MENU
klinika

Studimi

Medikamentet e diabetit lidhen me COVID-19?

13.01.2021 - 12:13

Diabetikët të cilët kanë kontraktuar COVID-19 duhet të pezullojnë përdorimin e një klase të ilaçeve të zakonshme të diabetit të njohura si frenues bashkë-transportues 2 të natrium-glukozës (SGLT2i), paralajmëron studimi i ri.

Njerëzit që përdorin këto ilaçe për diabet janë në rrezik të një ndërlikimi potencialisht fatal të quajtur ketoacidosis diabetik (DKA) dhe tani duket se rreziku rritet edhe më shumë nëse sëmuren me COVID-19, tha studiuesja e lartë Dr. Naomi Fisher, drejtore e Shërbimit të hipertensionit dhe mjeke në Spitalin e Brigamit dhe Grave në Boston.

Ketoacidoza diabetike ndodh kur nuk ka mjaft insulinë për të lejuar qelizat të thithin glukozën nga qarkullimi i gjakut, tha Fisher.

“Për shkak se trupi nuk mund të përdorë glukozën për energji, ajo fillon të shkatërrojë yndyrën si lëndë djegëse,” tha Fisher. “Ky proces përfundon duke shkaktuar nivele të larta të acideve të quajtura ketone në gjak, si dhe përqendrime shumë të larta të sheqerit në DKA tipike.”

Nivele të larta të ketoneve helmojnë trupin, duke shkaktuar dhimbje koke, të përziera, të vjella, vështirësi në frymëmarrje dhe konfuzion. Fryma e një personi gjithashtu mund të fillojë të nuhasë me shije frutash.

Nëse nuk trajtohet, ketoacidoza diabetike mund të vrasë një person.

Pesë raste të pazakonta të DKA u trajtuan në klinikën e diabetit në Brigham brenda dy muajve në kulmin e pandemisë së vitit 2020, përfshirë tre që ndodhën në një javë, Fisher dhe ekipi i saj raportuan së fundmi në revistën AACE Clinical Case Reports.

Të pesë rastet përfshinin të gjitha DKA euklikemike (euDKA), një lloj ketoacidoze diabetike që është më e vështirë të diagnostikohet sepse ndodh edhe pse njerëzit nuk kanë nivele shumë të larta të sheqerit në gjak.

Barnat SGLT2i përfshijnë Jardiance (empagliflozin) dhe Invokana (canagliflozin). Ato ndihmojnë në trajtimin e diabetit duke i bërë pacientët të urinojnë glukozën, tha Dr. Cecilia Lansang, drejtoreshë e endokrinologjisë në Klinikën Cleveland.

“Është për të parandaluar thithjen e glukozës përmes veshkave”, tha Lansang, i cili nuk ishte pjesë e studimit.

Por ilaçet gjithashtu bëjnë që njerëzit të dehidrohen përmes urinimit dhe ulja e kombinuar e glukozës dhe humbja e ujit “janë ndoshta të dy faktorë të rëndësishëm në shkaktimin euDKA”, tha Fisher.

Të pesë rastet e Brigham euDKA u vunë re tek pacientët COVID-19 me diabet të tipit 2 dhe që po merrnin ilaçin.

Fisher dhe ekipi i saj dyshojnë se COVID-19 mund të përkeqësojë rrezikun e zhvillimit të eUDKA.

Koronavirusi mund të lidhet me qelizat në pankreas që prodhojnë insulinë dhe mund të ketë një efekt toksik mbi to. Studimet kanë treguar se pacientët me COVID mund të vuajnë nga rritja e sheqerit në gjak.

Inflamacioni i rëndë i shkaktuar nga COVID-19 gjithashtu mund të kontribuojë në ketoacidozë diabetike, shtuan studiuesit.

Simptomat e COVID gjithashtu mund të predispozojnë dikë për DKA, tha Fisher.

“Në themel të pothuajse të gjitha rasteve të euDKA është një gjendje urie që mund të shkaktohet nga të vjella, diarre ose humbje e oreksit me infeksion COVID-19,” tha Fisher. “Fatkeqësisht, marrja e dobët e ushqimit dhe lëngjeve mund të përkeqësojë efektin e frenuesve SGLT2, të cilët shkaktojnë glukozë dhe humbje të lëngjeve përmes veshkave.”

Studiuesit rekomandojnë që diabetikët të pezullojnë përdorimin e SGLT2i derisa të pastrohet infeksioni i tyre me COVID.

“Shumë njerëz do të jenë në gjendje të vazhdojnë  SGLT2i [medikamentet] ndërsa janë të sëmurë rëndë pa pasoja serioze, veçanërisht nëse po marrin ilaçe të tjerë për të kontrolluar diabetin”.

“Ndonjëherë do të nevojitet një rritje në dozën e insulinës.”

Sidoqoftë, Lansang mendon se është shumë herët për të rekomanduar ndalimin e plotë të përdorimit të ilaçeve të diabetit nëse keni kontraktuar COVID.

Ketoacidoza diabetike trajtohet lehtësisht pasi të njihet, duke i siguruar personit lëngje dhe insulinë sipas nevojës, tha Lansang.

“Unë mendoj se çelësi këtu nuk është ndalimi i këtij ilaçi për të parandaluar shfaqjen e DKA, por më shumë përpjekje të edukojmë mjekët që është DKA euklicemike,” tha Lansang.

“Nëse ajo njihet nga mjeku në spital, atëherë ata mund të trajtojnë pacientët për ketoacidozë diabetike.”