MENU
klinika

Nga Russian Today/ Pjesë e politikës së shtetit të dollarizimit

Rusia vazhdon të heqë thesaret e SHBA

20.01.2021 - 13:41

Banka qendrore ruse ka vazhduar të heqë qafe bonot e thesarit amerikan, me pjesën e investimeve në borxhin amerikan duke u zvogëluar 19.2 përqind në nëntor, sipas Departamentit të Thesarit të SHBA.

Statistikat, të botuara zakonisht me një vonesë tre-mujore, tregojnë se pjesa e zotërimeve ruse arriti në një total prej $ 4.968 miliardë. Investimet në letrat me vlerë të Thesarit afatshkurtra arritën në 3.4 miliardë dollarë, ndërsa mbajtja e detyrimeve afatgjata arriti në 1.568 miliardë dollarë.

Rusia dikur ishte një nga mbajtësit kryesorë të Thesareve të SHBA. Sidoqoftë, banka qendrore e vendit ka ulur vazhdimisht këtë investim që nga maji i vitit 2017, në përputhje me politikën e de-dolrizimit të mbështetur nga shteti dhe në përgjigje të sanksioneve të vendosura nga Shtëpia e Bardhë.

Rregullatori gjithashtu u kthye në diversifikimin e rezervave kombëtare, duke rritur blerjet e shufrave ari ose argjendi në vitet e fundit në nivele rekord, dhe duke fituar titullin e një prej blerësve kryesorë në botë të arit.

Japonia mbetet mbajtësi më i madh i bonove të thesarit të SHBA, megjithëse investimet e vendit në nëntor ranë me 9 miliard dollarë në 1.26 trilionë dollarë. Kina, e renditur si mbajtësi i dytë më i madh i borxhit shtetëror të SHBA, rriti pjesën e saj pak në 1.063 trilionë dollarë. Mbretëria e Bashkuar është mbajtësi i tretë më i madh me 420.3 miliardë dollarë.

Në përgjithësi, mbajtësit e huaj të borxhit sovran të SHBA ulën zotërimet e tyre me 15 miliardë dollarë në nëntor në 7.53 trilionë dollarë.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Një javë për tu mbajtur mend

BBC/ Tregjet ngrejnë flamurin e kuq

CNN/ A mjaftojnë 7 trilion dollarë?

Fatura që do paguajë bota për të shpëtuar ekonominë

The Economist: Do të rriten, por si, kur dhe sa?

Çfarë do të ndodhë me çmimet e mallrave?


Periudha tranzitore e Fiskalizimit

Kur fillon lëshimi i faturave elektronike?

Nga Russian Today/ Kërkesa është ende e brishtë

Çfarë vendimi do të marr OPEC të enjten?

Pse ndaloi marrëveshjen e naftës me Kinën?

Çfarë loje po luan Iraku?

Nga AlJazeera/ E nominuara për përfaqësues të tregtisë në SHBA: Nuk do të hezitoj të...

Katherine Tai do të luftojë tregtinë ‘e padrejtë’ kineze

Nga Bloomberg/ "Ndërsa ai mendohet njerëzit kanë humbur punët..."

Zelli i Sunak për të riparuar financat noton kundër botës