MENU
klinika

7 shenjat "e rëndomta"

Nuk jeni të sëmurë, por “thjesht” të trishtuar!..

20.01.2021 - 14:27

        Është trishtimi shkaku që shpirti vuan dhe trupi pushon së qeni aktiv. Për shkak të saj, mund të dobësohet zemra dhe mund të ndiheni pa energji, juaj duke bërë kështu, të ndjeni se dëshironi të izoloheni.

Trishtimi i vazhdueshëm për një periudhë të gjatë, gjithashtu mund të ndikojë në gjendjen fizike. Por, cilat janë shenjat që na tregojnë se jemi të trishtuar?

Nervozizmi

Trishtim do të thotë që nuk jeni emocionalisht të gatshëm, për t’u përfshirë në tema komplekse ose situata të parëndësishme, me humor. Truri është programuar në mënyrë që të mund të komentojë, vetëm situatat aktuale.

Kjo do të thotë që gjithçka që del nga ai realitet, do t’ju irritojë sepse mendja po lufton me trishtimin dhe duke folur për disa gjëra të ndryshme, kjo do të jetë vetëm një barrë për ju (mendimin).

Lodhja

A jeni ndjerë ndonjëherë i lodhur për një kohë të gjatë, por pa mundur ta shpjegoni arsyen? Ndoshta e keni vërejtur, se pa marrë parasysh sesa flini dhe ushqeheni, thjesht, nuk keni energji si më parë?

Pas kësaj gjendjeje, mund të fshihet një gjendje e trishtuar, që fillon t’ju ritmin derisa të bëhet papritmas, gjendja juaj e përhershme.

Bisedë e ngadaltë

Nëse ngadalësoni shpejtësinë e bisedimit dhe nuk ju intereson sesa do të zgjasë ajo që thoni, shkaktar mundet të jetë trishtimi sepse në këtë gjendje jeni pa ndonjë motiv të caktuar, por nuk do të doni të merrni pjesë në asnjë bisedë.

Për shkak të faktit që nuk jeni të interesuar për asgjë kur jeni të trishtuar, është e vështirë të flisni me të tjerët dhe biseda, nuk do të jetë diçka për të cilën, do të donit të bënit shumë përpjekje. Duhanpirësit e përfundojnë bisedën më herët sesa duhet.

Dhimbje shpine

Nga të gjitha pjesët e trupit, stresi ndikon më shumë në shtyllën kurrizore. Dhimbja, zakonisht fillon nga pjesa e poshtme e shpinës dhe vazhdon të përhapet në pjesën e sipërme. Pavarësisht sesa përpiqeni të çlodheni, përsëri do ta ndjeni këtë efekt, sepse dhimbja që ndjeni nuk është fizike, por mendore, që do të shfaqet në atë mënyrë.

Gjumi është një nga faktorët më të rëndësishëm, për të luftuar trishtimin. Gjumi i thellë për një periudhë kohe, ju ndihmon të përballoni stresin dhe qetëson lodhjet fizike të dhimbjeve emocionale.

Hidhërimi i madh do t’ju ndalojë të flini për periudha më të gjata dhe kur arrini të bini në gjumë, do të jetë e vështirë të zgjoheni.

Për më tepër, do të ndiheni të lodhur për vdekje pasi të zgjoheni, jo sepse trupi nuk ka pushuar, pasi po kaloni një ngarkesë të madhe emocionale.

Dhimbje koke të vazhdueshme

Simptomat e para të trishtimit manifestohen përmes dhimbjeve të kokës. Përpjekja e krijuar nga mendimet dhe epërsia e energjisë negative, çon në presion mbi aftësitë njohëse që shkakton dhimbje koke të forta.

Dhimbja, shpesh fillon nga qafa dhe mund të përhapet në të gjithë kokën. Mund të çojë gjithashtu, në rënien e flokëve.

Nëse keni vërejtur se ecja juaj ndryshon sa herë që humbni në mendime negative, p.sh. ju filloni të tërhiqni këmbët ose ritmi juaj ngadalësohet, kjo mund të jetë sepse nuk doni të shkoni askund dhe ecni vetëm sepse duhet.

Prandaj, bëni mirë të jetoni në mënyrë më qetë: shëtitje, lexim, muzikë dhe njerëz të sinqertë rreth vetes.