MENU
klinika

Ja çfarë thonë mjekët

Vitaminat për fëmijë: A janë të nevojshme?

26.01.2021 - 11:54

Ndërsa fëmijët rriten, është e rëndësishme që ata të marrin mjaft vitamina dhe minerale për të siguruar shëndetin optimal.

Shumica e fëmijëve marrin sasi të mjaftueshme të ushqyesve nga një dietë e ekuilibruar, por në rrethana të caktuara, fëmijëve mund t’ju duhet të plotësojnë me vitamina ose minerale.

Nevojat ushqyese për fëmijët varen nga mosha, seksi, madhësia, rritja dhe niveli i aktivitetit.

Sipas ekspertëve shëndetësorë, fëmijët e vegjël nga mosha 2 deri në 8 vjeç kërkojnë 1,000-1,400 kalori çdo ditë. Ata mosha 9–13 kanë nevojë për 1,400–2,600 kalori çdo ditë – në varësi të faktorëve të caktuar, siç është niveli i aktivitetit

Fëmijët kërkojnë një sasi të çdo vitamine dhe minerale për rritjen dhe shëndetin e duhur, por sasitë e sakta ndryshojnë nga mosha. Fëmijët dhe adoleshentët  kanë nevojë për sasi të ndryshme ushqyesish sesa fëmijët më të vegjël për të mbështetur shëndetin optimal.

A kanë fëmijët nevoja ushqyese të ndryshme nga të rriturit?

Fëmijët kanë nevojë për të njëjtat lëndë ushqyese si të rriturit – por zakonisht kërkojnë sasi më të vogla.

Ndërsa fëmijët rriten, është jetësore që ata të marrin sasi të mjaftueshme të lëndëve ushqyese që ndihmojnë në ndërtimin e kockave të forta, të tilla si kalciumi dhe vitamina D.

Për më tepër, hekuri, zinku, jodi, kolina dhe vitaminat A, B6 (folat), B12 dhe D janë thelbësore për zhvillimin e trurit në jetën e hershme .

Kështu, edhe pse fëmijët mund të kenë nevojë për sasi më të vogla të vitaminave dhe mineraleve në krahasim me të rriturit, ata ende kanë nevojë të marrin mjaftueshëm nga këto lëndë ushqyese për rritjen dhe zhvillimin e duhur.

A kanë nevojë fëmijët për suplemente vitaminash?

Në përgjithësi, fëmijët që hanë një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar nuk kanë nevojë për suplemente vitaminash.

Sidoqoftë, foshnjat kanë nevoja të ndryshme ushqyese sesa fëmijët dhe mund të kërkojnë shtesa të caktuara, të tilla si vitamina D për foshnjat me gji .

Zakonisht  nuk rekomandohen suplemente  dietike për fëmijë të shëndetshëm më të mëdhenjë se 1 vjec që hanë një dietë të ekuilibruar.

Mjekët dhe nutricionistët  sugjerojnë që fëmijët të hanë një shumëllojshmëri të frutave, perimeve, drithërave, qumështit dhe proteinave për të marrë ushqimin e duhur .

Këto ushqime përmbajnë të gjithë lëndët ushqyese të nevojshme për rritjen dhe zhvillimin e duhur te fëmijët .

Në përgjithësi, fëmijët që hanë një dietë të ekuilibruar që përfshin të gjitha grupet e ushqimit zakonisht nuk kanë nevojë për shtesa vitaminash ose mineralesh.