MENU
klinika

Efektet anësore

Shtesat e hekurit, pse janë kaq të dëmshme?

26.01.2021 - 11:47

Hekuri është një mineral thelbësor.

Sidoqoftë, si shumë lëndë ushqyese të tjera, është i dëmshëm në sasi të larta.

Në fakt, hekuri është aq toksik sa që thithja e tij nga aparati tretës kontrollohet fort.

Për pjesën më të madhe, kjo minimizon efektet e dëmshme të hekurit të tepërt.

Kjo ndodh kur këto mekanizma sigurie dështojnë dhe lindin çështje shëndetësore problematike.

Ky artikull diskuton efektet potencialisht të dëmshme të konsumimit të tepërt të hekurit.

Çfarë është hekuri?

Hekuri është një mineral thelbësor dietik, i përdorur kryesisht nga qelizat e kuqe të gjakut.

Është një pjesë thelbësore e hemoglobinës, një proteinë që gjendet në qelizat e kuqe të gjakut. Hemoglobina është përgjegjëse për shpërndarjen e oksigjenit në të gjitha qelizat e trupit.

Ekzistojnë dy lloje të hekurit dietik:

Hekuri heme: Ky lloj hekuri gjendet vetëm në ushqimet e kafshëve, kryesisht në mishin e kuq. Thithet më lehtë se hekuri jo-hem.

Hekuri jo-heme: Shumica e hekurit dietik është në formë jo-hem. Gjendet si në kafshë ashtu edhe në bimë. Thithja e tij mund të rritet me acide organike, të tilla si vitamina C, por zvogëlohet nga përbërjet bimore si fitati.

Njerëzit të cilët marrin pak ose aspak hekur heme në dietën e tyre janë në një rrezik në rritje të mungesës së hekurit .

Shumë njerëz kanë mungesë hekuri, veçanërisht gratë. Në fakt, mungesa e hekurit është mungesa më e zakonshme e mineraleve në trup.

Ekzistojnë dy arsye pse nivelet e hekurit rregullohen fort brenda trupit:

Hekuri është një lëndë ushqyese thelbësore që luan një rol në shumë funksione themelore të trupit, prandaj duhet të marrim një sasi të vogël.

Nivelet e larta të hekurit janë potencialisht toksike, kështu që ne duhet të shmangim marrjen e shumë sasie.

Trupi rregullon nivelet e hekurit duke rregulluar shkallën e thithjes së hekurit nga aparati tretës.

Hepcidina, hormoni rregullues i hekurit në trup, është përgjegjës për mbajtjen e depozitave të hekurit në ekuilibër. Funksioni i tij kryesor është të shtypë thithjen e hekurit.

Në thelb, funksionon kështu:

Depo të larta hekuri -> Nivelet e rritjes së hepcidinës -> Thithja e hekurit zvogëlohet.

Depo të ulëta hekuri -> Nivelet e hepcidinës ulen -> Thithja e hekurit rritet.

Shumicën e kohës, ky sistem funksionon mjaft mirë. Sidoqoftë, disa çrregullime që shtypin prodhimin e hepcidinës mund të çojnë në mbingarkesë hekuri.

Nga ana tjetër, kushtet që stimulojnë formimin e hepcidinës mund të shkaktojnë mungesë hekuri.

Efektet anësore të mundshme

Nëse hekuri vjen nga ushqime ose shtesa, ai mund të ndërveprojë me ilaçe të caktuara.

Për shembull, mund të zvogëlojë thithjen e barnave të përdorura për të trajtuar sëmundjen e Parkinsonit dhe të ulë efikasitetin e levotiroksinës – një ilaç i zakonshëm që përdoret për të trajtuar hipotiroidizmin  dhe kancerin e tiroides.

Nga ana tjetër, disa ilaçe, të tilla si frenuesit e pompës protonike, të cilat përdoren për të trajtuar zbaticën e acidit ose ulçerat e stomakut, mund të zvogëlojnë thithjen e hekurit, pasi ulin sekretimin e acidit gastrik, i cili luan një rol kryesor në marrjen e hekurit.

Për më tepër, suplementet e hekurit që sigurojnë 9 mg për kile (20 mg për kg) të peshës trupore mund të shkaktojnë të përziera, kapsllëk, dhimbje barku dhe të vjella.

Prandaj, rekomandohet të merrni suplementin me një vakt.

Në fund, vini re se është gjithmonë më mirë të konsultoheni me mjekun  para se të merrni një suplement hekuri.

Bilanci i hekurit ndikohet gjithashtu nga sasia e hekurit në dietën tonë. Me kalimin e kohës, dietat me pak hekur mund të shkaktojnë një mungesë. Po kështu, një mbidozë e suplementeve të hekurit mund të shkaktojë helmim të rëndë të hekurit.