MENU
klinika

Bëhët një herë në muaj

FDA miraton terapinë e parë të HIV-it

24.01.2021 - 13:24

Dozat e para mujore për të trajtuar të rriturit me HIV u miratuan nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave në SHBA (FDA) të Enjten.

“Aktualisht, standardi i kujdesit për pacientët me HIV përfshin pacientët që marrin pilula ditore për të menaxhuar në mënyrë adekuate gjendjen e tyre. Ky aprovim do t’u lejojë disa pacientëve mundësinë e marrjes së injeksioneve një herë në muaj në vend të një regjimi të përditshëm të trajtimit oral”, tha Dr. John Farley, drejtor i Zyrës së Sëmundjeve Infektive në Qendrën e FDA-së për Vlerësimin dhe Kërkimin e Barnave.

“Pasja e këtij trajtimi për disa pacientë ofron një alternativë për menaxhimin e kësaj gjendje kronike,” shtoi ai.

Një ekspert tha se dozat ka të ngjarë të mirëpriten nga pacientët me HIV.

Dozat “do të rrisin cilësinë e jetës” për të pasur nevojë për trajtim vetëm një herë në muaj, i tha Dr. Steven Deeks, një specialist i HIV në Universitetin e Kalifornisë, San Francisco. “Njerëzit nuk i duan ti kujtosh përditë se janë të infektuar me HIV.”

Një ekspert tjetër ishte dakord.

“Edhe njerëzit që marrin një pilulë një herë në ditë … raportuan përmirësim në cilësinë e jetës për të kaluar në një injeksion,” i tha Dr. Judith Currier, një specialiste e HIV në Universitetin e Kalifornisë, Los Angeles. Ajo konsultohet për ViiV Healthcare, kompania që qëndron pas trajtimit me veprim të gjatë dhe shkroi një koment duke shoqëruar një studim të ilaçit të botuar së fundmi në Neë England Journal of Medicine.

Jo vetëm kaq, por Deeks shtoi se “ka një nevojë të madhe të paplotësuar” që dozat mund të plotësojnë, pasi që disa pacientë, duke përfshirë njerëz me sëmundje mendore ose probleme të abuzimit të substancave, mund të luftojnë me regjimet e përditshme të ilaçeve.

Cabenuva (kabotegravir dhe rilpivirinë), e cila jepet si dy doza të ndara, është aprovuar për pacientët që janë të shtypur nga HIV në një regjim të qëndrueshëm antiretroviral, nuk kanë histori të dështimit të trajtimit dhe nuk kanë rezistencë të njohur ose të dyshuar ndaj kabotegravirit ose rilpivirine, tha FDA.

FDA gjithashtu miratoi Vocabria (cabotegravir, formulim tabletash), i cili duhet të merret në kombinim me Edurant oral (rilpivirine) për një muaj para fillimit të trajtimit me Cabenuva, për të siguruar që ilaçet tolerohen mirë nga pacientët para se të kalojnë në injeksion mujor.

Miratimi i FDA për Cabenuva bazohet në dy prova klinike të rastësishme, të kontrolluara që përfshinë gati 1,200 të rritur të infektuar me HIV që kishin shtypje të HIV para se të fillonin trajtimin me Cabenuva.

Pacientët në të dy provat vazhduan të tregojnë shtypjen e HIV në fund të çdo studimi, sipas FDA.

Efektet anësore më të zakonshme me Cabenuva ishin reagimet në vendin e injeksionit, ethe, lodhje, dhimbje koke, dhimbje muskuloskeletore, të përziera, çrregullime të gjumit, marramendje dhe skuqje të lëkurës.

Cabenuva nuk duhet t’u jepet pacientëve me reaksion të njohur të mëparshëm të mbindjeshmërisë ndaj kabotegravirit ose rilpivirinës, ose pacientëve që nuk janë të shtypur virale, tha FDA.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN