MENU
klinika

Si t'i parandalojmë ato

Çfarë shkakton rrudha tek adoleshentët?

23.02.2021 - 12:50

Vitet e adoleshencës janë plot sfida dhe ndryshime. Përveç trajtimit të stresit në rritje në shkollë dhe presionit të bashkëmoshatarëve, adoleshentët duhet të përballen me ndryshimet fizike.

Nuk është e pazakontë që një adoleshent të shikojë në pasqyrë dhe të zbulojë linjat e holla dhe rrudhat në fytyrë.

Rrudhat adoleshente rrallë janë diçka për t’u shqetësuar dhe zakonisht mund të adresohen me ndryshime të përshtatshme të jetesës. Produktet pa recetë mund të ndihmojnë gjithashtu, dhe trajtime të hollësishme kozmetike rrallë nevojiten.

A janë rrudhat normale për adoleshentët?

Zakonisht është e pazakontë që adoleshentët të zhvillojnë rrudha të thella apo edhe vija të holla. Derma, shtresa e mesme e lëkurës, përmban fibra të quajtura elastinë dhe një proteinë të quajtur kolagjen. Elastina dhe kolagjeni i duhur janë përgjegjës për lëkurën e lëmuar, të zhdërvjellët dhe pa rrudha. Derma i humb këto substanca ndërsa plaken, dhe kjo është arsyeja pse ne krijojmë rrudha ndërsa plakemi. Megjithatë, ka elastinë dhe kolagjen të mjaftueshëm në lëkurë gjatë viteve të adoleshencës, dhe rrudhat janë të pazakonta gjatë kësaj faze.

Shfaqja e parakohshme e rrudhave tek adoleshentët mund të jetë për shkak të faktorëve të shumtë, siç janë ekspozimi ndaj rrezeve të diellit, ndotjes, stresit, lëkurës së thatë dhe madje edhe shprehjeve të fytyrës.

Shkaqet e rrudhave adoleshente

Situatat e mëposhtme dhe zgjedhjet e mënyrës së jetesës mund të çojnë në rrudha tek adoleshentët.

  1. Ekspozimi i zgjatur në rrezet e diellit

Ekspozimi i zgjatur ndaj rrezeve UV të diellit është zakonisht shkaku më i zakonshëm i rrudhave të parakohshme . Adoleshentët që lënë pas dore kremin mbrojtës nga dielli, ndërsa janë jashtë nën rrezet e diellit direkte mund të jenë në një rrezik në rritje të zhvillimit të rrudhave të parakohshme.

Rrezet e dëmshme UV të diellit krijojnë radikale të lira në lëkurë. Këto radikalë të lirë dëmtojnë fibrat elastike në lëkurë, duke çuar në rrudha. Përdorimi i rrezeve UV mund të çojë gjithashtu në efekte të ngjashme .

  1. Ngrënia e sheqerit të tepërt

Studimet tregojnë se konsumimi i sheqerit të tepërt mund të përshpejtojë procesin e plakjes së lëkurës. Në trupin tonë, sheqeri i nënshtrohet glikizimit, një reaksion kimik midis sheqerit të lirë dhe proteinave ose lipideve. Kjo ndikon në funksionin e proteinave, duke dobësuar elasticitetin e lëkurës dhe duke rezultuar në rrudha dhe shenja të tjera të plakjes së parakohshme të lëkurës

  1. Stresi i tepërt

Adoleshentët mund të përjetojnë stres për shkak të disa përvojave në lidhje me shkollën ose presionin e bashkëmoshatarëve. Stresi ekstrem ose i vazhdueshëm rrit nivelet e kortizolit, një hormon i lëshuar nga gjëndrat mbiveshkore kur trupi përjeton stres . Hormoni duket se rrit të gjitha shenjat e plakjes së parakohshme në trup, duke përfshirë zhvillimin e rrudhave të parakohshme të lëkurës.

  1. Mungesa e gjumit

Studimet kanë zbuluar se gjumi i papërshtatshëm mund të ndikojë në funksionin imunitar, i cili mund të ndikojë në prodhimin e kolagjenit . Mungesa e gjumit mund të ndikojë në aftësinë e trupit për të riparuar molekulat e dëmtuara të kolagjenit. Kolagjeni i pamjaftueshëm mund të ndikojë në integritetin e lëkurës, duke çuar në plakje të parakohshme.

Mungesa e gjumit gjithashtu mund të rrisë nivelet e kortizolit, duke çuar në rrudha të parakohshme tek adoleshentët .

