MENU
klinika

Nga Project Syndicate/ Kontrasti SHBA-Europë

Kapitalizmi në të cilin mund të besojmë

17.01.2021 - 20:14

Edhe para se pandemia COVID-19 të shkatërronte Shtetet e Bashkuara dhe ekonomitë e tjera të zhvilluara, besimi te kapitalizmi ishte gërryer në të gjithë botën, veçanërisht tek të rinjtë. Në vitin 2019, kur papunësia ishte e ulët dhe pagat po rriteshin, 56% e të anketuarve në një sondazh global nga Barometri i Mirëbesimit Edelman besuan se “kapitalizmi siç ekziston sot bën më shumë dëm sesa dobi”. Në SHBA, posaçërisht, vetëm 51% e të rinjve të rritur në një sondazh të Gallup atë vit i dha kapitalizmit një vlerësim “pozitiv”, ndërsa 49% miratuan socializmin.

Mosbesimi në rritje ndaj kapitalizmit rrjedh nga dështimi i tij për të adresuar sfidat kryesore socio-ekonomike, jo vetëm ndryshimin e klimës dhe pabarazitë në mundësi, të ardhura dhe pasuri. Ndërsa stimujt privatë nën kapitalizmin janë të mirë në stimulimin e efikasitetit, rritjes dhe inovacionit, ato gjithashtu gjenerojnë shpërndarje të pabarabarta të të ardhurave dhe pasurisë (madje edhe në një kontekst të një konkurrence të fortë), shpesh në kundërshtim me normat shoqërore të drejtësisë. Për më tepër, sistemet kapitaliste kanë tendencë të mosinvestojnë në të mirat publike si arsimi, kujdesi shëndetësor dhe sigurimet shoqërore, të gjithë faktorët kritikë në reagimin pandemik, ndërsa ulin gjithashtu ndikimet e jashtme negative siç janë emetimet e gazeve serë.

Këto mangësi të kapitalizmit janë të parashikueshme, por ato mund të rregullohen përmes politikave dhe institucioneve publike. Politikat e taksave dhe transferimeve dhe pagat minimale mund të zvogëlojnë pabarazinë në të ardhura dhe pasuri, ashtu si investimet publike në arsim, trajnim dhe kujdes shëndetësor mund të rrisin mundësinë duke siguruar qasje në punë të mira dhe duke nxitur krijimin e ndërmarrjeve të reja. Po kështu, një çmim i dioksidit të karbonit dhe rregulloret që kufizojnë ose ndalojnë emetimet e karbonit mund të ndihmojnë botën për të shmangur kërcënimin ekzistencial të ndryshimit të klimës.

Kritikëve të kapitalizmit shpesh u mungon (ose zgjedhin të injorojnë) se nuk ka një model të vetëm kanonik. Modelet e ndryshme të “tregut shoqëror” të Evropës ndryshojnë ndjeshëm nga varianti neoliberal në SHBA. Dhe madje edhe brenda SHBA, ka dallime të rëndësishme midis shteteve dhe lokaliteteve.

Disa nga këto dallime janë theksuar në përgjigjet ndaj pandemisë dhe recesionit COVID-19. Të gjitha ekonomitë e përparuara kanë vendosur nivele të pashembullta të stimulit fiskal dhe monetar përballë recesioneve “në formë K” ose “dyfishtë” në të cilat punëtorët me pagë më të ulët kanë vuajtur në mënyrë disproporcionale më shumë se grupet e tjera. Ndryshe nga SHBA, Gjermania dhe disa vende të tjera evropiane kanë vendosur masa të hartuara posaçërisht për të mbajtur sa më shumë punëtorë në punën e tyre. Për shkak se këto vende kanë sigurime shoqërore bujare dhe përfitime, duke përfshirë pushimin mjekësor dhe pushimin familjar, punëtorët dhe familjet e tyre kanë qenë në gjendje të përballen me COVID-19 dhe rëniet e papritura të të ardhurave të tyre.

Dallimet në modelet kombëtare të kujdesit shëndetësor janë bërë gjithashtu më të dukshme. Ndryshe nga sistemet kapitaliste evropiane që sigurojnë mbulesë universale, 14.5% e popullsisë jo të moshuar të Amerikës (moshat 18-64) mbetet e pasiguruar. Për më tepër, për shkak të mbështetjes së madhe të Amerikës në sigurimin e bazuar në punëdhënës, pandemia ka shtyrë të paktën 15 milion më shumë punëtorë të paktën përkohësisht në humnerën e pasigurisë.

Me sistemet e tyre të forta të shëndetit publik, shumë vende evropiane ishin gjithashtu të pajisura më mirë për të kryer testime të përhapura dhe shpërndarje të vaksinave. Ndërkohë, SHBA, ka dështuar plotësisht për të përmbajtur virusin dhe tani po delegon fushatën e vaksinimit tek autoritetet shtetërore dhe lokale me burime të pamjaftueshme.

Në kontrast tjetër me SHBA, Evropa u ka kushtuar rreth një të tretën e programit masiv stimulues investimeve në përputhje me angazhimin e saj për të arritur neutralitetin e karbonit deri në mes të shekullit. Masat stimuluese federale të Amerikës kanë heshtur për klimën me pak kushte të çdo lloji.

Brenda SHBA, përgjigjet e shteteve individuale ndaj krizës COVID-19 pasqyrojnë variante të ndryshme të kapitalizmit. Në Kaliforni, propozimi i fundit i buxhetit 2021-22 i Guvernatorit Gavin Newsom zbulon disa tipare dalluese. Për sa i përket mbulimit të kujdesit shëndetësor, California mbetet një udhëheqës kombëtar me një program Medicaid që mbulon më shumë se 13 milion njerëz.

