MENU
klinika

Nga The Washington Post

Lufta për të risjellë demokracinë, sapo ka nisur

26.01.2021 - 19:35

Të mërkurën e kaluar, kur Presidenti Biden u betua në detyrë në të njëjtin ambient të Kapitolit të sulmuar kohët e fundit nga kryengritësit, mesazhi për kombin ishte i qartë: Demokracia kishte mbizotëruar. Laureati Kombëtar i Poetit të Rinisë Amanda Gorman përshkroi domethënien e ditës:

“Ne kemi parë një forcë,” tha ajo, “që do të shkatërronte kombin tonë në vend se ta ndante atë, do të shkatërronte vendin tonë nëse do të thoshte shtyrja e demokracisë.

Por ndërsa demokracia mund të vonohet në mënyrë periodike, ajo kurrë nuk mund të mposhtet përgjithmonë.”

Megjithatë do të ishte gabim të mendohej se lufta për të ruajtur dhe ringjallur demokracinë tonë me të meta përfundoi në Ditën e Betimit të Biden. Në fakt, ajo vetëm sa ka filluar.

Rrethimi i Kapitolit ishte vetëm shembulli i fundit dhe më i pacipë i politikanëve që drejtuan përpjekjet për të dëmtuar demokracinë kur ajo kërcënon pushtetin e tyre duke shtypur votat e kundërshtarëve politikë, duke i dhënë financim korporatave ndikim të padrejtë mbi përfaqësuesit e njerëzve dhe strukturimin e Kongresit në mënyrë që fraksionet e favorizuara të mund të shërbejnë për të tejkaluar fuqinë.

Kjo tendencë po rritet dhe po bëhet edhe më e rrezikshme tani që pandemia e koronavirusit e ka bërë votimin edhe më të vështirë, dhe gënjeshtrat toksike në lidhje me mashtrimet zgjedhore kanë nxitur kufizime të mëtejshme të votimit. Sipas fjalëve të Rep. John Sarbanes (D-Md.), “Ky moment mund të jetë mundësia jonë e fundit për të mbështetur demokracinë amerikane dhe për të parandaluar që ajo të rrëshqasë më tej në një gjendje kaosi, mosfunksionimi dhe sundimi të pakicave të nxitur nga miliarderë”.

Për fat të mirë, Kongresi i ri tashmë po lufton për të rivendosur demokracinë. Një nga faturat e para të Senatit të ri – i paraqitur si S. 1 për të pasqyruar rëndësinë e tij do të jetë Akti  Për Njerëzit i Senatorit Jeff Merkley.

Akti është homologu i Senatit për Aktin Për Njerëzit të Dhomës, një akt i gjerë legjislativ që drejtohet nga Sarbanes dhe që është miratuar në vitin 2019.

Të dy versionet e legjislacionit do të zbatojnë regjistrimin automatik të votuesve. Në pritje të një votimi në Senat është edhe Akti i Përparimit të të Drejtave të Votimit John Leuis, i cili do të rivendoste si pjesë e Aktit për të Drejtat e Votimit që Gjykata e Lartë nënshkroi në 2013. Së bashku, këto projektligje do të bënin më shumë për të mbrojtur dhe zgjeruar të drejtën e votës sesa çdo legjislacion i miratuar që prej Great Society.

Sidoqoftë, demokracia e vërtetë kërkon që këto vota të kenë rëndësi që ato të përcaktojnë drejtimin në të cilin lëviz vendi. Kjo është një luftë edhe më e ashpër, por Ligji Për Njerëzit përfshin disa dispozita që formojnë një fillim të fortë. Të dy versionet e Dhomës dhe Senatit luftojnë grupet ekstreme partizane duke kërkuar që rishpërndarjet të drejtohen nga komisione të pavarura.

Ata gjithashtu luftojnë “paratë e errëta” në politikë duke kërkuar që të gjitha organizatat politike të zbulojnë donatorët e tyre.

Përveç miratimit të këtij legjislacioni, ligjvënësit do të duhet të jenë të përkushtuar për të trajtuar pengesat strukturore që kanë vonuar demokracinë për shumë, për shumë kohë. Një demokraci me të vërtetë funksionale do të mirëpriste Qarkun e Kolumbisë si një shtet dhe do të ofronte një referendum mbi shtetësinë për Porto Riko për t’i dhënë fund praktikës së turpshme të taksimit pa përfaqësim për miliona Amerikanë.

Ndër veprimet e tjera që duhet të ndërmerren është edhe heqja e filibusterit që e ka kthyer Senatin në atë që ish-senatori Tom Udall (DN.M.) e quajti një “varrezë”- një vend ku senatorët nuk mund të ligjërojnë në emër të zgjedhësve të tyre sepse ata thjesht nuk mund të drejtojnë aspak.

Tashmë, Udhëheqësi i Minoritetit Mitch McConnell (R-Ky.) po abuzon me filibusterin duke kërcënuar të bllokojë një projekt-ligj të nevojshëm që përcakton rregullat dhe caktimet e komisionit për seancën e re.

Këto padyshim që do të jenë çështje të vështira, veçanërisht pasi ka kaq shumë çështje që duhet të jenë nën vëmendjen e administratës dhe ligjvënësve. Por nuk mund të harrojmë se më 6 janar, në të njëjtën ditë që një turmë u përpoq të përmbyste zgjedhjet u festua edhe balotazshi në Xhorxhia.

Por një luftë e suksesshme për të zbatuar regjistrimin automatik të votuesve në 2016 dhe një fushatë shumëvjeçarepër të dalë nga votimi rezultoi, së fundmi, në një ndryshim të madh në politikën e shtetit.

Bërja e investimeve në demokraci tani do të sigurojë që vendi të ketë një përpjekje të besueshme për të marrë përsipër problemet me të cilat përballemi në planin afatgjatë dhe të provojë se, siç e shprehu Amanda Gorman në mënyrë kaq elokuente, demokracia thjesht mund të vonojë por do të rivendoset më e fortë se më parë.

 

Përkthyer dhe përshtatur nga The Washington Post/ F.H, Konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Biden u betua si Presidenti i 46-të i SHBA-së

Demokracia triumfoi!