  1. Pirja e duhanit ose ekspozimi ndaj tymit

Tymi i duhanit mund të prekë të gjitha pjesët e trupit, përfshirë lëkurën. Përbërjet e gjetura në tymin e duhanit mund të përshpejtojnë shenjat e plakjes së lëkurës, të tilla si rrudhat, duke penguar prodhimin e kolagjenit . Përbërjet e tymit të duhanit gjithashtu mund të degradojnë kolagjenin. Degradimi i kolagjenit ekzistues dhe prodhimi i dëmtuar i kolagjenit të ri në fund të fundit çon në rrudha të parakohshme.

Nikotina e gjetur në tymin e duhanit mund të ngushtojë enët e gjakut, duke parandaluar oksigjenin e duhur për të arritur të gjitha shtresat e lëkurës . Shtrëngimi i vazave të enëve të gjakut mund të dëmtojë elastinën, duke bërë që lëkura të lirohet dhe duke rritur rrezikun e shfaqjes së rrudhave. Pirja e një cigare përfshin shtrëngimin e buzëve që gjithashtu mund të shkaktojë rrudha rreth gojës.

  1. Shprehje përsëritëse të fytyrës

Lëvizjet dhe shprehjet e përsëritura të fytyrës, të tilla si hedhja e syve, ngritja e vetullave dhe tërheqja e buzëve, mund të shkaktojnë tkurrje të përsëritur të muskujve themelorë. Mund të shkaktojë rrudha të lëkurës, të cilat në planin afatgjatë mund të bëhen rrudha të përherëshme.

  1. Ekspozimi ndaj ndotjes

Grimcat e ndotësve në ajër mund të shkaktojnë stres oksidativ, i cili shkakton shenja të plakjes së lëkurës, siç janë rrudhat e parakohshme . Ndotësit e ajrit mund të dëmtojnë elastinën dhe kolagjenin, duke rritur rrezikun e rrudhave. Disa grimca mund të depërtojnë në lëkurë përmes gjëndrave të flokëve, duke rritur më tej dëmtimin e parakohshëm të lëkurës.

  1. Lëkurë e thatë

Mungesa e lagështisë së përshtatshme mund të shkaktojë zvogëlimin e qelizave të lëkurës, duke rritur pamjen e vijave dhe rrudhave . Lëkura e thatë gjithashtu mund të funksionojë si një pengesë e dobët ndaj faktorëve të tjerë, siç janë ndotësit, duke çuar në plakje të parakohshme .

  1. Marrja e ulët e ujit

Marrja e pamjaftueshme e ujit mund të shkaktojë që uji i pamjaftueshëm të arrijë qelizat e lëkurës. Kjo përfundimisht mund të bëjë që lëkura të bëhet e thatë dhe e lëkundshme, duke e bërë atë më të ndjeshme ndaj rrudhave .

  1. Abuzimi me alkoolin dhe drogën

Alkooli shkakton thatësi sepse është diuretik. Dehidraton organe të ndryshme të trupit, përfshirë lëkurën. Humbja e lagështisë së lëkurës për shkak të konsumit të tepërt të alkoolit mund të çojë në rrudha .

Përdorimi i narkotikëve dihet se përkeqëson plakjen e lëkurës në përgjithësi . Përbërjet që gjenden në substancë  mund të dëmtojnë elastinën dhe kolagjenin, ndërsa gjithashtu ndikojnë në përmbajtjen e lagështisë së lëkurës. Adoleshentët që abuzojnë me drogën mund të jenë më të prirur ndaj rrudhave.

Përtej këtyre shkaqeve, përdorimi i disa ilaçeve mund të çojë në rrudha te disa adoleshentë .

Gjenetika mund të luajë një rol dhe adoleshentët mund të shfaqin rrudha nëse prindërit e tyre kishin rrudha adoleshente ose kishin përjetuar plakje të parakohshme, megjithëse nevojiten më shumë kërkime për ta vërtetuar atë. Çrregullime të caktuara gjenetike, të tilla si progeria (sindroma Hutchinson-Gilford), shkaktojnë rrudha të parakohshme; megjithatë, këto janë arsye patologjike dhe të ndryshme nga shkaqet që lidhen me stilin e jetës, të cilat janë shkaqe më të zakonshme për rrudhat tek adoleshentët pa çrregullime themelore.

Trajtimet për rrudhat në adoleshencë

Një dermatolog do të vlerësojë disa faktorë, të tilla si mosha e adoleshentit, gjendja shëndetësore, shkaku kryesor i rrudhave, mënyra e jetesës dhe shëndeti i përgjithshëm i lëkurës, përpara se të përcaktojë një metodë të përshtatshme trajtimi. Nëse konsiderohet trajtimi, dermatologu mund të rekomandojë një trajtim më ilace ose një trajtim kozmetik.