Pavarësisht nga recesioni i shkaktuar nga pandemia, shteti po rrit pagën e tij minimale në 14 dollarë në orë në 2021, në rrugën e duhur për të realizuar synimin e 15 dollarëve në orë në 2022 për të gjitha bizneset që punësojnë 26 ose më shumë punëtorë, shumë komuna, përfshirë Los Anxhelosin dhe San Francisko, tashmë kanë arritur ose tejkaluar objektivin prej 15 dollarësh. (Më 1 janar 2021, 20 shtete të tjera gjithashtu ngritën pagat e tyre minimale, ndërsa paga minimale federale e SHBA ka mbetur e pandryshuar në 7,25 dollarë në orë që nga viti 2009.)

Kalifornia ka zgjeruar gjithashtu mbulimin e Kredisë së Taksave të Fituara të Fitimit (EITC) dhe Kredisë së Taksave të Fëmijëve të Rinj për të përfshirë punonjës të padokumentuar të cilëve u është mohuar ndryshe përfitimi i paketave stimuluese federale. Së bashku, këto kredi tatimore aplikuan për 3.6 milion familje California në vitin 2020, duke shtuar 1 miliard dollarë në të ardhurat totale. Shteti miratoi gjithashtu legjislacion të ri duke zgjeruar ndjeshëm të drejtat e pushimit familjar të papaguar. Punëdhënësit me më pak se pesë të punësuar tani duhet të sigurojnë këtë mundësi, si dhe më shumë kohë për pushim mjekësor me pagesë për punëtorët e detyruar të vetë-izolojnë ose karantinë si rezultat i ekspozimit ose diagnozës së COVID-19.

Duke parë përpara, Newsom ka propozuar një pagesë shtesë prej $ 600 një herë në para për të gjithë tatimpaguesit që kanë të drejtë për EITC të shtetit në 2021. Buxheti i tij i propozuar 2021-22 gjithashtu parashikon 372 milion $ për të shpejtuar shpërndarjen e vaksinave COVID-19 dhe përfshin 4,5 $ miliardë për programet për të nxitur rritjen ekonomike dhe krijimin e vendeve të punës pasi të jenë hequr kufizimet në aktivitetet normale. Këto programe përfshijnë 575 milion dollarë grante për biznese të vogla dhe jofitimprurëse, përveç 500 milion dollarë për grante të tilla të implementuara në fund të vitit 2020 mes mbylljeve të detyrueshme të bizneseve. Propozimi gjithashtu alokon deri në një shtesë prej 50 milion dollarë për Fondin e Rindërtimit të Kalifornisë, një partneritet publik-privat, për të mbështetur deri në një shtesë prej 125 milion dollarë të kredive me interes të ulët për bizneset e vogla të pakërkuara në të gjithë shtetin.

Qasja dalluese e Kalifornisë ndaj kapitalizmit të tregut gjithashtu thekson qëndrueshmërinë e klimës, duke përdorur si çmimet e karbonit ashtu edhe standardet e efikasitetit për të arritur objektivat ambicioze të dekarbonizimit. Sipas një ligji shtetëror të vitit 2018, 60% e energjisë elektrike duhet të vijë nga burime të rinovueshme deri në 2030, dhe 100% deri në 2045. Kalifornia drejton sistemin e katërt më të madh në botë të kufijve dhe tregtisë dhe do të vendosë kufij edhe më të ulët (dhe kështu një çmim më të lartë të karbonit) muajin tjetër. Në Shtator 2020, Newsom njoftoi një urdhër ekzekutiv që kërkon që automjetet me emision zero të zënë 100% të shitjeve të makinave të reja deri në vitin 2035. Buxheti i tij i propozuar kërkon 1.5 miliard dollarë për të përshpejtuar investimet në infrastrukturë të nevojshme për të arritur këtë qëllim.

Presidenti i zgjedhur Joe Biden sapo ka njoftuar një plan shpëtimi emergjent prej 1.9 trilionë dollarësh për të kundërshtuar rritjen e pandemisë dhe për të siguruar lehtësim të konsiderueshëm për punëtorët, familjet, bizneset e vogla dhe qeveritë e shtetit dhe lokale. Kalimi i shpejtë i këtij plani nga kongresi është një hap i parë kritik në rinovimin e versionit të vjetëruar neoliberal të kapitalizmit të Amerikës. Ndërsa ekonomia rimëkëmbet nga recesioni i thellë dhe i pabarabartë COVID-19, SHBA duhet të “ndërtojë më mirë” duke forcuar rrjetin e saj të sigurisë sociale, duke rritur investimet publike në arsim, kujdes shëndetësor dhe të mira të tjera publike dhe duke u bashkuar përsëri me akuzën globale kundër klimës ndryshimi Mësimet nga variantet më të suksesshme të kapitalizmit të tregut në Evropë dhe Kaliforni tregojnë rrugën përpara.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Project Syndicate

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Joschka Fischer/ Project Syndicate

Bota po tronditet nga kriza e trefishtë!


Nga Financial Times/ Ka vendosur vetëm 10% të kapacitetit të tij gjatë pandemisë

FMN nuk funksionon më si rrjeti i sigurisë në botë

Nga Bloomberg/ Ndërkohë, çfarë po bën pjesa tjetër e botës?

Paketa 1.9 trilion e Biden duhet të presë…

Nga Bloomberg/ Nga Brazili në Truqi, një problem që zgjasë përtej pandemisë

Vendet ku çmimet po shqetësojnë njerëzit

Rajonet më të goditura nga pandemia

Pabarazia varfëron qytetet e mëdha