MENU
klinika

Rezultatet e studimit

Pse pneumonia COVID është më vdekjeprurëse?

13.01.2021 - 12:14

Ndryshe nga pneumonia e rregullt, pneumonia COVID-19 përhapet si shumë “zjarre” në të gjithë mushkëritë, thonë studiuesit.

Kjo mund të shpjegojë pse pneumonia COVID-19 zgjat më shumë dhe shkakton më shumë dëm sesa pneumonia tipike, sipas studiuesve në Northëestern Medicine në Çikago.

Ekipi hulumtues tha se qëllimi i tyre është ta bëjnë COVID-19 më shumë si një ftohje e keqe.

Për studimin, ekipi analizoi qelizat imune nga mushkëritë e pacientëve me pneumoni COVID-19 dhe i krahasoi ato me qelizat nga pacientët me pneumoni të shkaktuar nga viruse ose baktere të tjera.

Ndërsa llojet e tjera të pneumonisë infektojnë me shpejtësi rajone të mëdha të mushkërive, COVID-19 fillon në zona të shumta të vogla të mushkërive. Pastaj përdor qelizat imune të mushkërive për t’u përhapur nëpër mushkëri për shumë ditë ose edhe javë. Kjo është e ngjashme me atë se si zjarret e shumta përhapen nëpër një pyll, shpjeguan autorët e studimit.

Ndërsa pneumonia COVID-19 lëviz ngadalë përmes mushkërive, ajo lë indin e mushkërive të dëmtuar dhe kontribuon në ethe, presion të ulët të gjakut dhe dëmtime të organeve të zakonshme në pacientët me COVID-19.

Kohëzgjatja e gjatë e pneumonisë COVID-19, në vend se një ashpërsi më e madhe, mund të jetë arsyeja që shkakton ndërlikime më serioze sesa llojet e tjera të pneumonisë, sipas autorëve të studimit. Raporti u botua në internet në 11 janar në revistën Nature.

Studiuesit gjithashtu identifikuan qelizat imune – makrofagët dhe qelizat T – që mund të jenë shënjestra të rëndësishme kur trajtojnë pneumoninë e rëndë COVID-19. Makrofagët zakonisht mbrojnë mushkëritë, por mund të infektohen nga koronavirusi i ri dhe të ndihmojnë në përhapjen e infeksionit përmes mushkërive, vuri në dukje ekipi në një njoftim të lajmeve Northëestern.

Në një provë klinike në fillim të këtij viti, hetuesit planifikojnë të testojnë një ilaç eksperimental që synon këto qeliza imune në pacientët me pneumoni COVID-19. Ilaci  zvogëlon përgjigjen inflamatore të këtyre qelizave imune.

“Qëllimi ynë është ta bëjmë COVID-19 të butë në vend të të rëndë, duke e bërë atë të krahasueshëm me një ftohje të keqe”, tha bashkë-autori i studimit Dr. Scott Budinger në njoftimin për shtyp. Ai është shefi i mjekësisë pulmonare dhe të kujdesit kritik në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Northëestern Feinberg.

Bashkë-autori i studimit, Dr. Richard Ëunderink, profesor i mjekësisë pulmonare dhe të kujdesit kritik në Feinberg dhe drejtor mjekësor i ICU të Mjekësisë Northëestern, shtoi se “kjo përpjekje përfaqëson me të vërtetë një” dritë hëne “në kërkimin për  COVID-19”.