MENU
klinika

Nga The Washington Post

Si Kina e sulmoi Bidenin, që ditën e parë…

22.01.2021 - 08:46

Katër minuta pas mesditës të Mërkurën, ndërsa Presidenti Biden ishte ende duke mbajtur fjalimin e tij përurues, qeveria kineze njoftoi sanksione kundër 28 ish-zyrtarëve të SHBA-së dhe familjeve të tyre.

Pekini nuk po godiste thjesht ekipin Trump që po largohej; udhëheqja kineze po përpiqet të ngacmonte dhe të kërcënonte administratën e ardhshme.

Por nuk do të funksionojë.
Pekini po përpiqet të paralajmërojë zyrtarët e administratës Biden që vijnë mund të pësojnë kosto personale nëse guxojnë të rrëmbehen nga ndjeshmëritë delikate dhe paranojake për Partinë Komuniste Kineze.

Kina sanksionoi ish sekretarin e shtetit Mike Pompeo, dy nga ish-këshilltarët e sigurimit kombëtar të ish presidentit Donald Trump, zëvendës këshilltarin e sigurisë kombëtare Matthew Pottinger, ish-ambasadorin e KB-së Kelly Craft dhe disa zyrtarë të tjerë.

Pekini e justifikoi masën duke pretenduar se “kanë planifikuar, promovuar dhe ekzekutuar një seri lëvizjesh të çmendura që kanë ndërhyrë në punët e brendshme të Kinës”.

Në fakt, sanksionet janë të pakuptimta.

Qëllimi i vërtetë i sanksioneve është të synojnë zyrtarët e ardhshëm – një përpjekje e guximshme për t’i frikësuar ata kundër vazhdimit të ndonjë prej politikave të Trump.

Mëkati i fundit i Pompeo ishte të deklarojë të martën se qeveria kineze po kryen gjenocid dhe krime kundër njerëzimit kundër Ujgurëve dhe pakicave të tjera etnike në provincën Xinjiang.

Por nëse udhëheqësit e Kinës do t’i kushtonin vëmendje më të mirë homologëve të tyre të rinj të administratës Biden, ata do të pranonin se kjo strategji është e dënuar të dështojë.

Të martën, sekretari i ardhshëm i Shtetit Antony Blinken dëshmoi në Senat se ai ishte dakord me përcaktimin e gjenocidit të Pompeo. Ai nuk ishte i pavarur. Fushata e Bajdenit e mori atë vendim pas një debati të plotë të brendshëm në gusht, thanë burimet.

Kjo ishte llogaritja e parë e gabuar e madhe e CCP-së.

Gabimi i dytë i Pekinit ishte të menduarit se ekipi i Biden nuk pajtohet me qëndrimin themelor të administratës Trump ndaj Kinës.

Administrata e Biden po rimendon, nuk po e rirkrijon, qasjen e Kinës të administratës Trump.
Zyrtarët kryesorë të Azisë në hyrje janë përqendruar në konkurrencën, jo në kthimin e angazhimit

Sanksionet e reja të Kinës ndaj amerikanëve janë në të vërtetë të dobishme, pasi ato identifikojnë se cilat nga politikat e Trump kanë qenë efektive.

Për të qenë të sinqertë, qasja e administratës Trump ndaj Kinës ishte tepër e politizuar dhe pa nevojë antagoniste.

Por politikat e saj aktuale ishin përgjigje ndaj veprimeve të Kinës, jo agresione në vetvete.

Tani që Pekini ka treguar kartat e tij, shpresojmë që ekipi i Biden të mos dështojë në ndryshimin e marrëdhënieve.

Konkurrenca do të jetë fokusi i marrëdhënies SHBA-Kinë për katër vitet e ardhshme.

Frika më e madhe e Pekinit është se ekipi i Biden do të jetë më i mirë se Trump.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Washington Post/ Konica.al