MENU
klinika

Nga CNBC/ Por ka disa arsye që mund të mos ndodh ky parashikim

Ekonomia e Kinës do të dyfishohet dhe të tejkalojë SHBA

26.02.2021 - 11:05

Kina ka një shans të mirë për të dyfishuar madhësinë e ekonomisë së saj deri në 2035 dhe të tejkalojë SHBA si ekonomia më e madhe në botë gjatë rrugës, tha një ekonomist nga Banka e Amerikës.

Ndërsa Kina kërkon të bëhet një komb i përparuar, Presidenti kinez Xi Jinping tha në Nëntor se ishte e mundur të dyfishohej prodhimi i brendshëm bruto i vendit dhe të ardhurat për frymë deri në 2035.

Dyfishimi i PBB-së së Kinës kërkon një rritje mesatare vjetore prej 4.7% për 15 vitet e ardhshme, për të cilën disa vëzhgues thanë se mund të jetë e vështirë të arrihet. Por Helen Qiao, kreu i ekonomisë së Azisë në BofA Global Research, tha se disa masa reforme do të ndihmonin Kinën të arrinte atje. “Ne mendojmë se Kina do të jetë në gjendje ta arrijë atë”, tha ajo të premten për “Street Signs Asia” të CNBC.

Përveç dyfishimit të PBB-së së saj, gjigandi ekonomik aziatik do të tejkalonte SHBA si ekonomia më e madhe në botë rreth 2027 deri në 2028, parashikoi Qiao. Kina ishte një nga ekonomitë e pakta globale që u rrit në vitin 2020 pavarësisht nga sfidat e paraqitura nga pandemia e Covid-19. Të dhënat zyrtare treguan se ekonomia kineze u zgjerua me 2.3% vitin e kaluar dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar ka parashikuar një rritje prej 8.1% për Kinën këtë vit. Ndërkohë, ekonomia e SHBA u tkurr me 3.5% në vitin 2020, treguan vlerësimet e fundit të qeverisë. FMN tha se ekonomia e SHBA mund të rritet me 5.1% këtë vit.

Shqetësimet në lidhje me rritjen e Kinës
Në një raport të botuar në fillim të këtij muaji, Qiao adresoi shqetësimet e përbashkëta që do të pengonin Kinën nga qëllimet e saj ekonomike në 2035. Ajo renditi tre arsye që skeptikët shpesh përmendin:

-Popullsia e plakur e Kinës do të dëmtojë rritjen e saj të mundshme.
-Raporti i lartë i borxhit të Kinës ndaj PBB-së do të kërcënojë stabilitetin ekonomik.
-Modeli i rritjes i udhëhequr nga investimet e vendit nuk është i qëndrueshëm dhe nuk mund të çojë rritjen për një kohë më të gjatë.

Këto shqetësime do të ngadalësojnë, por jo prishin, trajektoren e përgjithshme të rritjes së Kinës, sipas raportit. Kjo sepse qeveria ka disa politika të vendosura për të adresuar sfidat, tha raporti. Masat përfshijnë ato të përqendruara në stabilizimin e borxhit dhe iniciativat për të nxitur për urbanizim të mëtejshëm dhe hapjen e sektorit të shërbimeve.

Akoma, udhëtimi i Kinës drejt qëllimit të saj në 2035 nuk është pa rreziqe, tha Qiao për CNBC. Ajo tha se edhe nëse Kina kryen reformat siç është premtuar, ka shumë faktorë që vendi nuk mund t’i kontrollojë.

Ekonomisti përmendi tensionet e mëtejshme midis Uashingtonit dhe Pekinit si një kërcënim të mundshëm për rritjen ekonomike të Kinës. “A do të mbetet ajo marrëdhënie e ëmbël dhe … paqësore? Ne nuk jemi aq të sigurt ”, tha ajo. Tensionet SHBA-Kinë u përshkallëzuan gjatë mandatit të ish-Presidentit Donald Trump dhe u bënë një nga kërcënimet më të mëdha për ekonominë globale para pandemisë Covid-19.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga CNBC