MENU
klinika

Tregoni kujdes

Dezinfektuesi i duarve dëmton rëndë sytë!

27.01.2021 - 11:42

Rritja shpërthyese e përdorimit të mjeteve për pastrimin e duarve me bazë alkooli gjatë pandemisë COVID-19 ka pasur një pasojë të rrezikshme, të paqëllimshme: dëmtimet e syve tek fëmijët.

Duk përdorur të dhëna nga Qendrat Franceze të Kontrollit të Helmit (PCC) dhe një spital për fëmijë në Paris, studiuesit raportuan se dëmtimet aksidentale të syve tek fëmijët nën moshën 18 vjeç u rritën shtatë herë gjatë një periudhe pesë-mujore vitin e kaluar, krahasuar me 2019.

Lëndimi i syve për shkak të ekspozimit të dezinfektimit të duarve “është një ndërlikim i njohur”, tha Dr. Sonal Tuli, një zëdhënës klinik i Akademisë Amerikane të Oftalmologjisë (AAO) i cili shqyrtoi gjetjet e studimit.

“Ky është një shqetësim jo vetëm për fëmijët, por edhe të rriturit dhe punonjësit e kujdesit shëndetësor,” tha Tuli.

Dezinfektuesit e duarve përbëhen kryesisht nga etanol ose alkool izopropil (60% në 95%), të cilat janë toksike për strukturat delikate si sytë, vuri në dukje Dr. Sonam Yangzes, një konsulent në ndarjen e lenteve, kornesë dhe shërbimeve refraktive për Institutin e Syve Greëal në Chandigarh, Indi.

Si i tillë, ekspozimi ndaj pastruesve “mund të çojë në verbëri, për shkak të zhvillimit të ulçerës së kornesë ose shkrirjes”, tha Yangzes, i cili bashkë-shkroi një editorial që shoqëroi studimin. Përdorimi i shtuar i produkteve gjatë pandemisë COVID-19 i ka bërë “fëmijët më të prekshëm ndaj lëndimeve të syve”, tha ai.

Studimi u drejtua nga Dr. Gilles Martin, një okulist në Spitalin e Fondacionit Rothschild në Paris. Ai dhe kolegët e tij u mbështetën në të dhënat e 2019 dhe 2020 të mbledhura nga Qendrat Franceze të Kontrollit të Helmit (PCC) dhe një spital okulistik i fëmijëve në Paris.

Rishikimi përfshiu dëmtimet e syve dhe thirrjet e urgjencës që vijnë nga ekspozimi ndaj pastruesve të duarve midis fëmijëve nën 18 vjeç.

Midis prillit dhe gushtit të vitit 2019, raste të tilla përbënin rreth 1.3% të të gjitha thirrjeve drejt PCC-ve franceze. Por kjo shifër u rrit në 9.9% gjatë të njëjtës kornizë kohore në vitin 2020, një rritje më e madhe se shtatë herë.

Kjo përfaqësonte 232 raste vitin e kaluar, nga 33 në 2019.

Lajmi i mirë: Shumica e rasteve ishin relativisht të buta në ashpërsi, që do të thoshte dhimbje në sy, ndjesi shpimi gjilpërash ose inflamacion akut, ënjtje dhe / ose ndryshim të ngjyrës (“hyperemia konjuktivale”).

Lajmi i keq: Gjashtë raste “mesatarisht të rënda” përfshinin “keratitis” të kufizuar, një gjendje inflamatore që prek kornean. Disa fëmijë kishin lezione serioze të kornesë.

Ekspozimi publik gjithashtu ndodhi në restorante, kinema, hapësira të hapura publike, arena sportive dhe pishina përmes kontaktit me dezinfektues.

Yangzes ofroi një rekomandim: “Ul lartësinë e shpërndarësve të alkoolit në mënyrë që niveli të jetë nën sytë e fëmijëve dhe fytyrën”. Një shenjë e kujdesit duhet të vendoset pranë shpërndarësve si një masë paraprake.

Dëmtimet  e lidhura me pastruesit mund të ndodhin gjithashtu kur alkooli nuk është avulluar ende dhe një fëmijë fërkon me duar.

“Zakonisht, refleksi i mbylljes së syve na mbron nga shumë pastrues që futen në sy dhe lotimi e hollon atë” .

Por nëse më shumë se një sasi e vogël e pastruesit arrin në sy, mund të bëjë më shumë dëm.

“Mund të shkaktojë gërvishtje të kornesë, ku epiteli i kornesë ose konjuktivës mund të dëmtohet, i ngjashëm me një gërvishtje në sy nga një dëmtim i thonjve. Kjo mund të jetë shumë e dhimbshme, por për fat të mirë shërohet shpejt,” tha Tuli. “Nëse një sasi e madhe futet në sy, kjo mund të shkaktojë defekte më të mëdha, të cilat mund të kërkojnë më shumë ndërhyrje për t’u shëruar”.

Meqenëse pastruesi i duarve është steril, infeksionet ose dëmtimet e përhershme janë të rralla.

Studimi i ri u botua në internet më 21 janar në JAMA Ophthalmology.