MENU
klinika

Nga Bloomberg/ Pikat kryesore të buxhetit

Hong Kong jep 120 miliard dollarë për rimëkëmbjen ekonomike

24.02.2021 - 13:12

Hong Kong u dha konsumatorëve një nxitje me kupona shpenzimesh dhe hua për të papunët, ndërsa goditi investitorët me një rritje të planifikuar të taksave në tregtinë e aksioneve.

Sekretari financiar Paul Chan përshkroi të Hënën 120 miliard dollarë HK (15.5 miliardë dollarë) mbështetje fiskale në buxhetin e tij për të nxitur konsumin dhe për të lehtësuar papunësinë në një ekonomi që po rimëkëmbet ngadalë pas dy vitesh recesioni. Për të rritur të ardhurat, ai propozoi ngritjen e detyrimit të pullës në tregtinë në 0.13% nga 0.1%, duke shkaktuar një shitje në aksione.

Chan tha që fokusi i buxhetit është në stabilizimin e një ekonomie të goditur nga trazirat politike dhe sociale në 2019 dhe më pas pandeminë e koronavirusit vitin e kaluar. Pas një tkurrje rekord prej 6.1% vitin e kaluar, ekonomia do të rritet në një diapazon prej 3.5% -5.5% në 2021, tha ai.

Në të njëjtën kohë, Chan po kërkon të frenojë deficitin buxhetor duke rritur të ardhurat. Deficiti pritet të ngushtohet nga një rekord prej rreth 260 miliardë dollarë HK në vitin fiskal që përfundon më 31 Mars në 101,6 miliardë dollarë në vitin e ardhshëm, ose 3.6% të prodhimit të brendshëm bruto.

“Masat e lehtësimit për të mbështetur ndërmarrjet dhe individët të përfshira në buxhetin e këtij viti nuk janë aq bujare sa ato të vitit të kaluar,” tha Kenneth Wong, një partner tatimor në PwC Hong Kong. “Ne e kuptojmë se ka nevojë që qeveria të ekuilibrojë buxhetin dhe të gjenerojë të ardhura shtesë, siç është ngritja e detyrimeve të pullave. Sidoqoftë, shpresojmë që kjo të jetë vetëm një masë e përkohshme.”

Njoftimi për rritjen e planifikuar të tregtisë dërgoi indeksin e Hong Kongut Hang Seng poshtë 3% të ditës, të udhëhequr nga një rënie prej 8.8% në Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd. Fondet me bazë në kontinent shisnin një Hong Kong me vlerë rekord 2.6 miliardë dollarë aksione përmes lidhjeve të këmbimit me Shenzhen dhe Shangai. Chan tha se rritja e planifikuar nuk është “një përqindje e lartë në drejtim të një rritjeje dhe ne kemi marrë parasysh nevojën për të mbetur konkurrues”.

Kostot e transaksionit janë vetëm një faktor që ndikon në sjelljen e investitorëve dhe bursa duhet të vazhdojë të performojë mirë, tha Sarah Chan, një partnere e taksave në Deloitte China. “Sidoqoftë, ne rekomandojmë fuqimisht qeverinë të vazhdojë të rishikojë ndikimin e kësaj mase,” tha ajo.

Kuotat e shpenzimeve
Kuponat e konsumit duhet të ndihmojnë në stimulimin e shpenzimeve, duke përfituar nga restorantet, shitësit me pakicë dhe bizneset e turizmit të rrëzuara nga mbyllja e viruseve vitin e kaluar. Shitjet me pakicë në qytet kanë rënë dhe papunësia është rritur në nivelin më të lartë në më shumë se 16 vjet.

Iris Pang, kryekonomiste për Kinën e Madhe në ING Bank NV, tha se kuponat e shpenzimeve mund të ishin një “mjet joefikas dhe joefektiv gjatë Covid”. Kostot e administratës do të ishin më të larta krahasuar me shpërndarjet e parave, tha ajo.

Qeveria njoftoi gati 320 miliardë dollarë HK në stimulimin e virusit vitin e kaluar për të mbështetur industritë dhe ekonominë, përqendruar në një shpërndarje parash $ 10,000 HK për banorët dhe një program të subvencionimit të pagave për të ndaluar humbjet e vendeve të punës.

Pikat kryesore të fjalës së buxhetit:

-Zbritjet e taksave sigurohen me një kufi prej 10,000 dollarësh HK;
-Garancitë e huasë për të papunët e mbuluar me $ 80,000 HK për person. Qeveria do të ndajë 15 miliard dollarë HK për programin; kreditë do të kenë interes 1%, me aplikantët që do të marrin një moratorium mbi ripagimet për vitin e parë;
-Kuponat e konsumit kushtojnë rreth 36 miliard dollarë HK;
-Subvencione prej 1 miliard dollarësh HK për ndërtesat e vjetra;
-Një seri masash për të mbështetur turizmin, duke përfshirë 765 milion dollarë HK në Bordin e Turizmit të Hong Kongut për të ringjallur industrinë
6.6 miliardë dollarë HK për të krijuar rreth 30,000 “vende pune të kufizuara në kohë” për një periudhë deri në 12 muaj;
-Programi i shitjes së tokës për vitin e ardhshëm arrin në 15 site banimi dhe tre komerciale
500 milion dollarë HK për të përmirësuar objektet në parqet e vendit, duke përfshirë vendet e vëzhgimit, aventurat në majë dhe vendet e glamingut, duke përmirësuar pajisjet e tualetit;
-Taksa e regjistrimit për makinat private u rrit me 15% dhe tarifa e licencës së automjeteve u rrit me 30%.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Bloomberg

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


"Kohët e vështira janë këtu"

RT/ MB po vuan më shumë se Europa

Bloomberg/ Çfarë duhet bërë?

Europa po flirton me një katastrofë vaksine!


Ligji që e rregullon këtë aktivitet nuk...

Biznesi social, rrugë e vështirë

Shqipëria është e papërgatitur për të përballuar plakjen e popullsisë...

Të moshuarit, shumica që do të rimodelojë ekonominë

Për shkak se struktura e popullsisë po ndryshon...

Si po ndryshon trendi i konsumit nga plakja?