MENU
klinika

Disa këshilla

‘Lodhja pandemike’? Ja si të qëndroni të sigurt dhe të fortë

09.01.2021 - 18:26

Pandemia COVID-19 mund të duket sikur po vazhdon përgjithmonë, por është e rëndësishme të vazhdoni me masat e sigurisë, thotë një ekspert i shëndetit mendor.

Dr. Olusinmi Bamgbose, një psikiatër në Cedars-Sinai në Kaliforninë Jugore – një zonë që po përballet me një rritje të paparë të rasteve të koronavirusit – ofroi disa këshilla për të ndjekur masat mbrojtëse pandemike dhe disa teori rreth asaj se pse njerëzit mund të tërhiqen nga sjelljet e pasigurta.

“Njerëzit patjetër kanë lodhje pandemike”, tha Bamgbose, i cili është në ekipin e Psikologjisë Riprodhuese Cedars-Sinai. “Unë mendoj se njerëzve u mungojnë familjet e tyre dhe u mungon të bëjnë atë që duan të bëjnë. Unë mendoj se ata dëshirojnë që jeta e tyre të ndihet përsëri normale, kështu që ata po kërkojnë mënyra për ta bërë atë.”

Ndër arsyet që njerëzit po bëjnë zgjedhje më të rrezikshme është presioni i kolegëve, tha Bamgbose.

“Ju mund të përballeni me njerëz përreth jush që po ju bëjnë presion për të kaluar kufijtë , si një nënë që dëshiron që ju të vini për një darkë pushimi ku disa njerëz tw tjerw do tw vijnë dhe do bashkoheni,” tha Bamgbose. Mund të jetë shumë e vështirë të thuash:” Unë nuk ndihem rehat ta bëj atë. “

Paragjykimi i konfirmimit gjithashtu luan një rol. Nëse një person kryen një sjellje të rrezikshme dhe nuk merr COVID-19, ose merr virusin dhe ka një rast të lehtë, ka më shumë të ngjarë të bëjë përsëri të njëjtën sjellje, shpjegoi ajo në një njoftim për shtyp të qendrës mjekësore.

Mosha mund të jetë gjithashtu një çështje, vuri në dukje ajo, si për shkak se lobi ballor i trurit, i cili kontrollon gjykimin, nuk zhvillohet plotësisht deri në moshën 25 vjeç dhe sepse njerëzit më të rinj mund të ndihen të pathyeshëm sepse ata zakonisht janë në rrezik më të ulët të sëmundjes së rëndë ose vdekja

Vlerësoni rreziqet personale dhe vendosni se ku janë kufijtë tuaj, sugjeroi Bamgbose. Arsyet për ndjekjen e masave të sigurisë mund të përfshijnë që ju nuk doni të sëmureni veten ose familjen, ose që gjithashtu nuk dëshironi të sëmurni dikë që mbase as nuk e njihni. Pastaj përpiquni të lidheni me një komunitet të njerëzve me të njëjtin mendim për ta mbajtur veten në një “dhomë jehonë me sjellje të mirë”, tha ajo.

“Mundohuni të mbani mend pse po e bëjmë këtë,” tha Bamgbose. “Edhe nëse nuk sëmureni, nëse spitalet janë të mbingarkuara, mendoni për sistemin shëndetësor në tërësi dhe pasojat nëse virusi përhapet.”

Bamgbose rekomandon gjetjen e mënyrave për tu lidhur në mënyrë të sigurt me të dashurit tuaj derisa të mbarojë pandemia.

Megjithëse kjo do të nënkuptojë kryesisht lidhjen përmes telefonit ose bisedës me video, nëse shihni dikë personalisht, “sigurohuni që po bisedoni në një distancë të sigurt fizike dhe me maska të ndezura”, tha Bamgbose.

“E pranoj që ndonjëherë na duhet të krijojmë një lidhje,” tha ajo. “Ka të bëjë me sigurimin se jemi në gjendje ta ndiejmë atë në mënyrën më të sigurt të mundshme.”