketë nevojë për më shumë stimul ndërsa një koronavirus i ringjallur përshkon kontinentin, tha Fondi Monetar Ndërkombëtar.

Rreziqet do të mbeten në dobësim për vitin e ri dhe koha e një rikthimi do të varet nga sa shpejt dhe në mënyrë efektin mbushjennjë vaksinë, paralajmëroi fondi. Ai tha se përgjigjet e papara të politikave në nivelet kombëtare dhe të Bashkimit Evropian kanë ndihmuar në zbutjen e ndikimit të krizës.

“Në qoftë se dinamika e pandemisë nuk ndryshon ndjeshëm në muajt e ardhshëm, aktiviteti ekonomik është vendosur të rimëkëmbet më gradualisht sesa parashikohet,” tha FMN në një raport pas bisedimeve me anëtarët e zonës euro mbi politikat e tyre të përbashkëta. Do të nevojitet mbështetje e mëtejshme fiskale dhe qeveritë duhet të “hulumtojnë opsionet për të përmirësuar rregullat aktuale fiskale”.

Tani për tani, FMN mbajti vlerësimet e tij për një rënie prej 8.3% në zonën e euros me 19 anëtarë këtë vit dhe një rikthim ekonomik prej 5.2% në 2021.

Një rikuperim më i ngadaltë do të kishte më shumë gjasa të prodhonte “dhëmbëza” afatgjata që mund të rëndonin në bllok në të ardhmen, paralajmëroi ai, duke shtuar se tensionet midis Britanisë së Madhe dhe BE mbi Brexit kanë rritur pasigurinë. Britania pritet të largohet nga zona doganore e bllokut në fund të muajit dhe asnjë marrëveshje mbi rregullimet pasi kjo nuk është arritur ende.

Italia dhe Austria kanë vendosur bllokime të reja për të përmbajtur përhapjen e pandemisë, ndërsa Britania e Madhe po përballet me një rritje të infeksioneve dhe një variant të ri të koronavirusit që çoi disa kombe për të forcuar kufizimet në udhëtimin për në dhe nga vendi. Ngjarje të tilla po i hedhin shpresat për një shërim të shpejtë edhe kur vaksinat e para fillojnë të shpërndahen.

Drejtorët e FMN vlerësuan paketën e ndihmës së Brezit të ardhshëm të BE duke theksuar se efektiviteti i saj do të varet nga “zbatimi i shpejtë, cilësia e shpenzimeve dhe aftësia e tij për të katalizuar reformat strukturore”.

Fondi gjithashtu rekomandoi që masat e lehtësimit dhe ruajtjes së kapitalit për bankat të mbahen derisa rimëkëmbja të mos fillojë. Lidhur me inflacionin, FMN tha “që pritet të rritet gradualisht dhe të mbetet nën synimin afatmesëm të Bankës Qendrore Evropiane në pjesën më të madhe të horizontit të parashikimit”. Ai vlerësoi stimulin shtesë monetar të BQE-së të njoftuar këtë muaj, por paralajmëroi se mund të jetë e nevojshme mbështetja e mëtejshme, veçanërisht nëse rreziqet e dobësuara materializohen.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Al Jazeera

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga ekonomisti Iljas Mehmeti

Recesioni dhe Konsumi!