MENU
klinika

Ja ç'duhet të dini

Gungat në sy: Si t’i trajtoni?

22.02.2021 - 12:06

Po, bycet (Kalazion) janë të dhimbshme dhe të shëmtuara. Por ato janë vetëm një gjëndër vaji e bllokuar në qepallë  dhe duhet të zhduket vetë ose me një trajtim të thjeshtë për disa ditë.

Kalazioni , të cilat duken si gunga, por janë gjëndra vaji të brendshme të infektuara, shpesh zhduken edhe vetë. Por mund të duhet një muaj ose më shumë që ato të zhduken.

Shumicën e kohës mund të kuroni një byc në shtëpi. Vendosni një kompresë të ngrohtë në syrin e prekur për 10 deri në 15 minuta 2 deri në 4 herë në ditë për disa ditë. Pas aplikimit të kompresës, përdorni gishtin e pastër ose një majë të pastër për të masazhuar butësisht sipërfaqen e ndezur në mënyrë që të përpiqeni të hiqni nga qepalla  gjëndrën e vajit. Bërja e kësaj mund të lehtësojë dhimbjen dhe inflamacionin dhe të ndihmojë bycin të zhduket më shpejt.

Mbani syrin mbyllur ndërsa përdorni kompresën. Kur përbërja e gungës mblidhet në majë, vazhdoni të përdorni kompresat për t’i bërë presion derisa të çahet. Mos e shtrydhni – le të shpërthejë vetë. Disa gunga  përhapin infeksione të lëkurës kur shfaqen. Nëse kjo ndodh, do të duhet të merrni antibiotikë.

Nëse kthehet, mjeku mund t’ju japë një krem ose pomadë antibiotike për ta vendosur në atë vend. Ose mund të merrni pilula antibiotike ose të keni trajtime të tjera nëse ekziston një gjendje themelore siç është blefariti. Ndiqni udhëzimet për çdo ilaç që ju japin.

Ndonjëherë ju duhet një operacion i vogël për të kulluar plotësisht një njollë. Pasi të keni aplikuar një anestetik lokal për të mpirë qepallën (kjo do të thotë që nuk do të duhet të flini), mjeku e pret atë dhe heq gunkën brenda. Qepalla pas ndërhyrjes shërohet shpejt.

Edhe pse një kalazion ndonjëherë do të pastrohet vetë, kompresat e ngrohta mund të shpejtojnë gjërat së bashku.

Mjeku mund t’ju japë një ilaç anti-inflamator për t’ju ndihmuar. Ata gjithashtu mund të heqin kalazion përmes një operacioni të thjeshtë. Mund të duhet vetëm një anestetik lokal. Mund  të jetë e nevojshme  të mbani një fashë në qepallë deri në 24 orë më pas.