MENU
klinika

Ndërlikimet

Cikli menstrual i çrregullt: Kur duhet të shqetësoheni?

23.02.2021 - 12:52

Periudhat menstrualetë  parregullta janë normale në shumicën e rasteve dhe mund të bëhen të rregullta për disa vjet. Sidoqoftë, mund të duhet të konsultoheni me një mjek për të siguruar që asnjë kusht themelor nuk po shkakton menstruacione të parregullta tek ju.

Cfarë është një cikël menstrual i parregullt?

Një cikël menstrual konsiderohet i parregullt nëse zgjat më shumë ose më pak se mesatarja. Adoleshentët mund të kenë ndryshime në ciklet menstruale për shkak të ndikimeve hormonale. Intervali midis periudhave të rregullta varion nga 20 deri në 45 ditë, me një mesatare prej 32 ditësh, gjatë dy viteve të para pas menarkes (periudha e parë). Më vonë, gjatësia tipike e cikleve mund të jetë nga 21 deri në 34 ditë, me një mesatare prej 28 ditësh.

Periudhat e parregullta janë të ndryshme nga amenorrea (nuk ka cikël menstrual). Sidoqoftë, faktorët që kontribuojnë në periudha të parregullta mund të luajnë gjithashtu një rol në zhvillimin e amenorresë. Amenorrea mund të jetë e dy llojeve :

Amenorrea primare, ku një vajzë nuk ka menstruacionet e para deri në moshën 15 vjeç

Amenorrea sekondare, ku pasi fillojnë  menstruacionet, i mungon cikli për më shumë se tre muaj. Kjo mund të jetë për shkak të faktorëve fizikë ose emocionalë.

Shkaqet

Në shumicën e rasteve, është normale që adoleshentët të kenë periudha të çrregullta si pjesë e ndryshimeve trupore, dhe ato zgjidhen ndërsa rriten.

Më poshtë janë arsyet për menstruacione të parregullta:

 • Medikamente
 • Shumë stërvitje
 • Nënpeshë ose mbipeshë
 • Përmbajtja e reduktuar e kalorive në ushqim
 • Dietë me karbohidrate të larta
 • Nivele të larta ose të ulëta të hormoneve tiroide
 • Androgjen i tepërt (hormoni mashkullor)
 • Stresi
 • Çregullime te ngrenies
 • Përdorimi i drogës
 • Gjakderdhja e rëndë menstruale dhe gjakderdhja jonormale e mitrës mund të ndodhin për shkak të kushteve të tilla si çrregullime të mpiksjes së gjakut, probleme të vezoreve ose variacione hormonale.
 • Shënim: Amenorrea ose periudhat e humbura mund të shkaktohen nga faktorët e lartpërmendur. Kërkoni ndihmë mjekësore nëse keni parregullsi menstruale ose menstruacione të humbura.

Ndërlikimet

Periudhat e parregullta mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të këtyre gjendjeve:

Anemi: Nëse keni menstruacione të shpeshta dhe të rënda, ekziston rreziku i anemisë për shkak të humbjes së gjakut.

Rrallimi i kockave: Shpesh, periudhat e parregullta ose të humbura shoqërohen me nivele të ulëta të estrogjenit. Kjo mund të rezultojë në osteoporozë (hollim i kockave) me kalimin e kohës dhe t’ju  bëjë më  të prekshëm nga frakturat.

Problemet e pjellorisë: Periudhat e parregullta mund të vazhdojnë deri në vitet e riprodhimit dhe mund të ndërhyjnë në pjellori.

Megjithëse periudhat e parregullta janë normale në shumicën e adoleshentëve dhe zhduken pas disa vitesh, kjo mund të ndikojë në cilësinë e jetës. Kërkoni ndihmë mjekësore për të identifikuar dhe trajtuar shkaqet themelore për të parandaluar komplikimet.

Trajtimi

Periudhat e parregullta mund të mos kërkojnë trajtim në rastin e adoleshentëve. Mjeku mund të sugjerojë ndryshime në stilin e jetës, të tilla si ndjekja e një diete të shëndetshme, ushtrime fizike, për të ruajtur peshën e trupit të shëndetshme dhe statusin ushqyes. Sidoqoftë, nëse parregullsitë menstruale ndërhyjnë në cilësinë e jetës dhe nuk mund të menaxhohen, mund të përshkruhet trajtimi hormonal, përfshirë progesteronin ciklik dhe kontraceptivët oralë.

Nëse problemet janë për shkak të sëmundjeve themelore, atëherë duhet  trajtim për ato kushte. Kjo mund të përfshijë një korrigjim të hormoneve tiroide, injeksion të faktorëve të koagulimit për çrregullime të gjakderdhjes, psikoterapi dhe ilaçe për çrregullime të ngrënies.

Ndërhyrjet kirurgjikale rekomandohen për parregullsitë menstruale të shkaktuara nga anomalitë strukturore.