MENU
klinika

Duken si gunga të vogla në lëkurë

Nga se shkaktohen poret e bllokuara?

24.01.2021 - 13:37

Komedonët  janë një lloj i zakonshëm i puçrrave. Ky term i referohet poreve të bllokuara, të cilat duken si gunga të vogla në lëkurë.

Nëse komedonët janë për shkak të ekspozimit të zgjatur të diellit, ata quhen komedone diellore. Por, pavarësisht nga emri, këto janë të ndryshme nga puçrrat.

Komedonët diellorë janë joinflamatorë dhe shfaqen në mënyrë simetrike në fytyrë. Ato zakonisht gjenden përgjatë tempujve dhe rreth syve. Ndonjëherë, mund të shfaqen në anën e qafës, kërcit të veshit dhe parakrahëve.

Komedonët diellorë njihen gjithashtu si:

komeditë senile

aknet e diellit

elastoza nodulare me ciste dhe komedone

Sindroma Favre-Racouchot

Gjendja është më e zakonshme tek të rriturit e moshës së mesme dhe të moshuarit. Përafërsisht 6 përqind e të rriturve të moshës 50 vjeç e lart kanë komedone diellore.

Çfarë i shkakton komedonët diellorë?

Megjithëse shkaku specifik i komedoneve diellore është i panjohur, studiuesit kanë përcaktuar  disa faktorë të mundshëm.

Kjo perfshin:

Ekspozimi kronik në diell

Komedonët diellorë zakonisht shoqërohen me ekspozimin afatgjatë në diell. Kjo është arsyeja pse ato shpesh janë parë në zonat e zbuluara të trupit.

Ekspozimi kronik në diell mund të ndodhë pas shumë viteve të kaluara duke punuar një punë në natyrë, si bujqësia. Mund të jetë gjithashtu e lidhur me vite me diell të shpeshtë.

Është e paqartë se si saktësisht rrezet e diellit shkaktojnë komedone diellore. Sidoqoftë, ka të ngjarë për shkak të dëmtimit të shkaktuar nga rrezatimi ultraviolet (UV), një formë e energjisë e prodhuar nga rrezet e diellit.

Rrezatimi UV mund të dëmtojë ADN-në në qelizat e lëkurës dhe të shkaktojë plakjen e parakohshme të lëkurës.

Rrezatimi gjithashtu mund të dëmtojë indin elastik në lëkurë, duke çuar në elastozë diellore. Kjo shkakton rrudhosje të trashur, të verdhë dhe të rëndë.

Është  hipotezë se komedonët diellorë për shkak të ekspozimit në diell ndikojnë më shpesh tek burrat sesa tek gratë.

Pirja e duhanit të rëndë

Pirja e cigareve për shumë vite gjithashtu mund të kontribuojë në komedonët diellorë.

Në fakt, mund të veprojë në mënyrë sinergjike me ekspozimin në diell. Kjo do të thotë që efektet e të dy faktorëve mund të bashkëveprojnë dhe të rrisin rrezikun e komedoneve diellore.

Ka disa teori se si pirja e duhanit rrit rrezikun.

Tymi i cigares përmban kimikate të dëmshme, disa prej të cilave mund të dëmtojnë lëkurën. Nxehtësia nga një cigare e ndezur gjithashtu mund të prodhojë rrezatim.

Sidoqoftë, më shumë hulumtime janë të nevojshme për të kuptuar se si pirja e duhanit në mënyrë specifike kontribuon në komedonët diellorë.

Terapia rrezatuese

Një shkak më pak i zakonshëm është terapia rrezatuese. Ajo përdor rrezatim për të trajtuar kancerin, por gjithashtu mund të dëmtojë lëkurën. Në raste të rralla, kjo mund të çojë në komedone dhe lezione të tjera.

Komedonët diellorë që lidhen me terapinë rrezatuese mund të zhvillohen gjatë ose pas trajtimit. Ato mund të shfaqen midis 2 javësh dhe 6 muaj pas përfundimit të terapisë.

Komedonët gjithashtu mund të shfaqen kudo në trup, por ato zakonisht shfaqen në fytyrë, qafë dhe skalp.

Trajtimi i komedoneve diellore

Trajtimi për komedonët diellorë zakonisht përfshin një kombinim të:

mjekimit

teknikat kirurgjikale

ndryshimet e jetesës

Komedonët mund të trajtohen me retinoide aktuale dhe ekstraktim. Sidoqoftë, është ende e rëndësishme të shkurtoni ekspozimin në diell dhe pirjen e duhanit për të parandaluar formimin e më shumë komedoneve.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN