MENU
klinika

Studimi që rishkruan origjinën e Covid-19

Jo gjithçka filloi nga Wuhan dhe ‘kafsha zero’ nuk është lakuriqi i natës

13.01.2021 - 15:50

Dyshimet në lidhje me sqarimin dhe të dhëna të reja mbi burimin e Sars-CoV-2 që shkaktoi epideminë: hipoteza e dy shkencëtarëve kinezë.

Shkenca vazhdon të vërë në dyshim origjinën dhe përhapjen e koronavirusit të ri. Në fillim ishte lakuriqi i natës, kafsha e parë e asaj që u bë virtuale “kopsht zoologjik Covid” në mesin e shkencëtarëve të angazhuar në gjuetinë e virusit pasardhës të njeriut Sars-CoV-2. Krijesa nga e cila filloi gjithçka mbetet e mbuluar me mister edhe sot. Pas lakuriqëve të natës ishte radha e polidotëve, gjitarëve me luspa që të shkelnin në bankën e të akuzuarve. Të dy të dyshuarit e parë mbanin koronavirusë me gjenome nga 90 në 96% të ngjashme me Sars-CoV-2 human dhe për këtë arsye tërhoqën vëmendjen e ekspertëve: ata mund të ishin burimi i kafshëve të shpërthimit të parë njerëzor, pika e fillimit për hedhjen e specieve.

Pastaj shpërtheu çështja e shqarthave. Dhe tani ka nga ata që pyesin veten: nëse ato ishin “kafsha zero”? Dyshimi ka nisur në revistën e specializuar “Science” nga dy shkencëtarë kinezë: Peng Zhou, nga Instituti i Virologjisë Wuhan (Akademia Kineze e Shkencave) dhe Zheng-Li Shi i Universitetit të Fudan, Shangai. Analizat evolucionare të gjenomeve virale të lakuriqëve të natës dhe shqarthave, shkruajnë autorët në një artikull të botuar në internet në seksionin Perspective, “tregojnë se përshtatjet e mëtejshme, si në strehuesit e kafshëve ashtu edhe te njerëzit, kishin ndodhur para se virusi të shkaktonte pandeminë Covid-19. Prandaj, një specie shtazore që ka një dendësi të lartë të popullsisë për të lejuar zgjedhjen natyrore dhe një proteinë Ace2 kompetente për Sars-CoV-2 – shqarth, për shembull – do të ishte një mikpritës i mundshëm i pasardhësit të drejtpërdrejtë të Sars-CoV- 2 “, hipotetizojnë ata.

“Origjina e pandemisë ndoshta nuk duhet kërkuar në Wuhan”

Një debat tjetër ka të bëjë me burimin e SARS-CoV-2 që shkaktoi shpërthimin e Covid-19 në fund të vitit 2019. “Të dhënat aktuale hedhin dyshime mbi origjinën shtazore të SARS-CoV-2 në tregun e produkteve të detit ku rastet e para u identifikuan në Wuhan, Kinë – thonë dy shkencëtarët, ndërsa në këto ditë një mision i Organizatës Botërore të Shëndetësisë është duke zhvilluar në vend hetimin për origjinën e virusit, duke filluar nga Wuhan -. Duke pasur parasysh zbulimin i Sars-CoV-2 në sipërfaqen e paketimit të ushqimit të importuar, kontakti me ushqimin e papërpunuar të kontaminuar mund të jetë një burim i rëndësishëm i transmetimit”.

“Kohët e fundit, antitrupat ndaj Sars-CoV-2 u gjetën në mostrat e serumit njerëzor të marra jashtë Kinës para se të zbulohej shpërthimi i Covidit, duke sugjeruar se virusi ka ekzistuar për ca kohë – teorizojnë autorët, – para se rastet e para të përshkruheshin në Wuhan. Hetimet retrospektive të ekzemplarëve para shpërthimit të shqarthit ose kafshëve të tjera të ndjeshme, si dhe njerëzve, duhet të kryhen për të identifikuar strehuesit direkt të virusit paraardhës dhe për të përcaktuar kur virusi është përhapur mbi njeriun”.

