MENU
klinika

Nga The Washington Post

Biden e ka nisur me këmbën e djathtë!

23.01.2021 - 16:18

Lëvizjet e para të Biden për t’u marrë me Rusinë përfshijnë mësime të vlefshme nga Lufta e Ftohtë: se është e mundur të merresh me Moskën kur është në interes të Shteteve të Bashkuara.

Këto pista të shumta premtojnë të rikthejnë mendjen e shëndoshë në politikën e SHBA pas katër viteve të Trump.

Biden njoftoi se Shtetet e Bashkuara do t’i propozojnë Rusisë një zgjatje pesë-vjeçare të marrëveshjes New Start që kufizon armët strategjike bërthamore, e cila skadon më 5 shkurt dhe ka një parashikim për një zgjatje të tillë.

Ky është traktati i fundit i mbetur dypalësh që kufizon armët bërthamore pas rënies së Traktatit të Forcave Bërthamore me Distancë të Mesme nën Presidentin Donald Trump, politikat e të cilit ndaj Rusisë ndikoheshin nga afrimiteti i tij me Presidentin Vladimir Putin dhe qasjeve më skeptike në administratën e tij.

Zgjatja e marrëveshjes është në interesin e të dy kombeve.

Administrata e Trump kërkoi një zgjatje por u pëpoq të fuste edhe Kinën në një negociatë shumëpalëshe, një qëllim afatgjatë.

Biden nuk duhet të mos përfitojë nga zgjatja pesë-vjeçare për të bërë një vlerësim të kërcënimeve në të ardhmen, si bërthamore ashtu edhe konvencionale, nga Rusia, Kina dhe ndonjë tjetër.

Aty ku është në interes të Shteteve të Bashkuara, ai duhet të kërkojë mundësi të reja për kontrollin e armëve.

Presidenti urdhëroi gjithashtu një vlerësim të inteligjencës për katër aspekte të hollësishme të sjelljes ruse: sulmi i fundit kibernetik SolarWinds, ndërhyrja në zgjedhjet e vitit 2020, përdorimi i armëve kimike kundër udhëheqësit të opozitës Alexei Navalny dhe raportet e lidhjes së Rusisë me ushtarët amerikanë në Afganistan.

Vlerësimi i inteligjencës do t’i japë Biden një shans për t’i kërkuar Putinit dhe qeverisë së tij për llogari kur është e nevojshme.

Secila prej këtyre kërkon një përgjigje më të fortë të SHBA sesa siguroi Trump.

Në rastin e Navalny, pyetja nuk është vetëm fati i figurës kryesore të opozitës që ishte në shënjestër të një atentati, por edhe mosrespektimi i qartë i Rusisë i një traktati ndërkombëtar që ndalon përdorimin e armëve kimike.

Rusia ka provokuar vazhdimisht Perëndimin.

Qëndrimi tepër personal i Trump ndaj Putin ishte sa i thjeshtë, aq edhe i hijshëm.

Biden e ka nisur me këmbën e djathtë, duke njoftuar që nga fillimi se ai është i përgatitur të merret me çështje të rëndësishme, por gjithashtu se ai nuk do të frikësohet nga lëvizjet e Putinit.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Washington Post/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Lideri rus as nuk e ka uruar presidedntin e ri...

A do t’ia tregojë Biden vendin Putinit?