MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

A ka problem nëse fëmija im fle me gojën hapur?

27.01.2021 - 11:00

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacientja:A ka problem nëse fëmija im fle me gojën hapur?

Mjeku: Në fakt, mund të shkaktojë probleme serioze shëndetësore. Ja çfarë mund të ndodhë me fëmijët nëse flenë me gojë hapur.

Frymëmarrja përmes gojës gjatë gjumit nuk është normale

Ne jemi krijuar natyrshëm për të marrë frymë përmes hundëve tona, dhe ka një numër arsyesh për këtë. Këtu janë vetëm disa gjëra jetike që bën fryma përmes hundës për shëndetin tonë:

Hundët tona filtrojnë ajrin në të cilin po marrim frymë, duke e pastruar atë nga toksinat dhe grimcat e huaja. Përveç kësaj, ajri lagështohet në rrugët e hundës. Hundët tona ngrohin ajrin në mënyrë që temperatura e tij të bëhet e përshtatshme për mushkëritë tona. Hundët tona na ndihmojnë të nuhasim botën përreth nesh. Ndërsa është normale që të marrim frymë me gojë nganjëherë, si kur flasim ose merremi me aktivitet fizik, ne përsëri jemi krijuar që të marrim frymë përmes hundëve shumicën e kohës.

Ka shumë çështje mjekësore që mund ta bëjnë një fëmijë të marrë frymë përmes gojës. Këto konsistojnë në bllokime të hundës, të shkaktuara nga alergji, inflamacion ose pengesa të ndryshme, si polipet, për shembull. Disa prej nesh zhvilluan frymëmarrjen me gojë si një zakon në fëmijërinë e hershme. Nëse fëmija juaj është mësuar të flejë me gojën hapur, ka arsye për tu shqetësuar.

Apnea e gjumit

Sipas mjekëve, frymëmarrja nga goja mund të shkaktojë një shfaqje të apneas së gjumit dhe kjo është një nga pasojat më të rënda shëndetësore të këtij zakoni të frymëmarrjes.

Apnea e gjumit është një çrregullim i gjumit që ndodh kur frymëmarrja e një personi ndalet papritmas dhe pastaj fillon përsëri. Simptomat e apnesë së gjumit përfshijnë një ndalim të menjëhershëm të frymëmarrjes gjatë gjumit, gërhitje të madhe, zgjim me gojë të thatë, pagjumësi dhe lodhje ditore. Apnea e gjumit është e rrezikshme në vetvete, dhe mbi të gjitha, ajo mund të shkaktojë çështje të tjera shëndetësore si zemra, mëlçia dhe probleme metabolike.

Goja e thatë dhe prishja e dhëmbëve

Kur marrim frymë përmes gojës, rrjedha e ajrit than buzët tona dhe të gjithë gojën, duke përfshirë mishrat. Si rezultat, ka ndryshime në bakteret që jetojnë natyrshëm në gojën tonë, të cilat mund të shkaktojnë prishjen e dhëmbëve dhe probleme me mishrat e dhëmbëve.

Një pickim i keq dhe probleme të tjera të dhëmbëve dhe nofullës

Zakoni i frymëmarrjes nga goja sjell një mori problemesh të dhëmbëve dhe nofullës. Dhëmbët e shtrembër, kafshimi i keq janë vetëm disa prej tyre. Kjo foto tregon se si frymëmarrja nga goja dhe pozicioni i gabuar i gjuhës mund të ndikojnë në pickim dhe të vendosin nofullën prapa. Si rezultat, fytyra zhvillohet në mënyrë të pafavorshme, duke bërë që mjekra të duket më e vogël dhe hunda të duket më e madhe.

Një fytyrë e gjatë dhe e ngushtë

Sipas studimeve, frymëmarrja nga goja bëjnë që pjesa e poshtme e fytyrës të bëhet më e gjatë. Këto karakteristika janë mjaft të spikatura tek fëmijët pas moshës 5-vjeç. Përveç gjysmës së poshtme të zgjatur të fytyrës, frymëmarrja nga goja mund të çojë në të ashtuquajturën fytyrë me një mjekër të vogël dhe ballë të pjerrët.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.