MENU
klinika

Shkaqet dhe trajtimi

Çfarë është sëmundja tiroide e syve?

22.02.2021 - 12:08

Sëmundja tiroide e syve është një çrregullim i sistemit imunitar.

Sistemi imunitar nuk funksionon si duhet tek njerëzit me këtë gjendje. Kjo çon në inflamacion që shkakton muskujt dhe indet rreth syve tuaj të fryhen.

Sëmundja tiroide e syve mund të shkaktojë shumë simptoma. Disa janë të butë ndërsa të tjerët janë më seriozë. Shpesh, sytë ndjehen të thatë dhe “të zymtë”. Mund të keni ënjtje që i shtyn sytë përpara ose ndikon në mënyrën se si shihni. Është e rrallë, por mund edhe të humbni shikimin.

Ka trajtime që mund të lehtësojnë simptomat dhe të mbrojnë vizionin. Ju gjithashtu mund të keni nevojë për mbështetje të shëndetit mendor dhe mbështetje sociale.

Ju mund të keni dëgjuar për sëmundje tiroide të syve që quhet oftalmopati  Graves ose sëmundja e syve Graves, por  këto terma nuk përdoren më.

Shkaqet

Sistemi ju imunitar mbron nga mikrobet dhe gjërat e tjera që mund t’ju bëjnë të sëmureni. Me sëmundjen e syve të tiroides, trupi ngatërron indet brenda dhe rreth syve me një pushtues të huaj. Sistemi imunitar dërgon qelizat e quajtura antitrupa që sulmojnë yndyrën, muskujt dhe indet e tjera brenda dhe rreth syrit.

Ekspertët nuk mund të thonë me siguri se çfarë e shkakton këtë përgjigje imune në disa njerëz. Studiuesit ende po studiojnë të gjitha shkaqet.

Kush mund të preket nga kjo gjendje?

Gjendja ndodh më shpesh tek njerëzit me shumë hormon tiroide, ose hipertiroidizëm. Më rrallë, mund të ndodhë nëse keni një tiroide jo aktive. Rrallë, mund ta merrni nëse keni nivele normale të tiroides.

Si është e lidhur me sëmundjen Graves?

Sëmundja Graves është një çrregullim i sistemit imunitar që bën që trupi të sulmojë gjëndrën tiroide. Sulmi e bën trupin të krijojë  një hormon shtesë të tiroides.

Sëmundja Graves nuk shkakton sëmundje tiroide të syve. Por të dy kushtet shfaqen afërsisht në të njëjtën kohë. Çrregullimet mund të lindin së bashku, sepse indet rreth syve mund të kenë proteina që janë të ngjashme me llojin në gjëndrën tiroide.

Nëse keni sëmundjen Graves, disa faktorë të tjerë të rrezikut mund të rrisin shanset t për të marrë sëmundje tiroide të syve, të tilla si:

 • Pirja e duhanit.
 • Jeni  femër.
 • Keni  disa faktorë gjenetikë.
 • Merrni trajtim radiojodi.

Si ndikon në sy?

Gjendja mund të bëjë që sytë të fryhen. Kjo sepse ndikon më së shumti në orbitë, në zonën e kafkës ku ulen bebet e syve. Qelizat imune mund të shkaktojnë inflamacion që bëjnë që muskujt, dhjami dhe indet e tjera në këtë zonë të zgjerohen.

Nëse ka shumë ënjtje, mund të mos jeni në gjendje të mbyllni sytë.

Gjithashtu  mund të keni simptoma të tjera, të tilla si:

 • Skuqje në të bardhën e syve
 • Irritimi, sikur keni  papastërti në sy
 • Dhimbje dhe presion
 • Sytë e thatë ose të përlotur
 • Shikim i dyfishtë
 • Ndjeshmëria ndaj dritës

A mund ta parandaloni atë?

Zakonisht, nuk mund të bëni asgjë për të ndaluar që sëmundja tiroide e syve të ndodhë.

Por ka prova që trajtimi i rrezatimit me jod radioaktiv, një trajtim për tiroiden tepër aktive, mund ta përkeqësojë sëmundjen e syve. Nëse keni këtë sëmundje të syve dhe keni nevojë për këtë lloj terapie, mjeku gjithashtu mund t’ju japë një steroid të quajtur prednizon. Kjo mund të ndihmojë në mbajtjen nën kontroll të sëmundjes.

Sa zgjat?

Sëmundja vepron ndryshe tek të gjithë. Mund të keni inflamacion që zgjat nga 6 muaj deri në 2 vjet, mund të keni dhe efekte të qëndrueshme në sy edhe pasi ënjtja të bjerë.

A ka trajtime?

Simptomat mund të zhduken vetvetiu. Por mjeku mund t’ju japë ilaçe, si steroide, ose t’ju sugjerojë metoda në shtëpi për të ndihmuar në lehtësimin e ënjtjes dhe qetësimin e syve. Nëse ato nuk janë të mjaftueshme, mund të keni nevojë për operacion.

Trajtimi për sëmundjen tiroide të syve është i ndryshëm nga ai që merrni për sëmundjen Graves. Problemet e syve mund të shfaqen edhe pasi të trajtoni tiroiden.

Për rezultate më të mira, do të duhet të punoni me një ekip mjekësh, të tillë si:

 • Një mjek i kujdesit parësor
 • Një specialist i kujdesit për sytë (okulist ose optometrist)
 • Një mjek që trajton çrregullimet e sistemit të hormoneve (endokrinolog)
 • Profesionist  i shëndetit mendor

A shkakton verbëri?

Shumica e njerëzve kanë vetëm simptoma të lehta. Por rreth 3% -5% e atyre me sëmundje tiroide të syve kanë probleme serioze, të cilat mund të përfshijnë humbje të shikimit.