MENU
klinika

Studimi

Sistemi imunitar mund të ‘kujtojë’ infeksionet nga koronavirusët e mëparshëm

24.01.2021 - 13:34

Infeksionet e mëparshme të koronavirusit mund të “kujtojnë” sistemin imunitar për të luftuar koronavirusin e ri që shkakton COVID-19, sugjeron një studim i ri.

Ekzistojnë lloje të shumta të koronavirusëve, duke përfshirë shumë të parrezikshëm që shkaktojnë infeksione të lehta të frymëmarrjes së sipërme të ngjashme me ftohjen e zakonshme.

Përveç SARS-CoV-2 – virusi që shkakton COVID-19 – koronavirusët e tjerë vdekjeprurës përfshijnë MERS-CoV, i cili shkaktoi një shpërthim të 2012 në Arabinë Saudite të sindromës respiratore të Lindjes së Mesme dhe SARS-CoV-1, koronavirusi i parë pandemik që shkaktoi shpërthimin e sindromës së rëndë të frymëmarrjes akute (SARS) të vitit 2003.

Autorët e studimit të ri hetuan se si koronavirusët ndikojnë në sistemin imunitar të njeriut dhe gjithashtu hodhën një vështrim më të afërt të funksionimit të përgjigjes së antitrupave.

“Rezultatet tona sugjerojnë që virusi COVID-19 mund të zgjojë një përgjigje të antitrupave që ekzistonte tek njerëzit para pandemisë  aktuale, që do të thotë që ne tashmë mund të kemi një shkallë të imunitetit para-ekzistues ndaj këtij virusi,” tha autori i vjetër i studimit John Altin. Ai është një profesor asistent në degën e sëmundjeve infektive në Institutin e Kërkimeve të Gjenomikës Përkthyese, në Flagstaff, Ariz.

Gjetjet mund të ndihmojnë shkencëtarët të zhvillojnë teknika dhe trajtime të reja diagnostikuese, të vlerësojnë efektivitetin e plazmës rikuperuese dhe të hartojnë vaksina të reja ose terapi me antitrupa monoklonalë që mund të mbrojnë kundër mutacioneve që mund të ndodhin në virusin COVID-19, sipas studiuesve.

“Gjetjet tona nxjerrin në pah faqet në të cilat përgjigja SARS-CoV-2 duket se formohet nga ekspozimet e mëparshme të koronavirusit dhe të cilat kanë potencial për të rritur antitrupa gjerësisht neutralizues,” tha Altin në një njoftim për shtyp të institutit. Ai shpjegoi se këta antitrupa neutralizues atëherë mund të “lidhen” me elementët e koronavirusit të ri, duke sugjeruar që përgjigjja e sistemit imunitar ndaj SARS-CoV-2 mund të marrë ndonjë ndihmë nga ekspozimi paraprak në shtame të tjera të koronavirusit.

Studimi mund të ndihmojë në shpjegimin pse koronavirusi i ri shkakton simptoma të lehta ose aspak në disa njerëz, por infeksione të rënda që kërkojnë shtrim në spital, dhe shpesh rezultojnë me vdekje, në të tjerët.

Sipas autorit të studimit Jason Ladner, një profesor asistent në Institutin Patogjen dhe Mikrobiomë të Universitetit të Arizonës Veriore, zbulimet e reja “ngrenë mundësinë që natyra e përgjigjes së antitrupave të një individi ndaj infeksionit paraprak endemik të koronavirusit mund të ndikojë në rrjedhën e sëmundjes COVID-19”.

Studimi u botua më 19 janar në revistën Cell Reports Medicine.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN