MENU
klinika

Nga Financial Times/ BQE është e shqetësuar për...

Çfarë po ndodh me tregun e obligacioneve në zonën e euros?

26.02.2021 - 09:44

Banka Qendrore Evropiane ka treguar se do të rrisë ritmin e blerjeve të saj emergjente të bonove për të kundërshtuar shitjen e fundit në tregjet e borxhit sovran të zonës euro nëse kostot e huazimit për qeveritë, kompanitë dhe familjet vazhdojnë të rriten.

Philip Lane, kryekonomist i BQE, tha të Enjten se banka qendrore ishte “duke monitoruar nga afër evolucionin e rendimenteve nominale të bonove më afatgjata” dhe blerjet e saj të aseteve “do të kryhen për të ruajtur kushtet e favorshme të financimit gjatë periudhës pandemike”.

BQE është zotuar të sigurojë që kushtet financiare të inkurajojnë investimet dhe shpenzimet, duke ndihmuar ekonominë e zonës euro të bëjë një rimëkëmbje të shpejtë dhe heqjen e inflacionit drejt objektivit të bankës qendrore prej vetëm nën 2 përqind.

Për ta arritur këtë, Lane sinjalizoi se do të mbështetej në programin e saj të blerjes emergjente pandemike, nën të cilën planifikon të shpenzojë deri në 1.85 tn euro për blerjen e bonove deri në mars 2022. Ka shumë më pak se 1tn € të kësaj shume për të shpenzuar.

“Ne do të blejmë në mënyrë fleksibile në përputhje me kushtet e tregut dhe me synimin për të parandaluar një shtrëngim të kushteve të financimit që nuk është në përputhje me luftimin e ndikimit në rënie të pandemisë në rrugën e parashikuar të inflacionit,” tha ai.

Bonot qeveritare të zonës euro ranë në nivelet e tyre më të ulëta për pothuajse në gjashtë muaj këtë javë, dhe ndërsa komentet e Lane shkaktuan një tubim të shkurtër të Enjten pasdite, çmimet pastaj vazhduan rrugën e tyre në rënie.

Yield-et e obligacioneve lëvizin anasjelltas ndaj çmimeve, kështu që shitja po rrit koston e huamarrjes për qeveritë, të cilat duhet të shesin shuma të mëdha borxhi shtesë këtë vit për të mbuluar koston e pandemisë së koronavirusit dhe pasojat e saj.

Yield-i i bonove 10-vjeçare të Gjermanisë është rritur në nivelin më të lartë që nga Marsi i vitit të kaluar, ndërsa ekuivalenti francez u kthye në një rendiment pozitiv për herë të parë që nga Qershori dhe rendimentet sovrane italiane arritën nivelin më të lartë që nga Nëntori.

Presidentja e BQE Christine Lagarde tha në një fjalim të Hënën se politikëbërësit po “vëzhgonin nga afër” ngritjet.

Isabel Schnabel, një tjetër anëtar i bordit ekzekutiv të BQE-së, tha në një intervistë me agjencinë letoneze të lajmeve Leta botuar të Enjten: “Një rritje shumë e menjëhershme e normave reale të interesit si rezultat i përmirësimit të perspektivave të rritjes globale mund të rrezikojë rimëkëmbjen ekonomike”.

Lane dha më shumë detaje sesi BQE përcakton kushtet e “favorshme” të financimit, duke thënë se kjo do të gjurmojë disponueshmërinë dhe koston e huazimit bankar dhe financimin e bazuar në treg, në veçanti, kurbën e indeksit brenda natës pa rrezik dhe sovranin e zonës euro të ponderuar nga PBB Kurba e yield-it të obligacioneve, të cilat janë rritur të dyja ditët e fundit.

Ai paralajmëroi për nevojën për të shmangur “një lak të pafavorshëm reciprokisht të përforcuar” në të cilin bankat interpretojnë kërkesën më të ulët të huamarrjes si një sinjal negativ për ekonominë dhe kompanitë interpretojnë një shtrëngim të kushteve të huazimit bankar si një shenjë shqetësuese për perspektivën.

Huamarrja bankare e zonës euro për sektorin privat u rrit me vetëm nën 12 miliardë euro në janar, poshtë 75 përqind nga rritja mesatare mujore e kredisë vitin e kaluar, sipas të dhënave të botuara të Enjten.

Pjesa më e madhe e ngadalësimit ishte për shkak të një rënie të shpejtë të huazimit neto për siguruesit dhe fondet e pensionit. Kredia për ndërmarrjet jofinanciare gjithashtu u tërhoq lehtësisht, ndërkohë që kredia për familjet ende u rrit, por me ritmin më të ngadaltë që nga Prilli i kaluar.

Krishna Guha, nënkryetare në Evercore ISI, tha se “hapi tjetër, sipas mendimit tonë të parashikuar nga Lane, është që BQE të ngrejë ritmin e blerjeve të saj [të bonove]” .

Javën e kaluar BQE shpenzoi një neto 17.3 miliardë euro në programin e saj të blerjes së bonove emergjente, pak më shumë se javën e kaluar, por ende shumë poshtë niveleve të Prillit të kaluar, gjatë shitjes së mëparshme në tregjet e bonove qeveritare.

Frederik Ducrozet, strateg në Pictet Wealth Management, tha se BQE kishte të ngjarë të priste derisa të ishte e qartë se shitja e tregut të bonove ishte një zhvendosje e qëndrueshme përpara se të rrisë blerjen e saj të urgjencës mbi 20 miliardë euro në javë. Por ai tha që “do të sjellë rrezikun e zhgënjimit [për investitorët], sepse ju duhet të ecni në këmbë, si dhe të flisni si bankë qendrore”.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Financial Times