MENU
klinika

Raporti

Konflikti i klaneve të Kotorrit, kërcënim për turistët në Malin e Zi

17.01.2021 - 13:14

Rreziku për turistët dhe kompanitë e huaja në Mal të Zi është veçanërisht i lartë në qytetin turistik të Kotorrit, nga vijnë dy grupet më të famshme kriminale të organizuara, “Kavcani” dhe “Skaljarci”, sipas raportit të sigurisë të kompanisë “Krisis24”, shkruan Gazeta Dan e Podgoricës.

Dokumenti vlerëson se situata me kontrabandën në Malin e Zi është përkeqësuar nga kufijtë e kontrolluar keq dhe korrupsioni midis zyrtarëve të kufirit dhe doganave.

“Të shtënat dhe sulmet me mjete shpërthyese të improvizuara të grupeve rivale kriminale në qytetet bregdetare përfaqësojnë një rrezik në rritje të dëmtimit material dhe lëndimeve të kalimtarëve. Rreziku është veçanërisht i lartë në qytetin turistik të Kotorrit, nga vijnë dy grupet më të famshme kriminale të organizuara, “Kavcani” dhe “Skaljarci”, thotë raporti.

Siç është thënë, një rrezik i rëndësishëm i krimit që prek kompanitë e huaja, turistët dhe udhëtarët është krimi i vogël, veçanërisht në zonat bregdetare, ku shumica dërrmuese e formave të tij janë jo të dhunshme.

Theksohet se korrupsioni është problemi kryesor për kompanitë që veprojnë në Malin e Zi dhe përparimi në luftën kundër korrupsionit mbetet i pamjaftueshëm.

Sipas raportit, pengesa të tjera për të bërë biznes përfshijnë burokraci joefikase dhe mungesë të fuqisë punëtore në sektorë të ndryshëm.

“Shembuj të ndërmarrjeve industriale janë relativisht të rralla dhe rënia ekonomike për shkak të virusit corona dhe efektet e tij ka të ngjarë t’i rrisin rreziqet e një greve të punës në muajt e ardhshëm, veçanërisht në turizëm, transport, miniera dhe industri të rëndë”, thuhet në dokument.

Sipas raportit, njerëzit që morën pjesë në konfliktet në Siri dhe Irak janë gjithashtu të pranishëm në Malin e Zi.

“Një komunitet i vogël Salafist është i pranishëm në Malin e Zi dhe një numër i anëtarëve të tij kanë udhëtuar në Siri dhe Irak për të luftuar për grupet e ndryshme të armatosura Islamike që veprojnë atje. Sidoqoftë, këta persona nuk treguan qëllimin e tyre për të kryer sulme terroriste në tokën malazeze “, thuhet në raportin e sigurisë së ndërmarrjes” Krisis24″.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


BB: Vaksina, shpresë për ekonominë

Shqipëria dhe Mali i Zi, rimëkëmbje më të madhe