MENU
klinika

E shpjegojnë mjekët

A është normale e gjithë kjo pështymë e foshnjës?

18.01.2021 - 19:53

Foshnja juaj sapo mbaroi ushqimin dhe papritmas ju dëgjoni “zhurmën” karkakteristike. Një zhurmë që tregon një derdhje të pështymës që është gati të dalë nga goja e foshnjës dhe ndoshta edhe të vjellë. Kjo zhurmë sjell me vete shumë emocione – dhe zakonisht asnjë prej tyre nuk është pozitiv. Ju mund të ndiheni të shqetësuar se fëmija është i sëmurë dhe nuk merr ushqim mjaftueshëm. Ju mund të keni frikë të ndryshoni rrobat për herë të tretë brenda ditës ose duhet të pastroni pështymën për herë të 10-të këtë javë. Ju gjithashtu mund të ndiheni të trishtuar dhe të pafuqishëm që duket se nuk mund të bëni asgjë për të bërë që fëmija të mos pështyjë më. Me kaq shumë emocione që kalojnë nëpër kokë, mund të jetë e vështirë të kuptosh: A është kjo normale apo jo? Na lejoni të ofrojmë ndihmë.

Çfarë është pështyma normale?

Është normale që foshnjat të pështyjnë qumështin e gjirit ose formulën herë pas here. Për shumicën e foshnjave, pështyma është një rrjedhje e shpejtë dhe e qetë e lëngjeve nga goja gjatë ose pak pas ushqyerjes.

Pështyma normalisht nuk çon në shqetësim ose humbje peshe. Megjithëse pështyma mund të duket si një sasi e madhe lëngu (sidomos pas herës së tretë duke e fshirë atë brenda një dite!).

 Në shumicën e rasteve në të vërtetë është vetëm një sasi e vogël. Megjithëse pështyma është e zakonshme, ndërlikimet e quajtura sëmundja e refluksit gastroezofageal (GERD) mund të zhvillohen për disa foshnje.

Disa shenja se ajo që fëmija po përjeton nuk është pështymë normale, por GERD janë: mbytje me pështymë , ndihet i pakëndshëm për shkak të urthit të dukshëm ose refluksit të dhimbshëm gjatë gjithë ditës ,shtim i dobët i peshës .

Nëse shihni shenja të GERD (ose shenja të ndonjë sëmundjeje tjetër duke përfshirë të vjella), është koha për një vizitë te mjeku!

 Çfarë e shkakton pështymën?

Atëherë, përse gjithçka që foshnja ha, duket se kthehet menjëherë? Ka të bëjë me një moment historik zhvillimi që nuk është aq i lehtë për t’u dalluar. Tek fëmijët pak më të mëdhenj dhe të rriturit, një muskul i vendosur midis ezofagut dhe stomakut mban lëngje dhe ushqim aty ku duhet. Derisa ky muskul të ketë kohë për tu pjekur (veçanërisht në vitin e parë të jetës), pështymja mund të jetë një problem – veçanërisht nëse stomaku është tepër i plotë. Pështymja në vitin e parë konsiderohet normale e zhvillimit. Shkaqe të tjera të pështymës përfshijnë: aerofagia, e cila është konsumimi i ajrit në sasi më të mëdha se zakonisht stimulimi i tepërt i shkaktuar nga kërcimi,ose tundja e foshnjes, etj.

Një shkak tjetër mund të jetë stenoza pilorike. Ndodhur brenda muajve të parë të jetës së një fëmije, kjo gjendje shkakton tkurrje intensive të muskujve që ndodhin pas ushqimit, duke rezultuar në të vjella. Bebet me stenozë pilorike zakonisht janë të uritur menjëherë pas të vjellave. Kirurgjia përdoret për të korrigjuar këtë problem. Nëse foshnja po tregon shenja të stenozës pilorike, është e rëndësishme të vizitoni mjekun pasi mund të jenë të nevojshme ilaçe ose trajtim mjekësor.