MENU
klinika

Nga Bloomberg/ "Ne shpresojmë që SHBA..."

Biden kërkon të zhvendosë zinxhirët e furnizimit, por Kina…

25.02.2021 - 12:19

Kina hodhi poshtë përpjekjet për të zhvendosur zinxhirët e furnizimit të SHBA drejt burimeve alternative si joreale, duke reaguar disa orë pasi Presidenti Joe Biden nënshkroi një urdhër për të rishikuar se si Amerika blen mallra strategjike.

Zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme kineze Zhao Lijian bëri vërejtjet të Enjten në përgjigje të një pyetje në lidhje me rendin, i cili do të mbulojë çipa së bashku me bateri me kapacitet të madh, farmaceutikë dhe minerale kritike dhe materiale strategjike si toka të rralla. Zhao tha se masa të tilla “nuk do të ndihmojnë në zgjidhjen e problemeve të brendshme” dhe dëmtojnë vetëm tregtinë globale.

“Kina beson se përpjekjet artificiale për të zhvendosur këto zinxhirë dhe për t’u shkëputur nuk janë reale,” tha Zhao në një konferencë të rregullt për lajmet në Pekin. “Ne shpresojmë që SHBA të respektojë me zell ligjet e tregut dhe rregullat e tregtisë së lirë dhe të mbështesë sigurinë dhe besueshmërinë dhe stabilitetin e zinxhirëve globalë të furnizimit.”

Biden pranoi të Mërkurën se problemi nuk do të zgjidhej menjëherë. Çështja ka marrë urgjencë me një mungesë globale të çipave që kërcënon të dëmtojë rritjen e SHBA ashtu si Biden kërkon të rindërtojë një ekonomi të dëmtuar nga koronavirusi. Disa prodhues automjetesh po shkurtojnë orët e punëtorëve për shkak të mungesës dhe sindikatat po ngrenë alarmin për mundësinë e largimeve nga puna.

Ndërsa SHBA merr shumicën e furnizimeve të saj gjysmëpërçuese nga aleatë si Tajvani dhe Koreja e Jugut, urdhri ekzekutiv i Biden kërkon të përfundojë mbështetjen e vendit te Kina dhe kundërshtarët e tjerë. Urdhri nuk thërret drejtpërdrejt Kinën ose ndonjë vend. Akoma, zyrtarët e Shtëpisë së Bardhë thanë se një mbështetje e tepruar tek Pekini dhe kundërshtarët e tjerë ishte një rrezik kryesor që duhet adresuar.

Rishikimi i Biden mund të çojë në stimuj financiarë, tarifa ose ndryshime në politikat e prokurimit, midis opsioneve të tjera, tha një nga zyrtarët, i cili foli në kushte anonimiteti. Administrata ka në plan të konsiderojë mënyra për të inkurajuar prodhimin e artikujve kryesorë në SHBA ose të punojë me aleatët për të prodhuar artikujt, shtoi zyrtari.

Urdhri i Biden drejton rishikimet specifike të industrisë të përqendruara në mbrojtjen, shëndetin publik dhe gatishmërinë biologjike, teknologjinë e informacionit-komunikimit, transportin, prodhimin e energjisë dhe ushqimit. Këto vlerësime, që do të përfundojnë brenda një viti, do të modelohen pas shqyrtimeve që Departamenti i Mbrojtjes përdor për të vlerësuar rregullisht bazën industriale të mbrojtjes të SHBA.

Ekipi i Biden do të mësojë nga kriza aktuale e çipave dhe mungesa e pajisjeve mbrojtëse personale që pllakosën SHBA vitin e kaluar, tha një nga zyrtarët. Urdhri i së Mërkurës është krijuar për të ndihmuar SHBA të adresojnë krizat e ardhshme përpara se ato të ndodhin, tha zyrtari.

Urdhri bën thirrje për rishikimin e zinxhirëve të furnizimit çdo katër vjet dhe drejton administratën të konsultohet me grupe të jashtme, duke përfshirë bizneset, akademinë, sindikatat dhe qeveritë shtetërore dhe lokale, sipas Shtëpisë së Bardhë.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Bloomberg

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN