MENU
klinika

CNBC/ Banka Botërore: Por jo gjithçka ka humbur....

Ekonomia po jeton ‘një dekadë të humbur’

06.01.2021 - 09:07

Ekonomia globale mund të jetë në një “një dekadë të humbur” me një rritje të dobët pasi pandemia Covid-19 shkaktoi recesionin më të keq ekonomik që nga Lufta e Dytë Botërore, sipas Bankës Botërore.

“Nëse historia është udhëzues, nëse nuk ka reforma thelbësore dhe efektive, ekonomia globale po shkon drejt një dekade të rezultateve zhgënjyese të rritjes,” tha grupi me bazë në Uashington D.C. në raportin e tij dyvjeçar të Prospekteve Ekonomike Globale.

Banka tha se perspektivat ekonomike tashmë ishin dobësuar përpara pandemisë për shkak të plakjes së popullsisë dhe rritjes së ulët të produktivitetit. Dhe shpërthimi global i Covid ka të ngjarë të përkeqësojë atë ngadalësim, shtoi ai.

Banka Botërore parashikoi që rritja e mundshme globale, e cila supozon se ekonomia operon me punësim dhe kapacitet të plotë, do të ngadalësohet në 1.9% në vit nga 2020 në 2029. Para pandemisë, rritja e mundshme pritej të ishte 2.1% në vit gjatë dhjetë viteve, tha banka.

Ai shpjegoi se si pandemia do të frenonte rritjen ekonomike globale për një periudhë afatgjatë:

-Pasiguritë dhe pritjet e dobëta të rritjes mund të dekurajojnë kompanitë për të bërë investime të reja;
-Papunësia e vazhdueshme dhe mbyllja e shkollave në të gjithë botën do të rezultojë në humbjen e njohurive dhe aftësive në tregun e punës.

Një ngadalësim i tillë afatgjatë në ekonominë globale do të vinte edhe pasi ajo është vendosur të rikuperohet në 2021 nga rënia e vitit të kaluar. Pas kontraktimit të 4.3% në vitin 2020, ekonomia globale parashikohet të rritet 4% këtë vit, vlerësoi Banka Botërore.

Por jo gjithçka ka humbur. Banka tha se ka masa që politikëbërësit mund të marrin për të zbutur ose përmbysur dëmin ekonomik nga pandemia. Masat e mundshme përfshijnë shpenzimet në infrastrukturë, mbështetjen për të rritur punësimin e grave dhe diversifikimin e ekonomisë në mënyrë që të mos varet shumë nga sektorë të veçantë.

Reformat që ndërmarrin vendet duhet të varen nga financat e tyre përkatëse të qeverisë, përparësitë dhe strukturat ekonomike, shtoi ai.

“Reformat për të rritur investimet në kapitalin fizik dhe njerëzor dhe për të rritur ofertën e punës mund të ndryshojnë më shumë se dëmtimin e pandemisë në rritjen e mundshme gjatë viteve 2020”, tha Banka Botërore në raportin e saj.

“Investitorët zakonisht kanë njohur përpjekjet e reformës së kaluar me përmirësimet në pritjet e tyre afatgjata të rritjes.”

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga CNBC

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Civici: Si po përballohet kjo situatë emergjence?

ANALIZA/ “Filozofia’ e masave ekonomike ‘antikoronavirus”