Gjuetia e kafshëve zero dhe dyshimet për shqarthin

Në lidhje me rastin e polidotëve, gjitarëve me luspa, ekspertët citojnë një sondazh mbi infeksionet e regjistruara midis kafshëve dhe njerëzve që punojnë dhe jetojnë në gjashtëmbëdhjetë ferma të shqarthave në Holandë. Infeksionet me Sars-CoV-2 u zbuluan në 68% të pronarëve dhe punëtorëve, dhe kontaktet e tyre të ngushta (66 nga 97). “Disa njerëz janë infektuar me shtame virale me një nënshkrim të sekuencës së kafshëve, duke siguruar prova të përhapjes para-pas midis kafshëve dhe njerëzve”, raportojnë shkencëtarët në analizën e tyre. Speciet e tjera të kafshëve të egra ose shtëpiake gjithashtu mund të mbajnë Sars-CoV-2: patogjeni ka një gamë të gjerë të strehuesve.

Asnjë nga koronavirusët e lidhur me SARS të zbuluar në lakuriqët e natës në Kinë dhe shqarthet e kontrabanduara në vendet e Azisë Jugore nuk u zbulua të ishte virusi mëmë i SARS-CoV-2. Kopshti zoologjik i kafshëve Covide gjithashtu përmban qen dhe mace shtëpiake, si dhe tigra në kopshte zoologjike, që gjenden të gjithë të infektuar natyrshëm nga njerëzit, por karakterizohen nga mungesa e provave të forta se mund të infektojnë njerëzit, kështu që nuk ka gjasa që ata të jenë mikpritësit origjinalë të Sars-CoV-2. Të gjithë, përveç shqartheve, vërejnë autorët, duke kujtuar që infeksionet në këto ferma janë raportuar në tetë vende (Holandë, Danimarkë, Spanjë, Francë, Suedi, Itali, Shtetet e Bashkuara dhe Greqi), sipas Organizatës Botërore për Shëndetin e Kafshëve.

“Përveç transmetimit nga kafshët te njeriu në ferma, zinxhirët e furnizuesve të ushqimit janë shqetësimi kryesor. Disa shpërthime të Covidit në shkallë të vogël janë dokumentuar në qytete të ndryshme në Kinë të shkaktuara nga prodhimet e detit të papërpunuara, të ndotura me viruse ose mish derri nga vendet e huaja – shkencëtarët tërhiqen – u zbulua se nënshkrimet e gjenomës virale në këto shpërthime ishin të ndryshme nga llojet e pranishme në Kinë”. Shtoji kësaj se “ka prova që Sars-CoV-2 mund të mbijetojë deri në tre javë në mish dhe në sipërfaqen e paketimit të ushqimit të ftohtë pa humbur infektivitetin”, sugjerimi është i plotë: “Mishi nga kafshët e infektuara ose paketimi ushqimi i kontaminuar mund të jetë burim i infeksionit njerëzor”, shkruajnë dy studiuesit.

Masat e nevojshme të karantinës në ferma

Këto aspekte “ngrenë shqetësime për shëndetin publik dhe aktivitetet bujqësore. Shumica e kafshëve të infektuara me Sars-CoV-2 nuk tregojnë një sindromë klinike të dukshme dhe infeksionet nuk do të njiheshin pa diagnozën rutinë. Modeli i shkatërrimit masiv të shqartheve nga fermat e infektuara për të ndaluar transmetimin, nuk mund të zbatohet në një mënyrë të përgjithësuar për kafshët e tjera shtëpiake që mund të imputohen. Prandaj, si një masë paraprake, masat e gjera dhe rigoroze të karantinës duhet të zbatohen në të gjitha fermat me popullsi të kafshëve me densitet të lartë “, përfundojnë autorët. Strategji të ngjashme duhet të zbatohen për profesione të tjera si trajnuesit e kafshëve, mbajtësit e kopshteve të kafshëve, njerëzit që punojnë në thertore.

“Nëse ka prova të kufizuara të transmetimit sot nga kafsha te njeriu, me përjashtim të shqarthit, duhet të kryhen më shumë kërkime në kafshë të tjera dhe mbi faktorët që lidhen me përhapjen”. Pa harruar një aspekt të rëndësishëm:” Gjenoma e ARN-së e Sars-CoV-2 duket relativisht e qëndrueshme gjatë transmetimit brenda popullatave njerëzore, megjithëse ato u zbuluan në mutacione të akumuluara. Por përgjithësisht pranohet që koronaviruset kanë tendencë të tregojnë evolucion të shpejtë kur kalojnë në një specie tjetër. Prandaj, është e domosdoshme të monitorohet”.