MENU
klinika

Me këto dy lëndë ushqyese...

Si mund të shmangni Parkinsonin?

08.01.2021 - 17:19

A munden këto 2 lëndë ushqyese të ulin rrezikun për Parkinson?

Njerëzit që konsumojnë nivele të larta të vitaminës C dhe E dietike mund të ulin rrezikun për sëmundjen Parkinson me gati një të tretën, sugjeron një studim i ri.

Ushqimet me shumë vitaminë C përfshijnë portokall, luleshtrydhe, brokoli dhe lakër Brukseli. Ushqimet me shumë vitaminë E përfshijnë spinaq, zarzavate , kunguj ,arra , bajamet dhe kikirikët.

Si mund të shmangin Parkinson dy lëndët ushqyese? Sipas studiuesve evropianë të përfshirë në studimin e ri, vitaminat C dhe E janë gjithashtu antioksidantë që mund të shmangin dëmtimin e qelizave ,shkaqet e Parkinsonit. Në mënyrë të veçantë, antioksidantët mund të ndihmojnë në kundërshtimin e molekulave “të paqëndrueshme” dhe stresit oksidativ që mund të çojë në humbjen e një lënde kimike të trurit të quajtur dopamine, e cila është një shenjë dalluese e gjendjes.

“Efekti mbrojtës i vitaminave në rrezikun e sëmundjes Parkinson mund të jetë i kufizuar në vitamina specifike, të tilla si vitaminat E dhe C. Prandaj, ngrënia e ushqimeve që janë të pasura me vitamina E dhe C mund të ndihmojë në parandalimin e zhvillimit të sëmundjes së Parkinsonit”, tha studiuesja Essi Hantikainen, nga Universiteti i Milano-Bicocca në Itali.

“Gjithashtu, përqendrime të larta të vitaminës C gjenden në sistemin nervor qendror, ku ajo ka veti neuroprotektive,” shpjegoi ajo.

Hantikainen vuri në dukje se ky studim nuk mund të provojë se vitaminat E dhe C parandalojnë Parkinson, vetëm se nivelet e larta të këtyre vitaminave shoqërohen me një rrezik më të ulët të zhvillimit të sëmundjes.

“Nevojiten hulumtime të mëtejshme për të konfirmuar këto gjetje,” tha ajo. “Dhe nuk është ende e qartë se cilat janë sasitë më të dobishme të vitaminave E dhe C për të zvogëluar rrezikun e sëmundjes së Parkinsonit.”

Sëmundja Parkinson është një çrregullim i lëvizjes. Zvogëlon gradualisht dopaminën, një kimikat në tru, duke ndikuar në të folur, ecje dhe ekuilibër. Shkaqet nuk dihen dhe nuk ka trajtime efektive dhe as nuk ka shërim.

Për studimin, botuar në internet më 6 janar në revistën Neurology, Hantikainen dhe kolegët e saj ndoqën gati 44,000 të rritur në Suedi për një mesatare prej 18 vjetësh. Askush nuk kishte Parkinson në fillim.

Pjesëmarrësit plotësuan një pyetësor në fillim në lidhje me historinë e tyre mjekësore, dietën dhe ushtrimet fizike, përfshirë gjatësinë, peshën dhe aktivitetin fizik.

Ata pastaj u ndanë në tre grupe: ata me marrjen më të lartë të vitaminave E dhe C, ata me konsum të moderuar dhe ata me marrjen më të ulët.

Gjatë gjithë studimit, 465 njerëz zhvilluan sëmundjen e Parkinsonit.

Pasi morën parasysh faktorët si mosha, seksi, indeksi i masës trupore dhe aktiviteti fizik, njerëzit që morën më shumë vitamina E dhe C kishin një rrezik 32% më të ulët të sëmundjes Parkinson sesa ata që morën më pak.

Po në marrjen e dy vitaminave nga suplementet?

“Ne nuk ishim në gjendje të hetonim efektin e shtojcave në rrezikun e sëmundjes së Parkinsonit”, tha Hantikainen, por mund të ketë arsye të mira shëndetësore për të provuar burimin e lëndëve ushqyese nga ushqimi, jo nga pilulat. “Marrja e lartë e disa vitaminave nga suplementet, të tilla si vitamina E, ka qenë e lidhur me një rrezik më të lartë të sëmundjeve të caktuara, të tilla si sëmundjet kardiovaskulare,” tha ajo.

Dr. Alessandro Di Rocco, drejtor i Programit të Çrregullimeve të Lëvizjes së Shëndetit Northëell në Qafën e Madhe, N.Y., shqyrtoi studimin dhe tha se antioksidantët mund të jenë një nga faktorët mjedisorë që mbrojnë kundër Parkinsonit.

“Ne jemi duke menduar për Parkinson si shumë sëmundje të tjera neurodegjenerative, si një bashkëveprim midis faktorëve gjenetikë, disa prej të cilëve ne i dimë, shumica prej të cilave nuk i dimë, dhe shkaktarëve të mjedisit”, tha ai.

Di Rocco tha se shumë nga pacientët e tij marrin antioksidantë shtesë: “Shumë pacientë të mi marrin vitaminë E dhe vitaminë C, dhe ata më pyetën nëse duhej t’i merrnin, dhe gjithçka që mund të them është se nuk kam asnjë arsye për të thënë jo, nuk ka dëm dhe ndoshta ka një përfitim “.

Njerëzit në rrezik për Parkinson, të tillë si ata me një histori të fortë familjare të sëmundjes, gjithashtu mund të përfitojnë nga antioksidantët.

James Beck, zyrtari kryesor shkencor i Fondacionit Parkinson, tha se mënyra më e mirë për të mbrojtur veten nga Parkinson është të kesh një mënyrë jetese të shëndetshme. Kjo përfshin ngrënien e një diete të stilit mesdhetar të pasur me fruta, perime dhe drithëra, dhe ushtrime të bollshme.

Megjithëse gjenetika luan një rol në Parkinson, vetëm 10% e rasteve janë për shkak të mutacioneve të njohura të gjeneve, tha Beck.

Ai gjithashtu vuri në dukje se studimet e antioksidantëve dhe rreziku për Parkinson kanë pasur rezultate të përziera.