MENU
klinika

Nga Financial Times/ Normat e ulëta janë kurth

I dashur Biden, deficitet janë ende të rëndësishme!

20.01.2021 - 09:52

Presidenti i ri i SHBA Joe Biden mbërrin sot në Shtëpinë e Bardhë me plane të ndritshme për $ 1.9tn në stimul të ri, të mbështetur nga një konsensus solidifikues në elitën Amerikane që deficitet nuk kanë rëndësi.

Pikëpamja e re, e shprehur nga figurat kryesore nga FMN, akademia dhe media, është se me inflacionin e vdekur prej kohësh dhe me normat e interesit në nivele rekord, do të ishte e paarsyeshme, madje e papërgjegjshme, të mos merresh hua për të rritur ekonominë. Shumat, miliarda, triliona, vështirë se kanë rëndësi, veçanërisht jo për SHBA, e cila ka akoma monedhën më të lakmuar në botë.

Z. Biden kapi këtë pikëpamje elitare në mënyrë të përsosur kur tha, duke njoftuar planin e tij të shpenzimeve: “Me normat e interesit në nivelet më të ulëta historike, ne nuk mund të përballojmë mosveprimin”. Kjo pikëpamje mbikëqyr efektet gërryese që deficitet dhe borxhet gjithnjë e më të larta kanë pasur tashmë në ekonominë globale.

Këto efekte, ndryshe nga inflacioni i zhurmshëm ose rënia e dollarit, nuk janë paralajmërime spekulative për një krizë të ardhshme. Ka prova në rritje, nga Banka për Zgjidhjet Ndërkombëtare, OECD dhe Wall Street që katër dekada të drejtpërdrejta të ndërhyrjes së qeverisë në rritje në ekonomi kanë çuar në ngadalësimin e rritjes së produktivitetit, tkurrjen e byrekut të përgjithshëm dhe rritjen e pabarazisë së pasurisë.

Ky hulumtim nuk vë në dyshim përdorimin e stimulit gjatë një krize; problemet rrjedhin nga ndikimi kumulativ i stimulit konstant. Kjo sugjeron fuqimisht që shkalla në rritje e çdo infuzioni të ri ka rëndësi gjithashtu. Votuesit mesatarë justifikohen nga pretendimi se qeveritë mund të marrin hua pa kufij ose ndonjë pasojë. Ne llogarisim që vitin e kaluar SHBA dhe kombet e tjera të zhvilluara kryen një shumë mesatare të barabartë me 33 përqind të produktit të tyre të brendshëm bruto për stimulim, duke thyer kufirin e 10 përqindëshit të vendosur në 2008. Këto shifra nuk përfshijnë planin e Biden, i cili do të sjellë stimul total fiskal të SHBA për të luftuar pandeminë në më shumë se $ 5 tn, më shumë se PBB e Gjermanisë ose Japonisë. Kjo është shumë nga sa një ekonomi të thithë në më pak se një vit dhe Z. Biden planifikon një propozim të dytë, më ambicioz të shpenzimeve muajin tjetër.

Administrata e ardhshme argumenton se normat e ulëta çlirojnë qeveritë për të marrë hua dhe për të shpenzuar në shuma të pakufizuara për të ardhmen e parashikueshme. Por ky pretendim e kthen historinë prapa. Në vend të një rruge drejt lirisë, normat e ulëta janë një kurth. Ata inkurajojnë më shumë huazim dhe rritje të borxhit, i cili e ul produktivitetin më poshtë dhe ngadalëson rritjen. Kjo e bën ekonominë të brishtë financiarisht, duke i detyruar bankat qendrore të mbajnë norma të ulëta.

Duke pasur parasysh nivelet shumë të larta të borxhit të sotëm, vetëm një rritje e vogël e normave të interesit do ta bënte barrën e borxhit të paqëndrueshme. Ky “kurth borxhi” është, pavarësisht nga shkarkimet elitare, një çështje reale.  Gjatë sistemit të Bretton Woods, nga viti 1945 deri në fillim të viteve 1970, shumë vende të zhvilluara patën teprica buxhetore të qëndrueshme. Që atëherë ata kanë pasur deficite të qëndrueshme, në kohë të mira dhe të këqija. Gjithnjë e më shumë, paratë e shtypura nga bankat qendrore shkojnë për të financuar borxhet e qeverisë. Shumë elita e shohin këtë si të mirë, pasi ende nuk ka ringjallur inflacionin e çmimeve të konsumit.

Megjithëse qeveritë mund të shtypin të gjitha paratë që duan, ata nuk mund të diktojnë se ku shkojnë dhe shumica e tyre ka shkaktuar një lloj tjetër inflacioni, inflacionin e çmimit të aseteve. Që nga vitet 1970, madhësia e tregjeve financiare ka shpërthyer nga e njëjta madhësi si ekonomia globale në katërfishin e madhësisë. Shumica e këtyre fitimeve shkojnë për të pasurit, të cilët janë pronarët kryesorë të aseteve financiare. Ndërsa epoka e stimulit të vazhdueshëm fitoi vrull, pasuria mesatare në tre dekadat e fundit është rritur rreth 300 përqind për familjet amerikane. Një në 10 familje kanë pasuri negative (ata kanë më shumë borxh sesa kanë të ardhura).

