MENU
klinika

Nga okulisti, tek optometri

Probleme me shikimin? Ja cili specialist është i duhuri për ju

18.01.2021 - 22:28

Nëse keni probleme me sytë, mund të mos dini se me cilin lloj specialisti duhet të konsultoheni. Këtu keni një ndihmë nga ekspertët të cilët shpjegojnë rolet e një optometri, oftalmolog, okulist pediatrik, ortoptist dhe okulist.

Optometristët ofrojnë kujdes gjithëpërfshirës të syve, përfshirë vlerësime për syzet dhe lentet e kontaktit dhe sëmundjet e zakonshme të syve. “Ata luajnë një rol në monitorimin e gjendjeve kronike të tilla si kataraktet, glaukoma, degjenerimi makular dhe diabeti. Gjithashtu mund të trajtojnë probleme akute të syve të tilla si syri rozë ose stili.

Oftalmologët janë mjekë të cilët kanë përfunduar katër vjet shkollë mjekësore dhe katër vjet trajnim qëndrimi. Ata diagnostikojnë dhe trajtojnë sëmundjet e syve dhe përshkruajnë syze dhe lentet e kontaktit, dhe ata gjithashtu kryejnë operacionin e syve.

Një okulist pediatrik është trajnuar posaçërisht për të ekzaminuar dhe trajtuar fëmijë të të gjitha moshave dhe aftësive – veçanërisht ata që nuk janë në gjendje ose janë shumë të vegjël për të lexuar shkronjat në një tabelë të syve. Për ta bërë mjedisin më miqësor ndaj fëmijëve, okulistët shpesh do të luajnë lojëra me pacientët ose do t’u tregojnë atyre filma gjatë provimit të tyre.

 Ortoptistët nuk janë të zakonshëm dhe janë shumë të paktë në numër. Ata nuk janë mjekë, sipas Shoqatës së Ortoptistëve të Çertifikuar. Por ortoptistët janë në mënyrë unike të aftë në diagnostikim dhe ndihmojnë mjekët në sigurimin e trajtimit kirurgjikal dhe jo-kirurgjikal për çrregullimet e syve, me një theks në shikimin dylir dhe lëvizjet e syve. Ato zakonisht ndihmojnë me gjendje të tilla si strabizmi, ambliopia dhe shikimi i dyfishtë. Trajtimet që ato ndihmojnë në administrimin përfshijnë terapi prizma dhe ushtrime konvergjence. Ata ndihmojnë në vlerësimin e pacientëve të të gjitha moshave, por më shpesh fëmijët.

Okulistët, të cilët gjithashtu nuk janë mjekë, nuk trajtojnë ose diagnostikojnë gjendjet e syve. Ato hartojnë dhe përshtatin lentet dhe kornizat e syzeve për pacientët sipas recetave të oftalmologëve dhe optometrëve.