MENU
klinika

Nga The New York Times

Evropa nuk do të presë Bidenin!

22.01.2021 - 09:09

Evropa është e etur për “një ndryshim politik të klimës” pasi Joseph R. Biden Jr është betuar të mërkurën.

Vendet evropiane, me problemet e tyre të ndarjes dhe pandemisë, e kuptojnë nevojën e Biden për t’u përqëndruar së pari në çështjet e brendshme të vaksinimit, punësimit, ekstremizmit të djathtë dhe polarizimit, veçanërisht pas sulmit në Capitol Hill.

Por problemet globale janë përshpejtuar nën Presidentin Trump, dhe Evropa nuk mund të nënshtrojë interesat dhe axhendën e saj një dëshire për një aleancë të gjallëruar dhe “një ndryshim politik të klimës”, tha ministri i financave dhe ekonomisë i Francës, Bruno Le Maire, duke theksuar nuk ishte thjesht një pikëpamje franceze por një konsensus evropian.

Pavarësisht interesit të shprehur të ekipit të Biden për një marrëdhënie të shëndetshme trans-Atlantike, e ardhmja e Amerikës tani është më pak e parashikueshme dhe e besueshme, sugjeroi Le Maire në një intervistë.

Ekziston një shqetësim i madh se një varg krizash me të cilat përballet administrate e Biden do të duhet kohë për të punuar dhe se nuk mund të thuhet se si do të zgjidhen ato.

Udhëheqësit evropianë ishin “të tronditur” për ngjarjet në Kapitol dhe “duke parë atë dhe trazirat në shumë qytete të SHBA, ekziston rreziku që shoqëria amerikane të ndahet dhe administrata amerikane të mos jetë në gjendje për të marrë përsipër përgjegjësitë e saj në të gjithë botën,” tha Le Maire tha.

“Bashkimi Evropian dhe vendet evropiane duhet të bëjnë një zgjedhje strategjike, ose të presin që Shtetet e Bashkuara dhe administrata e Biden të marrin vendime, ose të vazhdojnë përpara,” tha Le Maire.

Ky shqetësim evropian është i drejtë, tha Charles A. Kupchan, një ish zyrtar i Obamës dhe një anëtar i vjetër i Këshillit për Marrëdhëniet me Jashtë, duke argumentuar se problemet e brendshme të Amerikës “do të ndikojnë jashtëzakonisht në politikën e jashtme”.

Si një politikan me sytë e tij në zgjedhjet e kongresit, “Biden do të përqendrohet tek pandemia, ekonomia, papunësia, infrastruktura, kujdesi shëndetësor, në një stimul ekonomik,” tha Kupchan.

Sophia Besch dhe Luigi Scazzieri i Qendrës për Reformën Evropiane argumentojnë në një letër të re se “shumë evropianë do të duan të harrojnë presidencën e Trump.”

Por ata shtojnë, “Evropa nuk mund të vazhdojë të shikojë nga SHBA për t’iu përgjigjur pyetjeve kryesore se cilat janë interesat e saj dhe si duhet t’i ndjekë ato.”

Kjo është veçanërisht e vërtetë për mbrojtjen.

Ministrja e mbrojtjes e Gjermanisë, Annegret Kramp-Karrenbauer, pohon se evropianët nuk mund të zëvendësojnë Amerikën si një ofrues sigurie, siç bëjnë udhëheqësit e Evropës Qendrore dhe Lindore.

Por të tjerët, veçanërisht Presidenti Emmanuel Macron i Francës dhe Shefi i politikës së jashtme, Josep Borrell Fontelles, argumenton se evropianët nuk mund të jenë të sigurt për besueshmërinë e Amerikës.

Ka çështje të veçanta, si terrorizmi, paqëndrueshmëria në Afrikën e Veriut dhe migrimi, ku evropianët mendojnë se duhet të jenë në gjendje të veprojnë vetë.

Macron dhe udhëheqësit e tjerë evropianë duan një bisedë serioze me një ekip të ri të Biden rreth një strategjie të përbashkët ndaj Kinës, por “pa i shpjeguar Shtetet e Bashkuara se ky është plani ynë dhe ju duhet t’i bindeni, kjo nuk do të ishte e pranueshme”.

Një përpjekje serioze për të balancuar interesat e ndërsjellta “mund të nënkuptojë një fillim të ri në marrëdhëniet midis dy kontinenteve tona”, tha ai.

Për të gjitha shqetësimet legjitime në lidhje me ndarjen dhe preokupimin amerikan, ekziston një optimizëm i konsiderueshëm për Biden, tha Patrycja Sasnal i Institutit Polak të Çështjeve Ndërkombëtare.

Shtetet e Bashkuara janë “duke u kthyer në shtëpi”, tha ajo.

Përkthyer dhe përshtatur nga The New York Times/ Konica.al