Kur të majtët, siç është Senatori Bernie Sanders, premtojnë shumë më shumë stimul në të ardhmen, ata nuk e bëjnë këtë lidhje midis stimulit dhe rritjes së pabarazisë së pasurisë. Megjithatë tregtarët e Wall Street e bëjnë. Ato ngrejnë çmimet e aseteve kur Z. Sanders bën thirrje për më shumë shpenzime, ose kryetari i Rezervës Federale të SHBA Jay Powell premton mbështetje të vazhdueshme monetare. Ata i shohin këto zotime si më shumë para në xhepat e tyre.

Por studimet e fundit tregojnë se paratë e lehta të qeverisë kanë përfunduar në mbështetjen e kompanive më pak produktive, përfshirë “zombie” me borxhe të mëdha që përndryshe do të dështonin. Mbështetja favorizon gjithashtu monopolet që janë zgjeruar jo për shkak të inovacionit të tyre, por duke lobuar në qeveri për favore dhe duke lënë mënjanë rivalët më të vegjël. OECD paralajmëroi, në një studim të vitit 2017 që lidh rënien e produktivitetit me paratë e lehta, se këto prirje do ta bëjnë më të vështirë për shoqëritë të japin “premtimet e tyre brezave aktualë dhe të ardhshëm”.

Research BCA kohët e fundit demonstroi se kombet me qeveri të mëdha shpenzojnë tendencën të vuajnë më ngadalë rritjen e PBB-së për frymë. Në mënyrë të ngjashme, Ned Davis Research zbuloi se, që nga viti 1947, shpenzimet e qeverisë amerikane mbi 22 përqind të PBB-së janë të ndërlidhura me periudhat e rritjes më të ngadaltë ekonomike. Ai paralajmëroi se kjo pjesë është rritur mbi 34 përqind gjatë pandemisë. Ekipi im gjithashtu gjeti një lidhje statistikisht të rëndësishme midis periudhave të borxhit në rritje të qeverisë dhe rritjes së ngadaltë të PBB-së.
Edhe ata që argumentojnë për huazime të reja të pakufizuara bien dakord që paratë do të investohen më mirë në rrugë, energji të gjelbër dhe projekte të tjera që do të rrisnin produktivitetin dhe rritjen e ardhshme. Sidoqoftë, të ngushëlluar nga besimi se deficitet nuk kanë rëndësi, mbështetësit e Biden-it po mbështesin një plan të mbushur me transferime parash, duke përfshirë një kontroll prej $ 1,400 për shumicën e amerikanëve,

Si shumë të tjerë në kampin pa shqetësime, Z. Biden thotë se nevojiten urgjentisht më shumë stimul për të kufizuar dëmet nga humbjet e vendeve të punës dhe falimentimet. Kishte një rast për këtë ndërsa ekonomia ishte në rënie. Por ndërsa vaksinat hapen dhe normaliteti kthehet, injektimi i më shumë stimulit tek një pacient që shërohet ka të ngjarë të bëjë më shumë dëm sesa dobi. Një person mesatar e kupton që nuk ka drekë falas. Rruga drejt prosperitetit nuk mund të jetë aq e lehtë sa të shtypësh dhe shpenzosh. Nëse ai mbështetet në norma të ulta për të financuar rritje të mëtejshme të shpenzimeve qeveritare, Z. Biden do të dyfishojë politikat që kanë zmadhuar problemet që ai synon të rregullojë: rritjen e dobët, paqëndrueshmërinë financiare dhe rritjen e pabarazisë. Dekada stimulimi të vazhdueshëm e kanë lënë kapitalizmin më të dobët, më pak dinamik dhe më pak të ndershëm, duke nxitur populizmin e zemëruar. Deficitet kanë rëndësi për dëmet që ata tashmë po shkaktojnë.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Financial Times

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga Al Jazeera: Stimuli prej 1.9 trilionë dollarë mund të jetë shumë...

A mundet Joe Biden të krijojë një bum ekonomik?


Nga AlJazeera/ E nominuara për përfaqësues të tregtisë në SHBA: Nuk do të hezitoj të...

Katherine Tai do të luftojë tregtinë ‘e padrejtë’ kineze

Nga Bloomberg/ "Ndërsa ai mendohet njerëzit kanë humbur punët..."

Zelli i Sunak për të riparuar financat noton kundër botës

Igli Tola, Pedagog Ekonomie

‘Lavanteria’ Albania

Denaj: Lehtëson barrën financiare dhe...

Efektet e ndryshimit të kontratës me S2 Albania në ekonomi