MENU
klinika

Nga The Washington Post

Uniteti i premtuar, tre hapat që duhet të ndërmarrë presidenti i ri!

22.01.2021 - 13:23

Në fjalën e tij në ceremoninë e inaugurimi, Presidenti Biden shtriu një degë ulliri për mbështetësit e ish-presidentit Donald Trump: “Le të fillojmë përsëri, të gjithë ne. Le të fillojmë të dëgjojmë njëri-tjetrin përsëri. Dëgjoni njëri-tjetrin, shikoni njëri-tjetrin, tregoni respekt për njëri-tjetrin. Politika nuk ka pse të jetë një zjarr i furishëm, duke shkatërruar gjithçka në rrugën e saj. ”

Por, ai tha, kishte ardhur koha për të “dhënë fund kësaj lufte jo civile që ndizet e kuqe kundër blusë, rurale kundër urbane, konservatore kundrejt liberale”, dhe ai premtoi se “gjithë shpirti im është në këtë: Bashkimi i Amerikës së bashku, bashkimi i popullit tonë, duke bashkuar kombin tonë ”.

Për një komb të plagosur nga inati, përçarja dhe kryengritja, këto fjalë ishin shpresëdhënëse.

Por, siç vuri në dukje edhe Biden në fjalimin e tij, përmbushja e këtyre premtimeve “kërkon shumë më tepër sesa fjalët”.

Ajo që ai bën në ditët e tij të para në detyrë do të përcaktojë nëse fjalët e tij do të kenë kuptim të vërtetë.

Nëse Biden me të vërtetë dëshiron të rivendosë unitetin, ka tre hapa specifikë që ai mund të ndërmarrë.

Së pari, ai duhet të gjejë një iniciativë për të punuar me republikanët në fillim të presidencës së tij.

Kur Presidenti Bill Clinton mori detyrën, një nga gjërat e para që bëri ishte të nxistemiratimin e Marrëveshjes së Tregtisë së Lirë të Amerikës së Veriut, negociuar nga paraardhësi i tij Republikan dhe kundërshtuar nga shumë në partinë e tij.

Së dyti, uniteti kërkon kompromis.

Biden është presidenti i parë që nga Lyndon B. Johnson i cili është me të vërtetë një njeri i Senatit, kështu që ai e kupton që ju nuk mund të rivendosni unitetin ndërsa shkelni të drejtat e pakicës në të njëjtën kohë.

Nëse ai dëshiron të rivendosë unitetin, ai dhe shokët demokratë do të duhet të moderojnë kërkesat e tyre, të bien dakord për disa përparësi republikane dhe ndonjëherë të pranojnë “jo” për një përgjigje.

Dhe në fund, Biden nuk mund të rivendosë unitetin nëse Senati Demokratik kalon gjashtë deri në tetë javët e ardhshme duke kryesuar gjykimin e fajësimit të paraardhësit të tij.

Po të ishte akoma në detyrë, largimi i tij mund të justifikohet. Por Trump është larguar nga Shtëpia e Bardhë.

A dëshiron Biden vërtet Uashingtoni të përqendrohet në dështimet e paraardhësit të tij, në vend të përparësive të tij, gjatë javëve të para kritike të presidencës së tij?

Në fjalimin e tij, Biden tha, “Ky është momenti ynë historik i krizës dhe sfidës. Dhe uniteti është rruga ”.

Duke ndërmarrë këto tre hapa, ai mund t’i japë premtimit kuptim.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Washington Post/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ish-presidenti nuk do jetë i pranishëm në ceremoni

Biden betohet sot ndërsa Trump lë Shtëpinë e Bardhë

Biden u betua si Presidenti i 46-të i SHBA-së

Demokracia triumfoi!