MENU
klinika

Historia frymëzuese

“Plazma e pacientit të mbijetuar nga COVID më shpëtoi jetën”

28.01.2021 - 19:20

Një paciente e rëndë, e dëmtuar nga imuniteti me COVID-19 u shërua me një infuzion të plazmës rikuperuese nga dhëndri i saj, sipas një studimi të ri që detajon rastin.

Kthimi në gjendjen e 72-vjeçares ishte i thellë. Ethet prej 40 gradësh ranë me shpejtësi. Në tre ditë, virusi nuk ishte më i dallueshëm në shtupat e frymëmarrjes dhe për katër ditë ajo u doli nga spitali.

Por studiuesit nga Universiteti i Alabama në Birmingham thonë se çështja është një çështje e jashtme sepse dhëndri kishte një titër jashtëzakonisht të lartë të neutralizimit të virusit, që do të thotë një përqendrim i lartë i antitrupave të sistemit të tij imunitar të drejtuar në koronavirus.

Akoma, “rezultatet tona kanë implikime të rëndësishme për mënyrën se si përdoret terapia plazmatike rikuperuese dhe si mund të përmirësohet”, tha mjeku i gruas, Dr. Randall Davis, një profesor në UAB, dhe kolegët e tij.

“Titrat e ultë neutralizues në shumicën e dhuruesve plazmatikë rikuperues ngrenë shqetësim,” thanë ata në një njoftim për shtyp të universitetit. “Rikuperimi i individëve me antitrupa me të vërtetë neutralizues me titër të lartë është i rrallë, gjë që nënvizon nevojën për një përpjekje të përbashkët për t’i identifikuar, por gjithashtu shtron pyetjen nëse ka një numër të mjaftueshëm të dhuruesve të përshtatshëm të plazmës rikuperuese.”

Gruaja e moshuar u shtrua në spital me virusin 33 ditë pasi simptomat filluan. Ajo nuk ishte në gjendje të siguronte mbrojtje  imune ndaj COVID-19 për shkak të leuçemisë limfocitike kronike.

Ajo kishte pneumoni të rëndë dhe një rrezik të lartë vdekjeje, thanë studiuesit. Por pasi mori plazmën e gjakut të rikuperimit (rreth një filxhan) nga dhëndri i saj, i cili ishte rikuperuar nga sëmundja, ajo tregoi përmirësim të dukshëm brenda 48 orësh.

Ky rast duket të jetë i pazakontë, thanë studiuesit.

Ata matën plazmën e dhëndrit me 64 të tjerë të mbledhur nga dy banka gjaku. Vetëm 37% e mostrave të plazmës nga banka e parë e gjakut dhe 47% nga banka e dytë e gjakut kishin titra të antitrupave neutralizues mbi 250. Kjo është ndërprerja që lejon Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave në autorizimin e saj të përdorimit emergjent për plazmën e rimëkëmbjes, një produkt mjekësor i pa aprovuar .

Studiuesit zbuluan se tetë nga mostrat e plazmës rikuperuese nga banka e dytë e gjakut kishin një titër të antitrupave neutralizues prej 1,000. Këto ishin akoma shumë më të ulëta se titri i antitrupave neutralizues prej 5,720 në plazmën e dhëndrit.

Studiuesit gjithashtu analizuan titrat plazmatikë në 17 pacientë të tjerë para dhe pas trajtimit. Infuzionet e tyre nuk kishin ndonjë ndikim të rëndësishëm në titrat ekzistues të antitrupave neutralizues.

“Titrat përgjithësisht të ulët të antitrupave neutralizues në shumicën e dhuruesve, si dhe antitrupat neutralizues bazë të titrave të lartë në shumë marrës, nxjerrin në pah rëndësinë e testimit të parë të plazmave rikuperuese, dhe gjithashtu të marrësve”, thanë studiuesit.

“Bërja e kësaj duhet të optimizojë përfitimin klinik dhe të zvogëlojë përpjekjen e shpenzuar kur terapia plazmatike e rikuperimit nuk është e përshtatshme.”