MENU
klinika

Çfarë thonë mjekët

A ndihmon dieta pa karbohidrate në kontrollimin e diabetit?

21.01.2021 - 16:25

Dietat strikte me karbohidrate të ulëta mund të shtyjnë diabetin e tipit 2 gjatë trajtimit, por efekti zbehet .

Kufijtë e ashpër të karbohidrateve në vaktet tuaja mund të ndihmojnë në marrjen nën kontroll të diabetit të tipit 2 – por përfitimet zakonisht zbehen me kalimin e kohës, tregon një rishikim i ri i hulumtimit.

Analiza e 23 provave të vogla zbuloi se dietat me karbohidrate të ulëta funksiononin më mirë sesa planet e tjera të ngrënies për të ndihmuar njerëzit të humbnin peshë dhe të trajtonin diabetin e tipit 2. Kjo ishte e vërtetë, të paktën, në gjashtë muajt e parë. Deri në një vit, shumica e përparësive të stilit të jetës me karbohidrate të ulëta ishin zhdukur. Nuk është e qartë pse, sipas Grant Brinkëorth, një nga studiuesit në përmbledhje. Por është e mundur që njerëzit kanë pasur një kohë të vështirë për të mbajtur dietat. Ndryshimet e dietës, në përgjithësi, shpesh janë të vështira për t’u mbajtur, tha Brinkëorth, një studiues i vjetër në Organizatën e Kërkimit Shkencor dhe Industrial të Komonuelthit, agjencia kombëtare e shkencës në Australi.

Njerëzit  me diabet tip 2 mund të jenë në gjendje të fillojnë një humbje peshe dhe kontroll më të mirë të sheqerit në gjak me një dietë me karbohidrate të ulët, sipas Brinkëorth. “Gjetjet e këtij studimi sugjerojnë, të paktën në një periudhë të shkurtër deri në gjashtë muaj, që njerëzit me diabet të tipit 2 mund të konsiderojnë një dietë me karbohidrate të ulët si një mundësi trajtimi,” tha ai. Ata duhet ta bëjnë këtë në konsultim me mjekun – i cili mund të rregullojë ilaçet e diabetit sipas nevojës.

 Diabeti  tip 2 – lind kur trupi humbet ndjeshmërinë ndaj hormonit rregullues të sheqerit në gjak të insulinës. Diabeti tip 2 shpesh lidhet me mbipesha dhe ndryshimet në dietë, ushtrimet fizike dhe humbja e peshës janë gur themeli i menaxhimit të tij. Dietat me pak karbohidrate shpesh promovohen për humbje peshe dhe frenim të sheqerit në gjak. Por saktësisht se sa efektive janë ato në planin afatgjatë është e paqartë.

Analiza e re, botuar më 13 janar në revistën BMJ, bashkoi rezultatet e 23 provave klinike që përfshinë më shumë se 1,300 njerëz që testuan dieta me karbohidrate të ulëta kundër opsioneve të tjera – shpesh një dietë me pak yndyrë. Disa prova kufizuan karbohidratet në 25% ose më pak të marrjes ditore të kalorive të njerëzve; të tjerët mbanin karbohidrate nën 10% të kalorive ditore. Në përgjithësi, ekipi i Brinkëorth zbuloi se dietat me karbohidrate të ulëta po fitonin në gjashtë muaj: Njerëzit në ato plane kishin humbur, mesatarisht, më shumë peshë se ata që ishin në dieta të tjera, dhe trigliceridet e tyre (një lloj yndyre gjaku) ishin më e ulëta.

 Në provat që kanë parë trajtimin e diabetit, 57% e njerëzve me plane të ulëta të karbohidrateve kanë kaluar në përmirësim, përkundrejt 31% të njerëzve me dieta të tjera. Përmirësimi do të thoshte që sheqeri mesatar i gjakut i një personi në tre muajt e fundit ishte nën pragun për diagnostikimin e diabetit. Sidoqoftë, në pikën 12-mujore, shumica e avantazheve të dietave me karbohidrate të ulëta ishin zhdukur. “Pavarësisht përfitimeve për kontrollin e sheqerit në gjak që mund të ofrojnë dieta me shumë karbohidrate, ato mund të jenë shumë të vështira për t’u respektuar,” tha Julie Stefanski, një dietologe e çertifikuar e diabetit. Ajo nuk ishte pjesë e studimit.

 Fakti është se ushqimet e pasura me karbohidrate janë të këndshme, vështirë të shmangen dhe ofrojnë “lidhje emocionale me të kaluarën tonë”, tha Stefanski, e cila është gjithashtu një zëdhënëse e Akademisë së të Ushqyerit dhe Dietologjisë. Përtej këtyre pengesave, tha Stefanski, kufizimet e ngushta në karbohidratet mund të përfundojnë duke privuar njerëzit nga disa lëndë ushqyese, përfshirë fibra dhe disa vitamina.

“Për të qenë të suksesshëm në një dietë me shumë karbohidrate, njerëzit me të vërtetë kanë nevojë për një plan loje për të trajtuar të gjitha çështjet që dalin”, tha Stefanski. Ajo ra dakord, që të fillosh me një plan të rreptë me karbohidrate të ulëta, pastaj të kalosh në një dietë të moderuar, mund të funksionojë. Stefanski gjithashtu ra dakord që njerëzit me diabet të tipit 2 së pari duhet të flasin me mjekun- dhe ndoshta të konsultohen me një dietolog për krijimin e një diete me karbohidrate të ulëta. Nëpër studime, planet me karbohidrate të ulëta dukeshin të sigurta në periudhën afatshkurtër. Flamuri i kuq u shfaq në pikën një vjeçare, kur njerëzit në dietë kishin tendencë të shfaqnin një rritje të kolesterolit LDL (lloji “i keq”).

Megjithatë është e paqartë se çfarë mund të thotë kjo për shëndetin e tyre, tha Brinkëorth. Në fund, tha Stefanski, nuk ka një dietë të vetme për njerëzit me diabet. As të gjithë karbohidratet nuk krijohen të barabarta. Stefanski tha se një dietë e pasur me perime dhe ushqime të tjera të pasura me fibra mund të ndihmojë në lehtësimin e inflamacionit dhe përfitimin e njerëzve me diabet.